Acasă Fără categorie Corul „Millennium”, din Slatina, în turneu la românii din Spania

Corul „Millennium”, din Slatina, în turneu la românii din Spania

287

Duminică, 23 aprilie, de Sfântul Mare Mucenic. Gheorghe, Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea” din Valdemoro, Spania, a organizat „Purtătorul de Biruință”, un concert coral pascal, susţinut de Corul „Millennium” din Slatina, care s-a aflat într-un periplu cultural în Peninsula Iberică.
Condus de profesorul Alexandru Chirilă Stanciu, corul a adus prezentat publicului român și spaniol un concert ce a inclus cântece laice și religioase corale, piese folclorice românești și din repertoriul internațional. Acompaniamentul la pian a fost realizat de Prof. Ion Constantin.
Spectacolul s-a desfășurat în Sala Festivă a Colegiului Nuestra Senora Valdemoro, fiind prezentat de Ileana Daniela Moldovan, președinte al Asociației Socio-Culturale „Armonia” Valdemoro.
În holul principal s-a amenajat un colț al satului românesc, fiind expuse obiecte tradiționale și costume populare transilvănene din colecția parohiei și a unor persoane private, foarte apreciat de către vizitatorii spanioli.
La jumătatea concertului a fost proiectat un film cu imagini reprezentative din România, realizat de Javier Vicente Sequeiros. La finalul evenimentului, părintele. Dorin Sas a înmânat corului, din partea Episcopului TIMOTEI, o Diplomă de Excelență.
Au rostit cuvinte de mulțumire: Guillermo Gross del Rio, primarul municipiului Valdemoro și maica superioară Ana Maria Oliva, directoarea Colegiului Nuestra Senora Valdemoro. Au fost prezenți de asemenea și alți reprezentanți ai autorităților locale, nelipsiți la acest gen de manifestări organizate de comunitatea românească.
Cei prezenți au trăit veritabile momente de înălțare sufletească, vibrând lăuntric pe fondul armoniilor sacre, într-o atmosferă sărbătorească de excepție. Seara s-a încheiat cu vizitarea bisericii interioare a așezământului, unde membrii corului au intonat Troparul Învierii.

Coriștii din Slatina au mai susţinut recitaluri pentru românii din Barcelona, Torrejόn de Ardoz și Parla, în următoarea perioadă fiind prevăzute concerte în Parohiile ”Acoperământul Maicii Domnului” Toledo și ”Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur” Villa Real. Corul „Millennium” a luat fiinţă în decembrie 2000, prin implicarea profesorul de muzică Alexandru-Chirilă Stanciu.
Începând cu anul 2005, membrii corului înființează Asociatia Cultural – Corală „Millennium”. Corul este format din profesori, învățători, educatoare și câțiva funcționari, toți cântăreți amatori. Incă de la înființare, corul a prezentat numeroase concerte in orașul Slatina, în alte localități din județul Olt și în multe localități din întreaga țară (Craiova, Lugoj, Pitesti, Curtea de Argeș, Sibiu, Focșani, București, Braila, Campulung Moldovenesc, precum si in multe mânăstiri din Moldova, Bucovina). Asociația ”Millennium” a organizat în 2006 prima ediție a Festivalului Coral Internațional ”Gh.Cucu”.
În luna mai 2012, corul a participat la Festivalul Coral Internațional de la Sparta, Grecia, iar în luna iulie la Festivalul Internațional de Muzică Corală din Montecatini Terme, Italia.
În iulie 2013 a participat la Ediția a 8-a a Festivalului și Concursului Coral Internațional ”Johannes Brahms” de la Wernigerode, Germania, unde a obținut două Diplome de Bronz. A mai concertat la Edipsos, Grecia in 2014.A participat în 2015 la Festivalul Coral Internaţional de la Paris, unde a avut o evoluție excelentă. A colaborat și a susținut concerte vocal simfonice la Slatina, cu artiști lirici de la Filarmonica „Oltenia” și cu Orchestra Operei Romane din Craiova. În anul 2016 a concertat în Italia la mai multe parohii ortodoxe române, unde a primit înalte aprecieri de la oficialitațile localitaților respective și de la auditoriul prezent în sală.
Alexandru-Chirila Stanciu este absolvent al Conservatorului de Muzică din București, promoția 1974.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.