Acasă Actualitate Un oltean la Guvern!

Un oltean la Guvern!

2224

La Palatul Victoria, luni, 10 aprilie a.c., prim-ministrul Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu reprezentnaţii mai multor instituţii, printre care s-a aflat şi Florin Ionuț Barbu, directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), iar tema principală s-a axat asupra soluțiilor de reducere a efectelor schimbărilor climatice, respectiv a înlăturării pagubelor cauzate de fenomenele extreme, precum inundații, viituri, alunecări de teren, secetă.
Inundațiile şi excesul de umiditate al zonelor joase au impus îndiguiri şi desecări pe suprafețe ce depășesc 3,1 milioane ha, din cele 4 milioane ha necesare. Pe cca. 215.000 ha rețeaua de canale de desecare a fost completată şi cu o rețea de drenaj închis. Există 763 de stații de pompare, din care 443 sunt funcționale. Eliminarea excesului de apă şi apărare împotriva inundațiilor prin lucrări de desecare – drenaj asigură condiții favorabile de utilizare a terenurilor agricole prin lucrări de colectare, transport şi evacuare a apelor în exces.
Amenajările de desecare-drenaj au fost realizate cu precădere în Lunca şi Delta Dunării, pentru introducerea în producţie a terenurilor scoase prin îndiguire de sub influenţa inundaţiilor Dunării, în Transilvania şi Banat pentru eliminarea excesului de umiditate, precum şi pe terenurile amenajate pentru irigaţii, în scopul realizării condiţiilor de control a umidităţii solurilor şi prevenire a degradărilor secundare. Amenajările de desecare-drenaj contribuie la întoarcerea în circuitul economic a terenurilor degradate de acţiunea unor factori naturali sau antropici. În acest context, amenajările de desecare – drenaj sunt lucrări publice, de interes naţional.
Florin Ionuț Barbu şi premierul Sorin Grindeanu au discutat, în cadrul întâlnirii, despre posibilitatea de finanțare din fonduri europene a unor lucrări de îmbunătățiri funciare – desecare și drenaj – ce urmează să fie realizate la nivel național, pentru a fi reduse efectele schimbărilor climatice. La iniţiativa directorului ANIF, şeful executivului consideră că este necesară includerea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare printre beneficiarii eligibili ai Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 5. ANIF va permite accesarea acestor finanțări pentru investiții în infrastructura de îmbunătățiri funciare din bani europeni, care se află la dispoziţie pentru astfel de proiecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.