Acasă Actualitate Nu fiţi trădători!

Nu fiţi trădători!

204

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin!

Suntem deja intraţi în Săptămâna Mare şi, ca de obicei, ne doare fix pe strada cealaltă!
Am văzut în Duminica Floriilor mai multe grătare pe metru pătrat ca oameni la slujbă deşi încă de aflăm în post şi era dezlegare doar la peşte.
Dar nu despre asta vreau să vorbesc astăzi.

Dragii mei,
Astăzi vă transmit mesajul meu de Înviere, anume : Nu fiţi TRĂDĂTORI!
Ştiu că pe mulţi v-am surprins, dar aş vrea să vedeţi dincolo de cuvinte. Copiilor le-am folosit cel mai bun exemplu posibil şi sper să îl înţelegeţi şi dumneavoastră.
Cum vi s-ar părea imaginea unui elev care ar sta doar la prezenţă, în ora de matematică, şi apoi ar pleca liniştit afară, împăcat, că şi el a participat la oră? Dacă dumneavoastră nu sunteţi încântaţi de această imagine, atunci în noaptea de Înviere de ce rămâneţi doar cât luaţi Lumină şi apoi Îl trădaţi pe Hristos plecând pur şi simplu din timpul slujbei?
Nu ştiaţi că este slujbă după? Nu ştiţi că cel mai important moment din Noaptea de Paşte este Liturghia? Dacă nu ştiaţi, atunci aflaţi acum!
Slujba din noaptea de Înviere nu se termină cu îmbulzeala, de parcă nu ar ajunge Lumina Lui Hristos pentru toţi, slujba atunci abia începe.
Nu lăsaţi ca Iuda din sufletele noastre să preia controlul în aceste zile! Haideţi ca împreună să vedem altfel Săptămâna Mare şi să fim ca ceilalţi Apostoli, fricoşi da, ascunşi în rugăciune da, smeriţi da, dar trădători nu!
Din Duminica Floriilor şi până în Sâmbăta Mare, Biserica ne invită pe fiecare dintre noi, aşa cum am spus şi anul trecut, la acest film al Patimilor Domnului Hristos. Un film de Oscar, un film care dispune de toate efectele speciale necesare ca să ne transpună pe toţi, credincioşi şi clerici deopotrivă în Ierusalimul acelor vremuri.
De la ramurile de salcie care ne amintesc de ramurile de finic purtate de cei care strigau „Osana”, „Osana” Lui Hristos, la Intrarea în Ierusalim, la Răstignirea din Denia de Joi când preotul scoate Crucea în mijlocul Bisericii arătând live momentul jertfirii Mântuitorului pentru noi. Vineri avem Prohodul Domnului, o cântare de jale care vine să cutremure adâncul sufletului nostru văzând cum „În mormânt, Viaţă, pus ai fost Hristoase”, ca apoi să vedem la finalul slujbei Sfintele Uşi închizându-se, adică piatra mormântului lui Hristos rostogolindu-se şi sigilând pe Fiul lui Dumnezeu înăuntru.
Tot acest serial pe episoade de o sensibilitate aparte trebuie să trezească în noi puterea de a nu ne lăsa ispitiţi asemenea lui Iuda, ca din Apostoli, să ajungem trădători.
Această formă de trădare modernă, de a fi credincioşi de ocazie este până şi sub demnitatea lui Iuda!
Cum putem să căutăm cu atâta ardoare preoţii în aceste zile ca să ne spovedim, apoi să ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului ca în noaptea de Paşte să mergem doar să luăm Lumină şi apoi să „fugim” acasă! Cât timp recuperăm pentru sufletul nostru dacă Îl „fentăm” pe Hristos şi anul acesta? Ce facem cu 4h în plus pentru noi în Noaptea de Paşte în loc să rămânem în Biserică?
Toată slujba de Înviere se centrează pe cântarea „Hristos a Înviat!”, o Biserică întreagă trebuie să cânte cu toată bucuria, o Biserică din păcate goală! Din sutele de credincioşi de ocazie care vin să ia Lumina Învierii lui Hristos, rămân câteva zeci! HRISTOS A ÎNVIAT! , întărim şi răspundem „ADEVĂRAT A ÎNVIAT!” Atunci, întrebarea retorică din cuvântul meu de astăzi este : „Dacă Hristos a Înviat, noi de ce fugim şi nu stăm cu El?”
Iuda a ales să trădeze, el nu a aşteptat să vadă un Hristos mort şi Înviat, el nu a aşteptat să vadă biruinţa Vieţii asupra morţii. Cu ce sunt mai presus ca el, cei care aleg să vină, să ia Lumină şi să plece? Cu absolut nimic!
Iuda şi-a întins picioarele ca să fie spălate de Mântuitorul Hristos, s-a şi împărtăşit cu Trupul şi Sângele Lui Hristos apoi L-a trădat pe acesta pentru 30 de arginţi, pentru 4h de somn sau de mâncare în plus cum se întâmplă astăzi!
O să fie extrem de delicat şi periculos pentru mine să vă spun următorul aspect dar mi-l asum cu toată puterea mea : Decât credincioşi de ocazie mai bine necredincioşi cu demnitate! Decât să alegeţi a face act doar de prezenţă ca apoi să fugiţi asemenea unui trădător mai bine demni şi verticali, nefiind deloc prezenţi să vă bucuraţi de Învierea lui Hristos.

Un ultim aspect dragii mei,
Trădătorul Iuda s-a ales cu moartea prin spânzurare pentru că a plecat din legătura dragostei pe care Hristos o avea cu ei. Ceilalţi Apostoli, chiar şi aşa „fricoşi”, s-au bucurat de Hristos cel Înviat!
Liturghia în esenţă este o continuă declaraţie de dragoste pe care Dumnezeu o face oamenilor! Fiţi credincioşi dragii mei să vedeţi pe Hristos Înviat şi cântaţi cu toată bucuria că El a Înviat, nu trădători care fug şi cred că L-au „fentat” pe Dumnezeu şi anul acesta! Amin!

Prof. drd. teolog ALIN BOLBOAȘĂ ȘOFARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.