Acasă Actualitate Un cămin cultural, aşa cum toate ar trebui să fie. La Izbiceni,...

Un cămin cultural, aşa cum toate ar trebui să fie. La Izbiceni, cultura e la ea acasă

1133

Satul, în esenţă, se identifică cu constituirea societăţii şi a civilizaţiei umane, fiind locul în care s-a născut cultura, unde se conservă şi supravieţuiesc valorile şi tradiţiile unui neam. Satul românesc este vatră a culturii. Plecând de la această propoziţie, ne oprim la una dintre cele mai frumoase localităţi ale judeţului, care, pe lângă modernizarea urbană, beneficiază şi de un loc unde cultura se poate desfăşura în condiţii moderne şi, mai mult decât atât, activităţiile culturale sunt organizate de oameni profesionişti, dăruiţi culturii.
Comuna Izbiceni, localitate fanion a judeţului Olt, a renăscut şi există prin munca locuitorilor săi, care contribuie atât la bunăstarea personală, cât şi la bunăstarea comunităţii, completată prin impozitele şi taxele plătite de cetăţeni. Pentru componenta importantă a societăţii, cultura, are obligaţia morală să întoarcă acesteia ceea ce primeşte, lucru care se şi întâmplă.
La Izbiceni, cultura este o activitate firească, organizarea evenimentelor culturale fiind o formalitate, iar rezultatul este vizibil. Pe scena Căminului Cultural au urcat nume mari ale muzicii şi teatrului românesc, pentru că uşa comunei este larg deschisă acestui fenomen, în care se investeşte mult.
Dacă alte comune sunt deficitare la capitolul cultură, Izbiceniul este o excepţie frumoasă. Aici, cultura se naşte, trăieşte şi persistă. Vorbim despre unul dintre sinonimele numelui Izbiceni, care este cultura. Cultură de care are grijă, în cel mai frumos mod, Gabriel Mihalcea, directorul Căminului Cultural din Izbiceni, şi pe care o promovează cu credinţă.

Căminul Cultural din Izbiceni, un sanctuar de cultură
Căminul Cultural din Izbiceni nu este o clădire unde, din joi în Paşte, mai trece cineva pe acolo şi dă cu mătura. La Izbiceni, Căminul Cultural este o instituţie în adevăratul sens al cuvântului. Este un loc care respectă standardele europene în materie de istituţii culturale, panoul destinat afişelor este mereu plin cu anunţuri privind diverse activităţi cultural-artistice locale sau cu spectacole susţinute de personalităţi ale culturii naţionale. Instituţia de cultură susţine un ansamblu de jocuri populare, format din 50 de persoane, ansamblu care are o vechime de peste 30 ani, renumit prin numărul mare de membri, cuprinzând trei generaţii, pe diferite serii de vârstă. Ansamblul a fost premiat la festivaluri judeţene, naţionale şi internaţionale, unde acesta a prezentat programe culturale diverse. Este vorba despre Ansamblul „HORA”, care are un nume bine ales, pentru că asta şi-a propus istituţia culturală izbiceneană: să unească oamenii, lucru pe care îl face acest străvechi dans, hora. Alături de ansamblul „HORA”, activează un taraf compus din şapte membri permanenţi, o parte din aceştia fiind remuneraţi de la bugetul local, iar o altă parte sunt voluntari.
Căminul Cultural Izbiceni susţine o clasă de muzică formată din elevii de la şcoală, unde se învaţă măiestria folosirii instrumentelor muzicale populare: clasă de chitară, de acordeon, de nai şi instrumente de suflat, unde copiii şi tinerii din localitate găsesc în permanenţă o alternativă de petrecere a timpului liber.
Pe lângă cele amintite, mai funcţiona şi o clasă de teatru şi una de dans sportiv, iar cercul de poezie şi atelierul de pictură şi fotografie-film întregea activităţile culturale ale comunităţii, sprijinite de Căminul Cultural. Acestea au funcţionat până mai de curând, însă spaţiul neadecvat nu a mai permis desfăşurarea acestor activităţi. Însă, în viitorul apropiat, se are în vedere redeschiderea, de grabă, a acestor activităţi necesare tinerilor.
Căminul Cultural este un loc pentru toate vârstele, de aceea, în cadrul său, funcţionează clubul pensionarilor, un loc unde pensionarii se întâlnesc pentru a-şi petrece timpul împreună prin şah şi remi, dar şi prin vizionare de filme documentare şi artistice. Pensionarii iniţiază pe cei mai tineri în regulile jocurilor de şah şi remi. De asemenea aceştia sunt implicaţi activ în viaţă comunităţii în cadrul a mai multor proiecte (curăţenie, dezvoltare, implementare) ce se derulează în cadrul Primăriei, experienţa lor fiind hotărâtoare.
La Izbiceni, Căminul Cultural este responsabil şi cu organizarea şi desfăşurarea activităţilor de interes local, simpozioanele pe teme de legumicultură, fitofarmacie, atragerea de fonduri europene, asistenţă contabilă şi dezvoltare de afaceri, parteneriatele cu diferite firme în domeniu materializându-se prin întâlniri periodice.

Parteneriat pentru educaţie şi cultură
Căminul Cultural are un parteneriat trainic cu Şcoala Gimnazială în cadrul căruia se desfăşoară activităţi permanete pentru informarea părinţilor privind drepturile copilului, educaţia pentru sănătate şi pentru un stil de viaţă sănătos, prevenirea abandonului şcolar, printr-o mai bună informare şi conştientizare a eventualelor neajunsuri derivate de aici.
La aceste activităţi participă şi poliţia locală, care, prin informare, previne apariţia problemelor sociale în rândul copiilor. Există parteneriate în cadrul Căminului cultural, care au că scop sprijinirea activităţilor culturale şi sportive, dar cel mai important este cel realizat cu fundaţia „Până la capăt şi înapoi”, având că finalitate strângerea de fonduri pentru familiile nevoiaşe şi pentru copii defavorizaţi, în fiecare an, în data de 20 decembrie, având loc un spectacol cu scop umanitar, care încheie astfel acţiunea, comunicându-se sumele strânse şi familiile beneficiare.

Gabriel Mihalcea, pilon al culturii izbicenene
O instituţie culturală, cum este Căminul Cultural din Izbiceni, are nevoie de un manager implicat, dăruit promovării culturii. Acesta este Silvius-Gabriel Mihalcea, directorul instituţiei, care reprezenintă un model de revigorare şi menţinere a vieţii culturale şi sociale în mediul rural. De asemenea, la Izbiceni, apare, periodic, un ziar de interes local, „Gazeta de Izbiceni”, al cărui articol principal, de pe prima pagină, poartă semnătura marelui editorialist George Stanca. „Gazeta de Izbiceni” informează locuitorii comunei şi cei ai localităţilor vecine despre viaţa socială, culturală şi sportivă a urbei, iar postul de radio www.izbiceniradio.ro nu face altceva dacât să întregească paleta de activităţi şi acţiuni culturale, prin emisiunile realizate în colaborare cu oameni de litere din ţară şi străinătate, post care emite emisiunea „Până la capăt şi înapoi”, în fiecare joi. Emisiunea a creat „curentul joiştilor”, culminând cu Festivalul „internaţional” de poezie „Ion Stratan“, ce va avea loc în data de 27 mai 2017, festival la care şi-au anunţat deja prezenţa poeţi din Portugalia, Italia, România.

Avem nevoie de cultură, avem nevoie de oameni implicaţi, avem nevoie de oameni care iubesc cultura, de oameni care investesc în cultură. Nu numai cum se întâmplă la Izbiceni, ci în toate localităţile judeţului. În satul autentic oltenesc, în care oamenii au fost mereu uniţi în jurul tradiţiilor şi valorilor populare. Izbiceni rămâne, aşa cum am mai spus, un fanion al culturii din mediul rural în judeţul Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.