Acasă Administrație Bugetul Slatinei, pe 2017. Viziunea lui Moț despre orașul tău!

Bugetul Slatinei, pe 2017. Viziunea lui Moț despre orașul tău!

703

Joi, 30 martie 2017, cu câteva ore înainte de supunerea spre aprobare, în cadrul Consiliului Local Slatina, a proiectului de buget pentru anul 2017, primarul Slatinei, Emil Constantin Moț, a ținut să aducă la cunoștința opiniei publice principalele ținte din proiecțiile bugetare care vor însemna viziunea sa, prima în calitate de primar, despre ce este de făcut în Slatina, pe termen scurt, care sunt sursele și resursele aflate la dispoziție, cât și mecanismele prin care pot fi puse în executare obiectivele de interes public.

Practic, este primul proiect major de dezvoltare a municipiului reședință de județ, asumat într-un concept unitar, de către primarul în funcție. Asta, pentru că, în vara anului trecut, acesta a trebuit să lucreze, de la preluarea mandatului, pe un buget care reprezintă o altă viziune, un alt concept despre administrație și prioritățile municipale. Într-un fel, Moț își intră de acum în atribuții, iar rezultatele urmează să se vadă pe termen scurt, mediu, dar și pe o prognoză de termen lung.
„Pentru anul 2017, veniturile previzionate sunt în sumă totală de 208,189 milioane de lei. Pe lângă acesta, mai avem o parte de 58,970 de milioane de lei din 2016, care reprezintă excedentul bugetar, însă excedentul bugetar este doar pe investiţii, cei 58 de milioane provin din lucrări de investiţii din anul 2016, care, ori nu s-au terminat, ori s-au terminat şi nu au fost daţi toţi banii. Per total, bugetul de cheltuieli previzionat pentru 2017 se ridică la 267 de milioane de lei”, a spus primarul Emil Moţ în cadrul conferinţei.

Totodată, acesta a spus că din suma totală, 173,660 milioane merge către secţiunea de funcţionare, şi anume salarii, facturi curente şi altele.

Pe ce stăm și cum trebuie să vedem nevoile din spatele cifrelor
Pentru 2017, municipalitatea slătineană estimează venituri de peste 208 milioane lei. Bani care trebuie să se așeze în cantități suficiente pentru a permite funcționarea întregului mecanism administrativ, susținerea investițiilor, a activităților curente, specifice unui municipiu reședință de județ. Deci, unde se duc banii…

Investiții în școala slătineană
Peste 12 milioane de lei sunt sume estimate a fi cheltuite pentru continuarea extinderii la Colegiul Național „Ion Minulescu”, la obiectivul sală de sport la Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă”,  la Centru de Excelență care trebuie să aibă o identitate proprie.
Aceste proiecte majore se regăsesc în calendarul proiectelor generale care vizează asigurarea condițiilor necesare pentru confortul, siguranța și celelalte aspecte necesare funcționării normale din școlile slătinene.
Aşa cum a promis încă dinainte de a fi primar, Emil Mot s-a ţinut de cuvânt şi investeşte în învăţământul slătinean. 12.342.000 lei ajung, anul acesta, la şcoli pentru investiţii, dintre care cele mai importante: 2.300.000 lei pentru extindere clădiri la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, 2.600.000 lei pentru sala de sport de la Şcoala „Vlaicu Vodă” şi 523.000 lei pentru proiectare şi execuţie la Centrul Judeţean de Excelenţă.
„Vrem să investim şi la Colegiul Economic, unde imobilul în care îşi desfăşurau elevii cursurile are o problemă, aşa că am prins în buget realizarea unui studiu de fezabilitate pentru expertiză tehnică şi, eventual, demolare şi construire a unei noi clădiri sau reabilitarea clădirii vechi. De asemenea, prin PNDL, vom construi o nouă clădire la Colegiul Radu Greceanu”, a spus Moţ.

Blocuri anvelopate, străzi modernizate
Bugetul Slatinei, așa cum îl vede Emil Moț, însușit de consiliul local, are 20 de blocuri noi în curs de reabilitare. Se caută aici și soluții pentru alte 200 de scări, pentru care există solicitări la Patrimoniu, dar, deocamdată, nu sunt suficiente soluții pentru a susține finanțarea.
Străzile Slatinei sunt în atenția primarului pentru a continua proiectele de modernizare aflate în curs, dar și pentru a propune altele noi. Vorbim aici de: Dinu Lipati, Horia, Jianu, Islazului, Ogrăzii, Arcului, Toamnei, supralărgire strada Drăgănești – zona industrială. Pentru un oraș sigur, sistemul de supraveghere video existent va fi suplimentat cu 63 obiective de monitorizare.
Slatina curată înseamnă continuarea introducerii de containere îngropate pentru colectarea gunoiului, în număr de 50.
Nu lipsesc din buget nici sumele necesare pentru extindere alimentare cu energie electrică la Parcul Industrial, un sistem de irigații  la Clubul Nautic, sumele necesare pentru partea de cofinanțare la Sala Polivalentă, extindere rețele de gaze naturale.

Și nu doar atât! Emil Moț vorbește despre…
Cu surse guvernamentale, prin PNDL, Emil Moț vorbește despre reabilitare carosabil varianta Oituz, demolare Bastilia la Colegiul Național „Radu Greceanu”, extindere sediu administrativ al municipalității, la locația din strada Mihail Kogălniceanu.
Proiecte de care este nevoie, care odată puse în practică, ar asigura slătinenilor ceea ce vor și sunt îndreptățiți să ceară: confort și siguranță urbană!
Din bugetul local, 220 milioane lei merg către reabilitarea străzilor amintite anterior, dintre care, 12 milioane lei pentru străzile începute anul trecut și nefinalizate, şi 8 milioane lei pentru reabilitări noi. Totodată, se doreşte amenajarea unei parcări în cartierul Eugen Ionescu.
Primăria doreşte 60 de camere noi pentru sistemul de supraveghere video, în valoare de 100 milioane lei. Clubul Nautic Slatina va beneficia de un sistem de irigații în valoare de 1,400 milioane lei. În toamna acestui an, municipalitatea vrea să inaugureze Sala Polivalentă, care este cofinanţată de primărie cu 15 milioane lei. La nivel de studiu de fezabilitate, în atenția primarului Slatinei se află proiecte de interes public cum ar fi: grădiniță pe strada Tunari, expertiză tehnică la Liceul „PS. Aurelian”, reabilitare Liceul „Alexe Marin”, modernizare bază sportivă „1 Mai”, chiar construcția unui stadion nou – Compania Națională de Investiții (CNI) ar susține un proiect asemănător cu cel de la Târgu Jiu, reactualizarea studiului de fezabilitate pentru parcare supraterană pe Aleea Muncii, studiu de fezabilitate pentru Parc Tematic la Pădurea Strehareți, reactualizare studiu de fezabilitate Ștrand Progresul, acolo unde se are în plan un parc.

Practic, într-o privire generală, se poate spune că bugetul Slatinei pe 2017 este unul adaptat nevoilor, cât și realităților municipale…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.