Acasă Politic Senatorul Siminica Mirea vrea locuri de joacă pentru copiii cu dizabilităţi

Senatorul Siminica Mirea vrea locuri de joacă pentru copiii cu dizabilităţi

124

Recent, senatorul Siminica Mirea a adresat o întrebare ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene – viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, referitor la necesitatea amenajării sau adaptării parcurilor de joacă pentru copiii cu dizabilităţi. România trebuie să intre în rândul ţărilor care acordă atenţie copiilor cu probleme fizice.

„Copiii cu incapacitate fizică pot să se joace şi vor să se joace, exact ca şi toţi ceilalţi copii. Din păcate, multe dintre locurile de joacă actuale, publice sau din Şcoli, sunt inaccesibile pentru copiii cu dizabilităţi fizice. Ca şi adulţii, copiii au nevoie să se poată deplasa liber în limita maximă a propriilor capacităţi. Faptul că în prezent copiii cu dizabilităţi nu pot să se angreneze în distracţie şi în jocuri la aceste locuri de joacă este motivul pentru care sunt excluşi de la joaca alături de ceilalţi copii. De aceea, este necesar a îmbunătăţi accesibilitatea şi posibilitatea de utilizare a locurilor de joacă şi pentru persoane cu deficienţe de vedere, auz sau mobilitate.
Astfel, o parte din parcurile din oraşe ar trebui să fie dotate cu fel de fel de echipamente, care să poată fi folosite şi de copiii în scaune cu rotile, dar şi de cei care au alte nevoi speciale. Practic, se propune ca locurile de joacă să aibă două intrări să nu aibă etaje şi praguri, să fie vopsite în culori contrastante pentru copiii cu afecţiuni de vedere, să fie dotate cu rampe, băncile din cele cinci parcuri să aibă rezemătoare de braţ, iar leagănele să fie special concepute pentru scaunele cu rotile, să aibă susţinere a spatelui şi podele din cauciuc.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.