Acasă Interviu „Vă asigur că sunt liberală și pentru asta n-am nevoie de adeverință...

„Vă asigur că sunt liberală și pentru asta n-am nevoie de adeverință de la Ana sau Gigel!”

703
Interviu cu un LIBERAL, dascălul OLIMPIA MEDARU
Este unul din puținii oameni, din ceea ce se cheamă liberalismul de la Olt, care deține la purtător coloană vertebrală. Poate fi și un… defect de natură profesională. Un dascăl, un învățător care a modelat atâtea generații în decursul timpului, nici nu poate fi altfel.
Într-un PNL Olt dominat de neputință, cu minciuna la masă cu… regele, Olimpia Medaru nu s-a mai regăsit la un moment dat. A decis să facă un pas în lateral, lăsând impostura la putere. Nu a plecat la alții și nu a vrut mai mult decât a crezut că a dat partidului din care face parte.
Interviul care urmează, jurnalistul de serviciu îl consideră unul premium. E acel tip de dialog care arată că există și oameni care produc idei pornind de la principii. Olimpia Medaru are această capacitate! Pentru cei care cred în restaurația dreptei de la Olt, care vor explicații la starea actuală de lucruri, câteva minute pentru lectura rândurilor care urmează, merită alocate! Nu e deloc mult…

– V-aţi retras din spaţiul public liberal acum aproape un an. De ce?
– Trebuie să precizez, de la început, că am acceptat să răspund întrebărilor dumneavoastră pentru că doresc să se știe adevărul. Nu doresc să plătesc polițe cuiva și nu doresc să judec pe cineva, cred doar că am dreptul să-mi spun părerea. Da, acum aproape un an am fost obligată să fac un pas înapoi. Practic a fost o ședință a CJEx, prin aprilie 2016, în care mi-am permis să-i spun președintelui interimar cam ce cred eu despre ce se întâmpla cu PNL Olt, i-am spus că nu doresc să candidez, dar voi susține femei care au activat în OFL pentru listele de la locale. Se adunaseră multe probleme despre care nu vorbisem, „achizițiile” de la PSD, izolarea conducerii față de liberalii de rând, aroganța și suficiența liderilor. Colegii mei mă priveau îngroziți, unii își plecau privirea să nu-i vadă Gigel Știrbu. E adevărat că am primit câteva telefoane de susținere, dar, de atunci, nu am mai fost convocată la nicio ședință. În acel moment eram președinte al OFL Olt și membră în Biroul Politic Național al Organizației Femeilor Liberale. Am continuat activitățile începute și m-am implicat în campania de la locale, atunci când am fost solicitată. Între timp, am mai vorbit de mai multe ori cu Marius Bălașa și Ion Moisescu și am continuat să solicit locuri pe liste pentru colegele mele din OFL, dar nu am primit nici măcar unul. Am încercat să le atrag atenția asupra greșelilor pe care le făceau. Nu am înțeles de la nici unul dintre cei doi lideri care au fost criteriile după care au fost întocmite listele de candidați. Electoratul n-a înțeles nici el, de aceea am pierdut alegerile. Sunt încă membră a Partidului Național Liberal pentru că nu mi-am dat demisia, deși am vrut s-o fac și nu cred că m-au exclus încă. Vă asigur că sunt liberală și pentru asta n-am nevoie de adeverință de la Ana sau Gigel.

– Alegerile de la Olt, o pată ruşinoasă pe blazonul liberal. Cine e de vină?
– Au fost două rânduri de alegeri, locale și parlamentare, ambele pierdute, dar nu s-au analizat nici până astăzi cauzele. M-aș fi așteptat să demisioneze întregul CJEx, dar nu s-a întâmplat acest lucru. N-a demisionat nici președintele, deși promisese că-și dă demisia de onoare (!). Nici la nivel național lucrurile nu stau mai bine. S-a întârziat foarte mult cu organizarea alegerilor interne, e clar că există niște oameni care doresc să rămână la butoane. Din păcate, aceeași oameni care au îngropat partidul vin astăzi și povestesc cum o să-l salveze! Vedeți că în multe filiale alegerile se desfășoară cu un singur candidat, cum e posibil așa ceva în Partidul Național Liberal?!

– L-aţi sprijinit, în anumite momente, pe deputatul Gigel Ştirbu. Aţi mai face-o?
– Nu știu dacă putem spune că l-am sprijinit, am crezut că putem schimba ceva în bine pentru Județul Olt și pentru România, dar m-am înșelat. Nu am fost niciodată omul cuiva, eu cred în valori și principii. Politica românească suferă, după părerea mea, de prea mult subiectivism, de nepotism, de încălcarea sau schimbarea regulilor atunci când interesele unui grup sau ale unei persoane o cer. Vedeți și ceea ce se întâmplă acum cu faimoasele ordonanțe! Domnul Știrbu a afirmat o dată că nu a avut chimie cu mine, eu nu am căutat chimie în politică și nu cred că despre asta e vorba.

– PNL Olt, un partid închis, nu vine nimeni. De ce nu-i mai atrage politica liberală pe olteni?
– Aveți dreptate, ușa este închisă, iar impresia pe care o ai când o deschizi este că deranjezi. Partidul trece printr-o criză, e în opoziție, nu ne putem aștepta ca mulți oameni să vină către PNL, dar sunt convinsă că există destui olteni care împărtășesc idei liberale. Pentru acești oameni Partidul Național Liberal e dator să renască.

– Prea multe bătălii interne într-un partid care a uitat să lupte cu PSD. Cine le provoacă, cine le întreţine?
– În orice partid sunt lupte interne pentru putere, exemplele sunt destule: nici în PSD, ALDE sau USR nu e liniște. În ceea ce privește Partidul Național Liberal, în ultimii doi ani au fost lupte determinate de fuziunea cu PD-L care au consumat multă energie, iar acum e cooperativa contra celorlalți.

– Exodul către ALDE. Dalia Cârstea, Arina Georgescu, Marius Bălaşa, Mihai Cîrloganu. De ce pleacă aceşti oameni?
– Nu știu de ce pleacă oamenii, ar trebui să-i întrebați pe ei. Ceea ce știu este că, în afară de Arina Georgescu, toți au fost protejați și promovați de Gigel Știrbu și Ana Ciaușu. Acum au descoperit că au fost marginalizați?! Ce să zic de așa marginalizare, numiți în funcții, candidați pe toate listele?! Dacă PNL câștiga alegerile, mai plecau?

– Vă interesează o plecare din PNL?
– Nu! Vă dați seama că mi s-a propus și mie să plec, dar eu n-am intrat în PNL pentru că îmi căutam un drum în viață, un loc de muncă sau un loc călduț, aveam o meserie și un loc de muncă, aceleași pe care le am și astăzi, după 16 ani. Spre bucuria mea, n-a fost nevoie să cer cuiva să-mi angajeze copiii sau alte rude. Sunt un om liber. În politică, acest lucru e un defect, dacă nu ești dependent, nu ești bun și nu ești promovat pentru că nu poți fi controlat. Eu cred că toți oamenii au dreptul la viață, la libertate și la proprietate, cred în libertatea de gândire și de exprimare. Acesta este motivul pentru care am dorit să fac politică liberală.

– Cine v-a sunat, din PNL Olt, ultima oară, să vă întrebe, aşa, ce mai faceţi?
– Prin august 2016, m-a sunat Andrei Iordache, ne-am văzut într-o zi și m-a întrebat ce cred eu că ar trebui să facă el care fusese numit președinte al PNL Slatina. I-am spus să facă o adunare generală a membrilor PNL Slatina și să deschidă ușa partidului, astfel încât oamenii care intră în sediu să nu mai aibă impresia că deranjează. Nu m-a ascultat. Nu m-am supărat pe el, mi-e simpatic! Problema nu e cu el, problema e cu partidul și cu politica olteană. Sunt prea multe interese și prietenii la mijloc. Și la PNL s-a întâmplat mai demult și la alte partide se întâmplă acum că ies președinții în conferințe de presă să prezinte noile achiziții care sunt la al doilea, al treilea sau al cine știe câtelea partid. Nu judec pe nimeni, dar întreb și eu care este credibilitatea acestor oameni? Se înghesuie românii să voteze traseiști?! Să revin la întrebare, în 2017 nu m-a sunat nimeni din conducere, dar vorbesc destul de des cu liberali din Slatina, din județ sau din țară. Există o stare de îngrijorare în rândul tuturor.

– Costel Moisecu vrea preşedinte la PNL Olt. Schimbare sau continuitate?
– Trebuie să repet că n-am nimic cu nimeni, recunosc meritele oamenilor și domnul Moisescu are, fără îndoială, merite. Vor fi alegeri libere și corecte, sper, toți liberalii vor fi convocați și vor alege, în mod normal ar trebui să fie mai mulți candidați, iar cel care va fi președinte va avea o misiune grea pentru că eu nu cred că mai avem organizații în toate localitățile județului. După părerea mea, Partidul Național Liberal are nevoie de o operație dureroasă, e ca acei pomi bătrâni și bolnavi pe care doar o curățare serioasă a tuturor ramurilor uscate sau afectate cumva îi mai poate salva. PNL este în pragul dispariției! Pentru mine e dureros ce se întâmplă: să vezi un partid care în noiembrie 2014 a câștigat alegrile prezidențiale în fața unui adversar foarte puternic cum în doar doi ani a ajuns în situația de astăzi! Eu nu m-am numărat printre cei care au stat și au privit pasivi această prăbușire, i-am trimis Alinei Gorghiu două mesaje în 2016, încercând să-i atrag atenția că ne îndreptăm într-o direcție greșită, precis nu am fost singura, dar, din păcate nu s-a întâmplat nimic. Liderii PNL au fost siguri că vor câștiga alegerile, că sunt doar două partide importante pe scena politică și cei care sunt împotriva PSD-ului vor vota cu liberalii, dar aceștia au preferat să nu voteze un partid care doar a mimat reforma.

– Ce profil trebuie să aibă noul preşedinte al PNL Olt, pentru a reuşi să unească şi nu să dezbine?
– Cred că e timpul ca PNL să fie condus de un intelectual, un om echilibrat, care să nu fi fost membru al altui partid și care să nu fi fost în structuri de conducere în ultimii doi, trei ani. Președintele PNL Olt trebuie să deschidă partidul și să accepte că nu este deținătorul adevărului, va trebui să recunoască dreptul membrilor la opinie și să țină cont și de părerile altora…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.