Acasă Actualitate Blue Whale – balena albastră (moarte) sau Hristos (Viață)?

Blue Whale – balena albastră (moarte) sau Hristos (Viață)?

599

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh Amin!
Dragii mei,
Am să explic pe înțelesul tuturor ce înseamnă „Blue Whale”, jocul care a dus la nenumărate sinucideri în rândul tinerilor. „Jocul” are o perioadă de desfășurare de 50 de zile, în fiecare zi o nouă sarcină, totul culminând cu ziua 50 când tânărul, sau tânăra trebuie să se omoare…

Am să vă redau un fragment dintr-un articol al ziarului Adevărul: „În prima zi, călăuza îi indică jucătorului să-şi deseneze pe mână unul dintre simbolurile jocului – o balenă, şi să-i trimită o fotografie nud. În următoarea zi, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 să se uite la filme de groază. În a treia zi, utilizatorul trebuie să-şi facă trei tăieturi cu cuţitul, cuiul sau lama pe mână. Următoarea sarcină presupune un desen cu o balenă pe un obiect la îndemână sau pe contul personal de VK. În a cincea zi, dacă ghidul apreciază că jucătorul a îndeplinit întocmai sarcinile, îl acceptă în rândul „Balenelor Albastre “doar după ce îi arată că şi-a însemnat cu cuţitul pe un picior cuvântul „yes “. În zilele următoare, ghidul îi cere jucătorului să se trezească la 04.20 să urce pe acoperiş, să meargă în staţiile de tren sau să-şi însemneze mâna cu cuţitul, desenându-şi o balenă sau să-şi taie buzele. În a treia săptămână de joc, utilizatorul primeşte misiune secrete, iar de la ziua 30 la ziua 49, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 şi să se uite la filme de groază, să asculte muzică din aceeaşi categorie, să vorbească cu alţi jucători – numiţi balene – să-şi taie zilnic mâna şi să se retragă complet din mijlocul familiei sau cunoscuţilor. În ultima zi, sarcina jucătorului este să se sinucidă astfel încât să învingă jocul”. *1

Știu că v-am speriat cu ceea ce am redat până acum dar aș vrea să fac o comparație cu ce alegeri fac unii tineri astăzi, cei care aleg Blue Whale și cei care aleg pe Hristos.
Diferența de durată este aproximativ aceeași, „jocul” având o durată de 50 de zile, iar postul acesta al Sfintelor Paști, dacă este să calculăm și Săptămâna Patimilor are 46 de zile.
În ambele cazuri ni se cere să facem ceva în fiecare zi, cu mențiunea că primul ne trimite la moarte iar Postul ne trimite la întâlnirea cu Hristos, adică ne dă accesul la Viața veșnică.
Postul este o stare a sufletului, o alegere benevolă, un medicament eliberat de Biserică și ești supravegheat în fiecare zi de către Aceasta cât urmezi „tratamentul”. Scopul postului este de a te face stăpân peste poftele trupului și sufletului tău, de a nu lăsa pe altul (diavolul) să continue a dicta în viața proprie.
„Blue Whale” este exact opusul, însă după ce „intri”. Jocul rămâne tot o alegere benevolă, nefiind obligat, dar fiind tentant. Jocul devine obligatoriu după ce trimiți o poză în care apari gol astfel încât cineva să te șantajeze dacă vrei să renunți și să îți recapeți demnitatea.
Hristos nu te înjosește și nu te șantajează oricât de mari sunt păcatele tale. Dacă le mărturisești, ai garanția iertării lor (Oricâte le veți ierta, iertate vor fi și oricâte le veți ție, ținute vor fi) și ai și posibilitatea ca împreună cu Hristos să ajungi la bucuria învierii și a gustării din” piatră seacă” a vieții veșnice.

Această permanentă grijă a Bisericii față de credinciosul care postește o vedem în fiecare zi prin slujbele care se fac în această perioadă. De exemplu în prima săptămână din post, când creștinul mănâncă doar seara foarte puțin, în zilele de luni, marți, miercuri și joi seara Biserica face slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Biserica ne arată mângâierea mare a Lui Dumnezeu asupra celor care se pocăiesc și le dă bucuria cântării imnului „Cu noi este Dumnezeu”.
Blue whale are acel simbol care trebuie tatuat cu lama sau cu cuiul sau cu cuțitul pe piele, prin desenarea unei balene.
Omul care postește trebuie să se poarte într-o permanentă smerenie, ca nimeni să nu vadă prin ce trece sufletul său. Omul care postește are ca „simbol” (deși destul de forțat termenul aici) expresia „Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă”, care nu trebuie tatuată ca să o vadă oamenii ci trebuie trăită ca să o vadă Însuși Dumnezeu. Este un dialog purtat zilnic în perioada aceasta cu Cel ce a făcul Cerul și Pământul. Dacă vreți să mergem și mai departe, aflați că singura sarcină a Postului este acest dialog permanent de pocăință pe care trebuie să îl ai cu Dumnezeu. Acest dialog atrage după sine si obligativitatea înfrumusețării acelei cămare a sufletului ca să Îl poți primi pe El, faptele bune și curățirea trupului prin înfrânarea de la anumite mâncăruri sau băuturi considerate de dulce.

„Blue Whale” însă îți dă o sarcină în fiecare zi, de la trezitul la anumite ore, până la cerința maximă a sinuciderii. Hristos nu te obligă să faci nimic! El Te sprijină să iei cele mai bune decizii asupra vieții date de El dar asupra căreia ești stăpân dar nu proprietar.
Dumnezeu este un Părinte responsabil care ne urmărește în urcușul acesta al zilelor postului, nu un părinte iresponsabil care nu își face timp pentru copilul său! Astăzi uităm să fim responsabili, să ne luăm copiii în brațe, să le zâmbim și să vorbim cu ei, astfel ei cad pradă și devin aparținători ai unui grup care are ca scop moartea lor trupească sau sufletească.

Dragii mei,
Nu credeam că o să ajung să vorbesc despre așa ceva în viața mea dar vă rog fiți înțelepți în deciziile pe care le luați!
Alegeți viața nu moartea!
Alegeți ca această perioadă să o trăiți împreună și pentru Hristos ca să primiți veșnicia.
Nu alegeți moartea, respectiv diavolul care ia forma diferitelor tentații lumești, ca acest joc aberant, dar care atrage tot mai mulți copii care nu știu să ia deciziile corecte.
Alegeți Viața nu moartea! Amin!

*1  Iulia Ciuhu – „Balena Albastră“, jocul care-i împinge pe adolescenţi la sinucidere. Reportaj incognito printre tinerii români atraşi în schema sinistră
Prof. drd. teolog
Alin Bolboaşă Şofaru
Colegiul Naţional „Ion Minulescu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.