Acasă Politic 10 octombrie – Ziua națională a produselor agroalimentare românești. Proiect de lege...

10 octombrie – Ziua națională a produselor agroalimentare românești. Proiect de lege semnat de Alexandru Stănescu şi Dan Ciocan

435

Alexandru Stănescu, vicepreşedinte, şi Dan Ciocan, secretar al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, sunt iniţiatori ai unui proiect de lege prin care se doreşte instituirea unei zile dedicată produselor agroalimentare românești, care să sprijine mai mult la promovarea acestora prodselor româneşti.

„Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua națională a produselor agroalimentare românești va avea efect pozitiv, pe termen lung, asupra producătorilor agricoli, prin valorificarea propriilor produse către consumatori și stimularea acestora pentru a produce calitativ și cantitativ pentru viitor. De asemenea se va încuraja producția agricolă națională pentru consumatorii români, precum și pentru cei ce dețin spații de vânzare (comercianți), producătorul prezentând de ziua națională produse proaspete de calitate, direct de la sursă, autohtone, care vor concura produsele din import. În acest moment, se evidențiază o serie de disfuncționalități la nivel legislativ în ceea ce privește promovarea produselor agroalimentare românești, acestea generând o funcționare ineficiență a relației producători agricoli naționali, zonali sau locali ca furnizori și consumatori finali. Prin acest act normativ putem îmbunătăți statutul producătorului român în lanțul alimentar scurt și putem încuraja consumul de produse agroalimentare autohtone și produs tradițional”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Forma iniţiativei legislative a parlamentarilor are două articole: primul fiind declararea zilei de 10 octombrie ca „Zi națională a produselor agroalimentare românești”, iar cel de-al doilea: „Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti va fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi persoane fizice prin organizarea şi sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.