Acasă Fără categorie Proiect educativ Sfinții Închisorilor, la Colegiul Național „Ion Minulescu”

Proiect educativ Sfinții Închisorilor, la Colegiul Național „Ion Minulescu”

400

Într-o societate care își uită tot mai mult valorile, istoria și spiritualitatea, găsim oameni care încearcă să trezească în generația actuală trăiri și sentimente cât mai profunde.
Însă, nimic nu este pierdut dacă avem puterea de a merge spre căutarea a ceea ce simţim că am pierdut. Astfel, miercuri, 22 februarie 2017, la Colegiul Național „Ion Minulescu” a început desfășurarea unui nou proiect educativ inedit şi demn de lăudat, având ca inițitor pe profesor drd. teolog Alin Bolboașă Șofaru și coordonator pe profesorul Mariana Ceauş.
Cei doi dascăli nu s-au mulțumit doar cu o oră „diferită”, așa că împreună cu părintele doctor Mihail Emilian Dumitru (care a sprijinit material transportul cu mai mult de jumătate din valoare), slujitor la Biserica Sfântul Pantelimon din Slatina au reușit să treacă, împreună cu copiii, vineri, 24 februrie, porțile Penitenciarului Jilava, făcând o slujbă de pomenire în incinta Fortului 13, apoi au avut parte de o lecție de trăire în credință, oferită de părintele Nicolae Bordașiu, supraviețuitor a celulei 1 din temnița comunistă, ca spre seară, să trăiască pentru mai bine de 2 ore fiorul Memorialului Pitești, fiindu-le explicat de Maria Axinte ce a însemnat „Fenomenul Pitești”.
Din cele discutate cu profesor drd. teolog Alin Bolboașă Șofaru, am aflat că: „Proiectul «Sfinții Închisorilor» are în vedere conștientizarea generației tinere, în speță elevii din cadrul Colegiului Național «Ion Minulescu», de semnificația și importanța dezvoltării unei culturi istorice de valoare. Cunoașterea istoriei proprii reprezintă mai mult decât o simplă trăire. Este necesară o astfel de educație, cu finalități precise, implicând mijloace și strategii didactice conforme cu obiectivele propuse.”
Pentru toate instituțiile implicate în acest proiect, Colegiul Național „Ion Minulescu”, Penitenciarul Jilava, Memorialul „Închisorarea Pitești”, Episcopia Slatinei și Romanațiului, Parohia Sfântul Silvestru București și Parohia Sfântul Pantelimon Slatina a fost un început, s-au pus bazele unei rodnice colaborări și sperăm și noi unei posibilități de a-i face pe copii să înțeleagă greșelile trecutului pentru a nu le repeta în viitor.

Astfel de activităţi sunt necesare pentru sufletul şi mintea tinerilor, care se află în căutare de modele de urmat, însă societatea nu oferă, în mod egal, binele şi răul din care să aleagă tânărul. Prezentul oferă mai mult rău, dar, datorită oamenilor, care, înaintea noastră au crezut în principiile creştine şi morale, oferă adevărate lecţii pe care reprezintă învăţăminte de luptă, credinţă, speranţă şi voinţă. Proiectul dascălilor nu se va opri aşa curând, pentru că mai sunt atâţia oameni şi tot atâtea evenimente pe care tinerii să le ştie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.