Acasă Interviu Interviu cu DAN VASILE, primarul comunei Tătuleşti

Interviu cu DAN VASILE, primarul comunei Tătuleşti

1155
«Programul de guvernare al PSD este unul foarte bun, în care sunt luate în calcul şi satele din România, prin măsurile Ministerului Agriculturii, prin Ministerul Dezvoltării Regionale»

           Alegerile din iunie 2016, din comuna Tătuleşti, au fost câştigate de locuitorii acestei aşezări. Asta pentru că majoritatea a decis să-l voteze ca primar pe colonelul în rezervă Dan Vasile, un fiu al satului, reîntors pentru a pune contribuţia sa, priceperea şi bunele intenţii, în slujba comunităţii natale.
Un om instruit, care se mândreşte atunci când spune că e „ţăran de Tătuleşti”. Aici sunt multe de făcut, iar Dan Vasile ştie şi face asta în consecinţă. Despre proiectele sale, primarul de la Tătuleşti a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor adresate de reporterul de serviciu…

– Ce l-a atras pe Dan Vasile aproape de casă? De ce primar la Tătuleşti?
– În primul rând, cetăţenii au fost cei care m-au îndemnat să iau această decizie. Am avut şi am legături sentimentale cu oamenii din această localitate, de care, întotdeauna, m-au legat atât de multe. Eram dator să mă întorc acasă, eram dator să ofer ceva acestei comune la dezvoltarea căreia simt că pot contribui în următorii ani. Aşadar, stăteam săptămânal de vorbă cu oamenii, aveam discuţii pe diverse teme, le dădeam numeroase sfaturi, iar lucrul acesta m-a făcut să iau decizia de a candida la funcţia de primar al comunei Tătuleşti.

– Din afară, cu siguranţă, v-aţi propus să mişcaţi munţii din loc. Acum, din miezul problemelor, cât de greu este faţă de ceea ce vă aşteptaţi la vremea respectivă?
– În ceea ce mă priveşte, în campania electorală, m-am folosit de experienţa altor primari şi nu am promis foarte multe lucruri. Mai exact, promisiunile mele, din vara anului 2016, au fost puse în legătură directă cu posibilităţile comunei pe care o conduc. Prima măsură pe care am luat-o a fost igienizarea acestei localităţi, pentru că erau prea multe gunoaie, aruncate prin toate părţile… Pe albia râului, în apropierea gospodăriilor, pe drumurile publice etc. Personal, aş fi vrut să găsim o soluţie finală, iar gunoaiele colectate să fie strânse de o firmă specializată, dar pentru asta mai avem de aşteptat.

„Nu e normal ca în România anului 2017 să-l laşi pe elev să meargă la toaletă până în fundul curţii, tot aşa cum nu e normal să nu-i oferi o clasă curată, călduroasă şi frumos aranjată”

– Deşi puţine, aşa cum spuneţi, care sunt acele lucrurile pe care le-aţi promis?
– Promisiunile trebuie respectate, iar mie îmi place să fiu un om de cuvânt! Pentru moment, în primele şase luni, am încercat să mă acomodez cu problematica localităţii Tătuleşti, să cunosc mult mai bine anumite situaţii, să caut soluţii şi rezolvări pentru numeroase probleme. Nu e uşor, dar am convingerea că împreună cu cei din echipa pe care am format-o, alături de cetăţenii acestei comune, vom obţine rezultatele dorite. Revenind la întrebarea dumneavoastră, vă pot spune că am luat anumite măsuri pe care le-am considerat a fi prioritare cum ar fi: îmbunătăţirea condiţiilor din şcoli. Prioritatea noastră o reprezintă educaţia! Ajunge cu „valea plângerii” în învăţământul românesc de la ţară! Trebuie să găsim soluţii, să oferim condiţii apropiate cu cele de la oraş! Spre exemplu, nu e normal ca în România anului 2017 să-l laşi pe elev să meargă la toaletă până în fundul curţii, tot aşa cum nu e normal să nu-i oferi o clasă curată, călduroasă şi frumos aranjată. Mai mult, am încercat să particip la toate şedinţele şcolare, să fiu o punte de legătură între părinţi, copii şi cadrele didactice. Căci, rezultatul pozitiv îl putem obţine printr-o mai bună comunicare…

– De acord cu dumneavoastră, doar că, glumind, ar trebui să ştiţi că pentru moment, copiii n-au drept de vot…
– Da, domnule Dorobanţu, copiii n-au drept de vot, iar eu mă bucur că nu pot fi acuzat că urmăresc ceva anume. Nu! Eu vreau să-i ajutăm pe tinerii din Tătuleşti, astfel încât, peste ani, să avem buni specialişti, în ţară şi, poate, chiar şi în alte ţări din lume! Vreau să fim buni cetăţeni, să fim educaţi, şi bine informaţi. De aici pleacă toate, şi de aici putem face schimbarea! O societate evoluată înseamnă o societate formată din oameni bine informaţi! Doar aşa vom avea specialişti: fie ei doctori, muncitori, ingineri, profesori…

– Că tot aţi amintit: ce puteţi face în privinţa locurilor de muncă?
– Este un alt subiect delicat care ne doare şi faţă de care ar trebui să ne preocupăm mai mult! Pe de altă parte, legând această întrebare de răspunsul acordat anterior, vă pot spune că au venit la noi investitori care au dorit să angajeze muncitori din localitate, dar oamenii n-au fost prea receptivi la treaba asta.

– Care să fie cauza?
– Cauza e una destul de complexă, pe care încă n-am reuşit să o cunosc în întregime, mai ales că salariul era destul de atractiv. Cu toate astea, oamenii n-au vrut să plece, fiindu-le mai greu să iasă din obiceiurile din viaţa de zi cu zi.

– Şi, totuşi, vorbiţi-ne despre proiectele primarului Vasile Dan, din Tătuleşti, judeţul Olt!
– Aşa cum vă spuneam, în cele şase luni care s-au scurs de la preluarea mandatului de edil al acestei localităţi, pe lângă acomodarea de care aveam nevoie, am reuşit să facem şi numeroase proiecte pentru comuna Tătuleşti şi cetăţenii ei. Mai exact, avem proiect de asfaltare a drumurilor, proiect de betonare a şanţurilor, reamenajarea canalelor etc. Sunt proiecte bune, necesare în infrastructură, urmează să le punem în practică şi să schimbăm în bine faţa acestei localităţi.

– Dacă ar fi să le luăm pe rând, ce aveţi prins pe Măsura 7.2?
– Pe 7.2 avem proiectul de asfaltare a drumurilor DC 62, DC 67 şi 68, pe o lungime de 5,8 kilometri. A obţinut 43 de puncte, a fost declarat eligibil, dar încă nebugetat. La sfârşitul acestei luni, urmează a fi băgat într-o nouă sesiune şi sperăm să avem mult mai multe şanse.

– Ordonanţa 28?
– Pe Ordonanţa 28 avem încă 5 kilometri, suntem la studiul de fezabilitate, avem promisiuni şi în acest sens, dar rămâne de văzut ce va mai fi în perioada următoare…

„Ne-am dori să avem costuri cât mai reduse, atât în ceea ce priveşte deszăpezirea, cât şi în realizarea altor lucrări făcute în comuna Tătuleşti”

– Cum aţi trecut peste această iarnă? Cu ce costuri şi cât de greu a fost?
– Ca orice localitate, ne-am dori să avem costuri cât mai reduse, atât în ceea ce priveşte deszăpezirea, cât şi în realizarea altor lucrări făcute în comuna Tătuleşti. Din păcate, lipsa utilajelor proprii a făcut nerealizabil acest lucru, fapt pentru care am fost nevoiţi să facem un contract prin SEAP, cu o firmă specializată, astfel încât să nu avem probleme. Totuşi, cu toate că s-au achitat de sarcini, şi n-am avut blocaje, mi-aş dori să mai lucrăm la ceea ce înseamnă diminuarea costurilor. Pe de altă parte, copiii au mers la şcoală, au avut în permanenţă lemne şi combustibil asigurat, dar am avut şi cazuri de persoane în vârstă, fără posibilităţi, pentru care, împreună cu funcţionarii de la primărie, am dus lemnele necesare depăşirii acestei situaţii critice. Am dus şi la dispensar, am dus şi la biserici..

– Domnule primar, de ce oamenii din Tătuleşti au ales să meargă, majoritar, către Piteşti, în loc să vină către Slatina? Cele două oraşe, sunt, totuşi, la distanţe aproximativ egale de comuna dumneavoastră…
– Există o explicaţie, şi ea ar fi că, într-o anumită perioadă, Piteştul oferea mai multe condiţii decât oferă Slatina. Locuri de muncă, apropierea de capitală, legăturile de familie… Se mai spunea că Piteştiul e un oraş mai frumos, mai puţin poluat, dar lucrurile s-au mai schimbat şi lumea este azi împărţită spre ambele localităţi.

– Cum s-ar putea spune „Stop!” la declinul demografic al satului românesc?
– La această întrebare ar trebui să vă răspundă specialiştii din domeniul respectiv. Într-adevăr, satul românesc s-a schimbat foarte mult şi, din păcate, este într-un declin continuu. S-au dat tot felul de explicaţii: fie lipsa investitorilor, a locurilor de muncă, a şcolilor performante, a condiţiilor de viaţă, dar lucrurile acestea s-au mai schimbat şi, totuşi, declinul demografic n-a încetat. Aşa s-a ajuns ca, în momentul de faţă, să existe două Românii: România de la ţară, cu un nivel de trai foarte scăzut, în care asistenţa medicală lasă de dorit, şi România de la oraş, împărţită, şi ea, în alte Românii mai mici. Cred, însă, că actuala putere va face în aşa fel încât să fie rezolvată şi această problemă, iar tinerii să se întoarcă la casele lor, în satul natal, în care-i aşteaptă prietenii, familia şi cei apropiaţi. Spre exemplu, la Tătuleşti, avem câţiva oameni care au solarii şi sper ca acest lucru să aibă un impact favorabil şi asupra altor concetăţeni. Dacă vor fi ajutaţi şi dacă va avea succes această metodă, sunt absolut convins că lucrurile se vor schimba.

– Credeţi că actualul program de guvernare al celor de la PSD, partid din care şi dumneavoastră faceţi parte, poate fi motorul relansării satului românesc?
– Aşa cum a fost prezentat, programul de guvernare al PSD este unul foarte bun, în care sunt luate în calcul şi satele din România, prin măsurile Ministerului Agriculturii, prin Ministerul Dezvoltării Regionale… Cu toate astea, doar timpul decide dacă programul de guvernare al PSD este viabil, iar România va merge sau nu pe drumul corect către modernizare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.