Acasă Politic Siminica Mirea. Consolidarea poziţiei fermierilor în lanţul agroalimentar e necesară

Siminica Mirea. Consolidarea poziţiei fermierilor în lanţul agroalimentar e necesară

156

Miercuri, 15 februarie, senatorul Siminica Mirea a participat la dezbaterea privind neîndeplinirea obligațiilor României de stat membru al Uniunii Europene ca urmare a adoptării Legii nr 150/ 2016 pentru completarea Legii 321/ 2009 privind comercializarea produselor alimentare.
Intervenția senatorului a conținut o îngrijorare pentru declanșarea procedurii de infringement, iar importanţa evitării declanşării unei astfel de proceduri era evidentă.
„Această masă rotundă ne-a oferit prilejul de a discuta despre rezultatele dialogului cu serviciile Comisiei şi de a identifica măsurile care pot asigura deplina compatibilitate a legii cu dreptul UE aplicabil, fără a pierde din vedere un obiectiv comun în Uniunea Europeană, respectiv consolidarea poziţiei fermierilor în lanţul agroalimentar.”, spune senatorul Siminica Mirea.

Iată textul intervenţiei sale:
„Lanţurile scurte de aprovizionare cu alimente şi pieţele locale, în care agricultorii îşi vând produsele direct către consumatori sau cu un minimum de intermediari, au înflorit în toate ţările UE, atât în zonele rurale cât şi în cele urbane. Ele reprezintă o alternativă la lanţurile alimentare convenţionale mai lungi, în care micii fermieri au adeseori puţină putere de negociere iar consumatorul nu poate urmări produsele alimentare de la un producător cunoscut sau o zonă locală. În medie, 15% din fermele din UE vând mai mult de jumătate din producţia lor, direct către consumatori. De la pieţele producătorilor la sistemele de livrare în coş sau agricultura susţinută de comunitate, există o mare diversitate de lanţuri scurte de aprovizionare cu alimente şi sisteme alimentare locale în UE. Avantajele lor includ un preţ mai echitabil pentru fermieri, accesul la produse proaspete şi de sezon pentru consumatori, un impact redus asupra mediului şi o mai mare coeziune socială la nivel local.
Economiile locale beneficiază, de asemenea, de astfel de sisteme, care au potenţialul de a crea locuri de muncă. Actuala politică de dezvoltare rurală a UE 2014-2020 pune accentul mai mult decât înainte pe lanţurile scurte de aprovizionare cu alimente şi le defineşte precis pentru prima dată iar producătorii care doresc să se implice în sistemele alimentare locale pot beneficia de mai multe măsuri cofinanţate de Fondul European agricol pentru dezvoltare rurală.
Cu toate acestea, Comisia Europeană a identificat, în modificările aduse Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, aspecte punctuale care ar conduce la incompatibilatea acestei legi cu articolul 34 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene şi a invitat autorităţile române responsabile la dialog. Doamna Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, a precizat în data de 16 noiembrie 2016, că orice decizie a Comisiei Europene va fi influenţată de rezultatele dialogului bilateral dintre serviciile Comisiei şi autorităţile române privind conformitatea amendamentelor aduse legii cu dreptul european.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.