Acasă Interviu Interviu cu Gelu Marița, primarul comunei Vișina

Interviu cu Gelu Marița, primarul comunei Vișina

1897

„Așteptăm învestitorii, infrastructura și alimentarea cu apă sunt puse la punct, energia e disponibilă”

La Vișina, în iune 2016, schimbarea s-a făcut altfel! Constantin Stănescu, primarul ales și reales pentru performanțele sale, atâția ani, în localitate, a… ales să se retragă și să predea ștafeta. În locul său, aflat destul de aproape în perioada de mandat a primului, a venit, edil în fruntea obștii, Gelu Marița. Un bun cunoscător al administrației locale în care a lucrat atâta vreme…
În consecință, proiectele mari din Vișina merg mai departe! Căci, acest lucru este posibil și datorită unor conjuncturi extrem de favorabile pentru oamenii locului. Alexandru Stănescu – deputat, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, este fiu al satului, iar unul dintre greii PSD la nivel central, partidul care a câștigat, zdrobitor, alegerile din decembrie, este tot din Vișina: Paul Stănescu.
Gelu Marița are agenda sa, proiectele sale, care-i fac mapa de primar al comunei Vișina, în viața de zi cu zi….

– Care sunt așteptările dumneavoastră de la anul 2017, ținând cont de faptul că alegerile parlamentare din decembrie au fost câștigate de cei din PSD?
– Așteptările mele, ca și reprezentant al comunei Vișina sunt așteptări normale, generale, pe care le are orice locuitor al comunei Vișina. Pornim aici de la tânărul de 18 ani care are drept de vot, până la bătrânul care vede situația politică actuală și are puterea să aleagă. Pe de altă parte, recunosc, așteptările sunt mari, atât timp cât avem un guvern politic cu greutate, un guvern care își asumă în totalitate conducerea acestei țări și cu un program de guvernare complet… Așadar, așteptările de la anul 2017 sunt foarte mari, iar noi, ca și localitate, după ce am dat un vot de încredere Parlamentului României, și implicit Guvernului Grindeanu, sperăm că vom avea și rezultatele dorite. Una peste alta, să respecte și să mențină ceea ce au promis în campania electorală și totul va fi bine!

– Care sunt inițiativele primarului Gelu Marița, pentru comuna pe care azi o conduce?
– La nivel local, ne prop unem să atingem cât mai multe paliere. Astfel, pe lângă cele administrative pe care ne dorim și suntem obligați să le facem, trebuie să atingem și laturi culturale, sportive și sociale, pentru că satul românesc este îmbătrânit, tinerii migrează către orașe, iar noi suntem nevoiți să găsim cele mai bune soluții pentru a-i face să rămână acasă, alături de părinții și de prietenii lor. Spre exemplu, la 50-60 de decese pe raza comunei Vișina se nasc doar 5-6, maxim 7 copii și nici nu vreau să mă gândesc încotro ne îndreptăm. De aceea, avem grijă, prin compartimentul de asistență socială, de toți cei care se află în mare dificultate, de bătrânii localității noastre, de copiii care provin din familiile cu dificultăți materiale și așa mai departe… Mai mult, avem vreo 15 familii care nu se pot gospodări singure, iar în aceste zile geroase le-am dus oamenilor cele necesare, le-am oferit lemne de foc și, una peste alta, căutăm să-i ajutăm cu ce putem și cât putem de mult.

– Aminteați mai sus de partea culturală. Ce ne puteți spune despre această ramură?
– Pe partea culturală avem, la Vișina, Ansamblul – „Oltenașul”, un grup folcloric ce pune accent pe dansurile tradiționale locale, ba chiar am adus în urmă cu aproximativ o lună de zile un instructor ce a făcut și o selecție, de la grădiniță și până la clasa a VIII-a. Ne propunem să promovăm și să susținem această activitate, să găsim talente cu care să ne mândrim și care să fie apreciate atât la nivel local, cât și național. Drept urmare, pentru atingerea acestui obiectiv ne propunem să finalizăm lucrările de reabilitare și de modernizare ale Căminului Cultural din Vișina, să achiziționăm costumele populare și să participăm la cât mai multe evenimente pe raza Oltului și nu numai…

– Vorbeați de latura sportivă. Mai exact, domnule primar?
– Avem la Vișina o echipă de fotbal formată doar din băieți ai satului, începând de la antrenor și terminând cu băieții de mingii. Avem și sponsori locali cu ajutorul cărora le-am achiziționat echipamentul sportiv necesar, în anii anteriori, prin GAL, s-a făcut și modernizarea bazei sportive, e totul în regulă, au apă caldă, au căldură, depinde doar de ei dacă vor face performanță.

– Că tot ați adus în discuție: așteptările în ceea ce privește canalizarea și apa potabilă sunt mari. În sensul acesta, ce ne puteți spune ?
– Pe latură administrativă, aș vrea să se știe faptul că în comuna Vișina există, în totalitate, alimentare cu apă pe o rețea de aproape 30 de kilometri. Prețul apei este sub doi lei, metrul cub, consiliul local are un compartiment de utilități publice prin care se face administrarea proprie și totul merge fără probleme. În ceea ce privește calitatea apei avem autorizație sanitară de funcționare, suntem deja în anul patru și mai deținem și un contract cu Direcția de Sănătate a Populație prin care, periodic, se recoltează probele necesare de apă.

– Mai departe… canalizare?
– Canalizarea este și ea executată pe aproape zece kilometri, iar asta nu e de loc puțin, reprezentând jumătate din localitatea noastră. Am făcut recepția finală în luna a 5-a a anului 2016, dar ea funcționează doar temporar, din cauza faptului că nu s-au racordat, încă, toți cetățenii. Chiar și așa, sperăm ca într-un viitor apropiat să crească și numărul de abonați. În altă ordine de idei, mai avem un proiect mare, prin ADI Oltul – pentru extindere rețea publică de apă, mai avem un singur aviz de la Drumurile Naționale și sperăm ca în primăvara anului 2017 să scoatem la licitație și execuția pe extinderea canalizării.

– Alte proiecte, domnule primar?
– Desigur, avem prin Măsura 7.2 un proiect pe infrastructura rutieră din localitate, pe o distanță de 5,6 kilometri, proiect ce prinde și zona branșată la sistemul de evacuare al apelor uzate. Mai departe, mai avem un proiect și pe Măsura 4.3 privind infrastructura rutieră agricolă, pe 6,5 kilometri, mai exact un drum agricol ce face legătura între DN 54 și DJ 604. Una peste alta, se poate spune că acest drum, care va fi asfaltat, se transformă și într-o centură ocolitpare a localității, în partea de sud a comunei Vișina.

– Așteptările oamenilor, sunt date, totuși, și de crearea locurilor de muncă. Ce se poate face în această direcție, la Vișina?
– Avem o problemă cu locurile de muncă la Vișina, iar asta din cauza faptului că ne aflăm într-o zonă preponderent agricolă – axată pe cultură mare și legumicultură. Noi încercăm să-i atragem pe tineri prin proiectele PNDR, le aducem consultanță în zonă și sperăm ca fiecare să-și deschidă o mică afacere la ei acasă. Variante ar fi. Pe de o parte, proiecte agricole, pe sere și solarii, proiecte non-agricole, pe diferite prestări servicii. Avem și Piața Agroalimentară și ne dorim acolo înființarea unui centru de legume și fructe. Pentru asta așteptăm învestitorii, infrastructura și alimentarea cu apă sunt puse la punct, energia e disponibilă și ea, mai ducem și canalizarea în zonă și totul e gata de început. De asemenea, mai avem o altă zonă cu suprafețe de teren puse la dispoziția consiliului local –fosta zootehnie, care beneficiază de aceleași condiții și poate fi transformată, oricând, într-un parc industrial la Vișina. Suntem dispuși să le asigurăm facilități fiscale, forță de muncă se găsește atât la noi, cât și în satele vecine, dar numai să vină cineva să demareze treaba!

– Există, până în clipa de față, o investiție care vă aparține și care vă este cel mai aproape de suflet?
– De la data înființării, localitatea Vișina n-a avut, niciodată, o zonă de pădure. Și, totuși, prin Administrația Fondului de Mediu am reușit să cultivăm o suprafață de 30 de hectare de salcâm, suntem în anul șase, sunt destul de groși și de înalți, iar primăvara, când înflorește floarea de salcâm, mirosul și peisajul este deosebit. Aveam nevoie de așa ceva la Vișina, aveam nevoie de oxigen curat și de un microclimat în zonă. Din păcate, nu avem mai multe zone la dispoziție pentru a cultiva și alte suprafețe ceva mai mari și sunt convins că altfel ar arăta comuna noastră, locul în care trăim, muncim și ne simțim acasă..

– Unde este sistemul de irigații la Vișina de astăzi și unde poate fi el în viitorul apropiat? Vă întreb asta pentru că Alexandru Stănescu, un fiu al satului, chiar militează pentru lucrul acesta?
– Cunoaștem implicarea domnului deputat Alexandru Stănescu, știm funcția pe care o ocupă în Camera Deputaților, dar vreau să știți că în comuna Vișina există o asociație a utilizatorilor pentru apă, au fost modernizate și stațiile de irigat, s-au cumpărat și echipamente pentru rețeaua subterană, dar atât timp cât Guvernul României și-a luat mâna d epe aceste asociații, ele se află într-o lungă și tristă așteptare. Ba, mai mult, neavând personal să le păzească, multe au fost distruse, altele se degradează și asta doare, căci Vișina duce, în clipa de față, mare nevoie de apă. Sigur, sistemul de irigații e depășit de trecerea timpului, necesită alte soluții, căci, una peste alta, consumul de apă și cel de energie se regăsesc în suma cerută la hectar…

– Dar oamenii ce spun, cum îi simțiți, referitor la toate acestea?
– Cu oamenii mai avem de lucru. Cetățeanul trebuie să înțeleagă că va răzbi numai în forme asociative. Mai exact, dacă ei s-ar asocia cumva și împreună vom pune umărul, este posibil să facem funcțional sistemul de irigații, dar dacă unii vor trage în stânga, iar alții vor trege dreapta, nu vom realiza nimic! Rețineți un lucru: numai uniți vom câștiga și vom obține succesele dorite!

– Govia merge mai departe?
– A fost o perioadă în care Govia nu a funcționat, dar domnul Constantin Stănescu – primarul de la data respectivă a readus-o la viață. Ne bucurăm și ne mândrim cu asta, iar datoria noastră este aceea de a o duce pe mai departe. Mai mult, împreună cu grupurile noastre pe care le inițiem în aceste taine ale folclorului autohton vom reuși s-o creionăm și să o punem, în fiecare an, în scenă, în amintirea persoanelor în vârstă care au strâns atâtea amintiri din tinerețea dumnealor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.