Acasă Actualitate 158 de ani de Unirea Principatelor. Mica Unire, sărbătorită la Slatina

158 de ani de Unirea Principatelor. Mica Unire, sărbătorită la Slatina

213

La Slatina, pe 24 ianuarie 2017, s-au sărbătorit 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca „Mica Unire” – momentul care a marcat unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Unirea îl are ca personaj central pe Alexandru Ioan Cuza și este marcată de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Această pagină foarte importantă a istoriei României a fost marcată şi la Slatina printr-o ceremonie de comemorare.
La ora 10:00, lângă statuia ce-l reprezintă pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, oficialităţile locale şi cetăţeni ai municipiului Slatina s-au adunat în cadrul unei ceremonii care a debutat cu intonarea imnului de stat, urmat de o slujbă religioasă şi o alocuţiune a prefectului judeţului Olt, Silviu Neacşu. Poetul local Grigore Călin a recitat o poezie a poetului Ion Anuţa. Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane şi o paradă militară. La final, participanţii au dat mână de la mână şi s-au unit într-o horă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.