Acasă Interviu Interviu cu deputatul ALDE – MIHAI NIȚĂ

Interviu cu deputatul ALDE – MIHAI NIȚĂ

377

„Nici nu se pune problema ca la finalul programului de guvernare să nu avem realizată autostrada ce leagă Piteștiul de Craiova, cu trecere prin municipiul Slatina”

ALDE a reușit, la Olt, să câștige un mandat de deputat la alegerile parlamentare din decembrie 2016, în dauna liberalilor, dar și a celor care nu acordau prea multe șanse acestui proiect politic, într-un județ unde un partid nou se afirmă cu greutate, pe o scenă saturată de… conservatori.
Meritul este al echipei condusă de senatorul – în perioada campaniei electorale, deputatul de astăzi, Mihai Niță. Un politician pragmatic, atent la comunicarea cu oamenii și mai puțin vigilent la analize-analiști, jocuri și jucători.
De pe poziția de deputat, fără a fi un parlamentar începător, de aliat al PSD-ului în noua structură guvernamentală, Mihai Niță, președintele ALDE Olt răspunde, în rândurile care urmează, întrebărilor reporterului de serviciu.. (Claudiu Ene)

– Domnule deputat, sunteți mulțumit de scorul obținut de ALDE la alegerile din decembrie, de la Olt?
– NU! Nu sunt mulțumit cu acest rezultat și am convingerea că se putea mult mai bine…

– Adică?
– Conform calculelor și sondajelor făcute înainte de campanie și mai apoi în campania electorală, eram convins că putem obține un procent de minim 9%. Din păcate, lucrurile s-au schimbat pe parcurs, iar asta cu toate că noi am reușit față de alegerile locale să avem organizații în toate localitățile județului Olt. Lucrurile nu au funcționat așa cum am fi vrut noi, iar asta pentru că mulți colegi de-ai noștri care au candidat pentru anumite funcții de consilieri locali sau municipali au muncit mai puțin pentru partid, la aceste alegeri parlamentare. Mulți dintre colegi s-au văzut cu sacii-n căruță, au legat prietenii cu colegii de la alte partide și „au uitat” să-și facă datoria, lăsând-o mai moale…

– Credeți în îndeplinirea programului de guvernare al PSD-ului, domnule deputat? Ați fost de acord cu el, nu?
– DA! Am fost de acord și cred în realizarea acestui program. Am avut și noi colegi la București care au fost consultați și au contribuit la realizarea acestui program. L-am asumat și am crezut cu adevărat în el, fiind întocmit cu foarte mult entuziasm și cu multă încredere că se pot realiza foarte multe lucruri în mandatul viitor. Cred în el pentru că este un program de care România are nevoie, mai cred în realizarea lui pentru că toți oamenii politici care fac parte din echipa PSD și ALDE au intenții bune și nu există invidii sau alte jocuri care să ne țină pe loc. Avem oameni competenți și pregătiți astfel încât să ducă la bun-sfârșit acest program de guvernare prezentat românilor.

– Ce mesaje aveți dumneavoastră, în calitate de președinte al ALDE Olt, pentru oamenii de dreapta, pentru liberalii adevărați, aflați în clipa de față în rândurile PNL Olt?
– Personal, celor ce-și doresc PNL-ul pe scena politică, făcând o politică de dreapta, le spun să se replieze, să stea și să analizeze greșelile făcute, să tragă o linie și să înceapă o nouă etapă! România are nevoie de opoziție, de una serioasă, făcută cu bun simți și într-un mod serios. Așa cum au făcut-o până acum, nu au demonstrat că sunt un partid capabil să conducă o țară, să facă opoziție la nivel înalt… Vorbind de un stat democratic, vă repet: la această oră este nevoie de opoziție, iar dacă PNL-ul nu se reorganizează există riscul ca într-un timp cât mai scurt să vorbim despre ei așa cum se vorbește, astăzi, de PNȚCD!

– Ce i se cuvine ALDE la Olt? Ce vreți mai exact?
– Sunt convins că dumneavoastră mă cunoașteți ca fiind un om sincer și serios, iar eu nu cer pentru ALDE niște posturi doar așa, de dragul de a cere ceva și a avea niște oameni pe care să-i mulțumim. Eu vreau ca acei oameni să fie puși pe funcții pentru a-și aduce contribuția la realizarea programului de care am vorbit câteva rânduri mai sus și cred cu tărie că avem oameni pregătiți pentru asta, care merită și sunt în stare să facă față în acele posturi. Pentru început, pornim de la ideea legată de cadrele de care dispunem noi la nivel de județ și mai apoi vedem ce ar putea să facă aceste persoane. Vorbim de administrație, de conducerea unor instituții importante ale statului, fapt pentru care sunt obligate să-și facă așa cum trebuie datoria pentru județul și țara lor. Așadar, eu de aici vreau să plecăm! Nu vrem o răsplată de dragul de a primi ceva, nu vreo o anumită instituție, așa, ca să fie, pentru că asta nu-și are rostul, dacă nu duci acolo un om capabil! Pe scurt, noi vrem să promovăm valoarea!

– Undeva prin aprilie-mai vom avea alegeri parțiale anticipate, la Sprâncenata și la Osica de Sus. Mergeți cu candidați proprii sau îi susțineți pe cei de la PSD?
– Până la această oră nu am vorbit cu cei de la PSD în legătură cu tema respectivă. Ambele variante sunt posibile, dar, cel puțin la Sprâncenata, cred că avem un om de valoare, pe care putem să-l promovăm astfel încât să fie un candidat propriu cu șanse reale la funcția de primar al localității. În ceea ce privește Osica de Sus, președintele nostru de organizație de acolo este un profesor de aproximativ 65 de ani și nu cred că are suflul necesar pentru a conduce Primăria Osica de Sus, una cu greutate, în care este nevoie, că vrem sau nu să recunoaștem, de un om mult mai energic, unul care să facă o altfel de administrație.

– Îl cunoașteți destul de bine pe actualul prim-ministru Sorin Grindeanu. Aveți încredere în acesta?
– Am încredere în domnul premier Grindeanu, este un om de calitate, iar tot ceea ce are de făcut în fruntea noului guvern, este să respecte întocmai programul ce și l-a asumat! Mai mult, dacă el ar trebui să se transforme într-un tehnocrat, este normal să aplice ceea ce este pus pe hârtie, să le ofere oamenilor ceea ce s-a promis, fără abateri și fără scuze ce n-au acoperire. Vorbim aici de un program complex, și orice abatere, cât de mică, ar duce la o mare nerealizare, iar oamenii ar fi dezamăgiți și și-ar schimba mojoritar poziția.

– Vă întreb, fără menajamente: ar trebui schimbată legea, pentru ca Liviu Dragnea să poată să ajungă prim-ministru al României?
– Din punctul meu de vedere, cu experiența pe care o are, Liviu Dragnea ar putea să fie un prim-ministru destul de bun, dar nu știu dacă pentru așa ceva ar trebui schimbate legi, indiferent că este vorba de un agricultor, un tractorist, un inginer, președinte de stat sau cine mai știe ce… Legile se fac pentru buna funcționare a statului, și nu pentru avantajarea unei persoane sau alta. Cu toate că, o repet, eu mi-ași dori ca Liviu Dragnea să fie premierul României. Asta pentru că are capacitatea necesară și și-a adus contribuția în mod deosebit la realizarea acestui program de guvernare. Domnia-sa a pus pe hârtie exact ceea ce își doresc românii, lucruri normale de care țara noastră are acum mare nevoie! Așadar, făcând acest program, consider că Liviu Dragnea ar trebui să și-l asume. Cu toate astea… rămâne de văzut ce va mai fi!

– Se pare că pesediștii au, mai nou, ceva de împărțit cu copreședintele ALDE la nivel național – Daniel Constantin. De unde credeți că vine problema aceasta?
– Sunt două săgeți care vin spre Daniel Constantin. În primul rând, cândva, acesta i-a întors spatele lui Voiculescu. Poate că trebuia sau nu, asta nu-i treaba mea și nu aș vrea să comentez. În al doilea rând, trebuie avută în vedere prietenia domnului Constantin cu domnul Ponta. Iar asta, desigur, nu-l pune într-o poziție foarte bună față de Liviu Dragnea. Eu nu știu dacă astea sunt cauzele majore, poate să fie și alta cauza, dar… mă opresc aici pentru că nu cunosc mai mult…

– Domnule deputat Niță, credeți că anul 2021 poate fi anul în care s-ar finaliza Autostrada Pitești-Slatina-Craiova? E prevăzut în noul program de guvernare…
– Nici nu se pune problema ca la finalul programului de guvernare să nu avem realizată autostrada ce leagă Piteștiul de Craiova, cu trecere prin municipiul Slatina…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.