Acasă Actualitate Retrospectiva 2016. Evenimentele marcante din judeţul Olt

Retrospectiva 2016. Evenimentele marcante din judeţul Olt

133

Începutul de an este, nu numai un prilej de a ne propune ce vom face, ci şi un moment de retrospectivă. Cu bune şi rele am mai trecut printr-un an plin cu evenimente de tot felul. Am făcut o selecţie a evenimentelor marcante ale anului 2016, din judeţul Olt, spre a vi leoferi spre lectură.

Ianuarie
5 – Moare jurnalistul şi scriitorul Nicolae Tiţa.
7 – Ortanţa Ciobanu, directorul executiv al CAS Olt, este suspendată din funcţie. Procurorii DNA Craiova au trimis-o în judecată sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. În iulie, este condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare.
9 – În timp ce se afla la o partidă de vânătoare, pe Fondul Nr. 9 Tătuleşti, primarul comunei Tătuleşti, Luciian Istrate, a fost împuşcat mortal, în zona inimii.
11 – Marian Vasile, preşedintele PMP Olt, demisionează din fruntea partidului şi se înscrie în PNL Olt.
13 – La nici 47 de ani, Laurențiu Adrian Gheorghe, un vestit bucătar din Slatina, administrator al Restaurantului „Grădiște Hill”, moare din cauza unui traumatismul cranian suferit în urma unei presupuse alunecări pe gheaţă.
27 – Încetează mandatul de manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă al lui Andrei Iordache. Elena Vişan este noul manager.
14 – Moare Gigi Stanciu, fundaş central, fost căpitan al echipei de Fotbal Dinamo Slatina.

Februarie
2 – După zece zile, două femei din Singapore: Yap Lay Leng, în vârstă de 25 de ani şi mama sa, Foo Li Kheng (61 ani), au fost găsite la Vultureşti. Acestea veniseră în România, însă nu se mai ştia nimic de ele. Tatăl fetei a anunţat dispariţia lor din ţara de origine, după ce a observat că fiica sa luase bilete spre oraşul german Frankfurt. Motivul plecării fetei a fost acela de a vedea zăpada din Europa, iar mama sa a susţinut-o, în timp ce tatăl nu a fost deloc de acord. De fapt, ele fuseseră invitate de un tâmăr din comună.
8 – Senatorul Dan Şova, judecat sub control juduciar. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vine împotriva cererii DNA prin care se dorea plasarea senatorului în arest la domiciliu.
15 – Şeful de la DIPI (Departamentul de Informații și Protecție Internă), chestorul principal de Poliție, Gheorghe Nicolae, originar din Ipoteşti, demis de premierul Dacian Cioloș.

Martie
4 – Are loc, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Slatina, lansarea candidatului PNL pentru Primăria Slatina, Marius Bălaşa, şi a candidaţilor din judeţ. În cadrul evenimentului, Gigel Ştirbu anunţă că se vrea preşedinte al Consiliului Judeţean Olt. Sunt prezenţi şi co-preşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.
6 – Are loc, în comuna Perieţi, inaugurarea Căminului Cultural. La eveniment au fost prezenţi, pe lângă zeci de fii ai satului, alături de primarul Robert Vâlceleanu, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, deputatul Colegiului 3, Florin Iordache şi directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Olt, Cătălin Rotea. Ceremonia de inaugurare a debutat cu sfinţirea edificiului, urmată de tăierea panglicii inaugurale şi dezvelirea plăcuţei instituţiei.
9 – Este inaugurată o unitate Prolyte la Piatra Olt. Invitatul special a fost vicepremierul şi ministru al Economiei, Costin Borc, care a efectuat o vizită şi la ALRO.
10 – Președintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice, Nini Săpunaru, vine, la Slatina, unde participă la o dezbatere privind braconajul piscicol. Dezbaterea nu a avut ecouri.
18 – Are loc, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Slatina, lansarea candidatului ALDE pentru Primăria Slatina, Cristian Bircea. Sunt prezenţi şi co-preşedinţii Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.
18 – Salah Abdeslam, unul dintre principalii suspecți în atentatele de la Paris și singurul aflat încă în libertate, este rănit și apoi arestat în cadrul unei operațiuni antiteroriste la Bruxelles. Operaţiunea a avut loc în acelaşi timp în care, un grup de jurnalişti olteni, invitaţi la Parlamentul European, se pregătea să se îmbarce într-un avion către România. Patru zile mai târziu, au loc atentatele teroriste. Două bombe detonate la aeroportul Zaventem şi o bombă la metroul din Bruxelles. 31 de persoane au murit și alte 300 rănite.
20 – Are loc, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Slatina, lansarea candidatului PMP pentru Primăria Slatina, Cosmin Florescu. Este prezent şi preşedintele Traian Băsescu.

Aprilie
1 – Fostul inspector şcolar general, Nicole Drăghici, aflat la Criva, virează la stânga fără a se asigura şi intră în coliziune cu o maşină de pe contrasens. În urma impactului, un tânăr moare. Drăghici se află în libertate.
3 – Fiul Elenei Bărbulescu, sora fostului preşedinte al României, Nicolae Ceauşescu, încetează din viaţă, la vârstă de 58 de ani.
10 – Moare tatăl jurnalistului Dan Diaconescu, la Caracal, la vârsta de 91 de ani.
21 – Adrian Curaj, ministrul Educaţiei face o vizită în Slatina şi participă la Târgul Educaţional din centrul municipiului.
26 – Moare primarul Comunei Brebeni, Nicolae Truică.

Mai
5 – Victor Ponta şi Liviu Dragnea se află la Slatina pentru a susţine candidaţii PSD la alegerile locale. Aceştia vizitează noua hală Prysmian dinspre Milcov.
12 – Moment istoric! Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost activat. Prezent la inaugurare este premierul Dacian Cioloş, printre alţi mulţi politicieni de rang înalt.
21 – Porţi deschise la noul Club Nautic şi de Agrement din Slatina. Plaja Olt devine funcţională de la 1 iunie.

Iunie
5 – Alegeri locale. PSD câştigă detaşat alegerile. Emil Moţ este noul primar al Slatinei. Consilierii locali îi aleg pe Gigi Vâlceleanu şi Claudiu Stăncioiu viceprimari ai reşedinţei de judeţ. Marius Oprescu este ales, cu majoritate de voturi, de consilierii judeţeni,
preşedinte al Consiliului Judeţean Olt.

Iulie
11 – Primii 14 polițiști, încadrați din sursă externă, în poliţia olteană, depun jurământul de credință în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Centrul de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor „Nicolae Golescu” din Slatina.
29 – Moare profesorul slătinean Ion Ciauşu, fost consilier local şi colaborator al Ziarului de Olt.

August
16 – Se inaugurează Atelierul Intercultural „Victoria”, fostul Cinema „Victoria” din Slatina.
23 – Moare unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi profesori, Florian Dumitrel.
26 – Garnizoana municipiului Slatina a organizat manifestări prilejuite de împlinirea a 100 de ani de când România a intrat în Primul Război Mondial. Acestea au avut loc Mumentul Eroilor (Intersecţia str. Mânăstirii cu str. Alexandru Nicolau din cartierul Clocociov) şi la Monumentul Eroilor (str. Eroilor, în faţa şcolii din cartierul Cireaşov).

Septembrie
9 – După o stare vegetativă de aproape un an, Instructorul de la Clubul Koryo Taekwondo din Slatina, Mihai Alexandru Petcu, a decedat la Spitalul Slatina. În decembrie 2015, acesta se afla întrun autoturism care a fost lovit de un TIR la ieşirea de pe Podul Olt din Slatina, lângă drumul care duce spre Plaja Olt.
14 – Judeţul Olt are un nou administrator public: Marius Iancu, care îşi intră în mandat două săptămâni mai târziu.
30 – Pirelli Slatina a împlinit 10 ani. Premierul Dacian Cioloş, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru şi ministrul Finanţelor, Anca Dragu,printre invitaţi.

Octombrie
5 – În amfiteatrul Colegiului Naţional „Radu Greceanu” din Slatina a avut loc, de Ziua Mondială a Educaţiei, ceremonia de premiere a olimpicilor şi a profesorilor lor îndrumători. Consiliul Judeţean Olt a pus la dispoziţie suma de 114.000 lei, pentru a-i premia pe cei care menţin excelenţa în judeţul Olt: 112 elevi şi 48 de profesori/antrenori olteni, care s-au clasat printre primele locuri la concursurile naţionale şi internaţionale.
6 – Cosmin Ciorei, fost candidat la Primăria Slatina şi preşedinte al Organizaţiei de Tineret a UNPR, a semnat adeziunea de înscriere în PSD Olt. Motivul a fost unul singur: UNPR şi-a pierdut identitatea, iar în PMP nu s-a găsit loc şi pentru tinerii progresişti.
14 – La Teatrul Naţional „Ştefan Iordache” din Caracal, a avut loc deschiderea celei de-a XIV-a ediţii a Conferinţei Ortopezilor şi Traumatologilor din Oltenia, eveniment ce a fost organizat de Societatea Ortopezilor și Traumatologilor din Oltenia.
21 – Are loc ceremonia de învestire a noului subprefect de Olt, Ionuţ Cotarcea, care vine pe postul eliberat de Emanuel Oproiu.

Noiembrie
7 – La un spital din Capitală, încetează din viață fostul președinte al Tribunalului București, Corneliu Turianu, născut la Negreni, Olt, specialist în drept, de talie națională, senator PNȚCD 1996-2000.
8 – La Cungrea este sfințit monumentul eroilor din Războiul de Independență și din cele două războaie mondiale, amplsat în fața școlii din Cungrea.
13 – În comuna Șerbănești are loc, la biserica ce poartă Hramul Adormirii Maicii Domnului, slujba religioasă de sfințire a noii capele.
14 – Se împlinesc 100 de ani de când Armata Română distruge Podul Olt pentru pentru a nu-i lăsa pe germani să intre în Slatina.
25 – Eugen Fană, zis şi Ginu, şi-a luat zilele, în arest, la Penitenciarul din Drobeta Turnu-Severin, prin spânzurare. Acesta a făcut gestul la câteva zile după ce a aflat decizia instanţei de a-l condamna la 26 de ani de închisoare. Pe 3 martie 2015, Ginu a intrat în casa familiei Micli, în care se aflau Nela Micli şi fiul acesteia şi a ucis-o pe femeie.

Decembrie
3 – Aflat la vânătoare, Veronel Rădulescu, avocatul senatorului de Olt, Dan Şova, Paul Lambrino şi Ovidiu Tender, , în vârstă de 56 de ani, din comuna Bujoreni, județul Vâlcea, a fost împuşcat în umărul drept.
6 – Gheorghe Buică, fost vicepreşedinte al CJ Olt din partea PDL, în echipă cu Jenel Copilău, şi director, pentru puţin timp, al Companiei de Apă Olt, îşi pune capăt zilelor. S-a dus într-o anexă a casei din Slătioara, unde şi-a pus ştreangul în jurul gâtului.
11 – Alegeri parlaentare. PSD câştigă detaşat. Noii parlamentari de Olt sunt: senatorii Siminica Mirea, Paul Stănescu şi Renică Diaconescu, şi deputaţii Florin Iordache, Dan Ciocan, Alexandru Stănescu, Marius Iancu, Gigel Ştirbu şi Mihai Niţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.