Acasă Actualitate 27 de ani de la Revoluţia din ’89. Eroii, omagiaţi la Slatina

27 de ani de la Revoluţia din ’89. Eroii, omagiaţi la Slatina

361
22 decembrie 1989 a reprezentat punctul culminant al Revoluţiei. Este ziua în care mor foarte mulţi tineri şi când Nicolae Ceauşescu susţine ultimul discurs de preşedinte, de la balconul Comitetului Central al PCR, azi sediul Ministerului de Interne. Este ziua în care soţii Ceauşescu au plecat cu elicopterul de pe sediul CC, şi doreau să ajungă la Caracal, însă atât Armata, cât şi Judeţeana de Partid  de la Olt, s-au lepădat de el. Este ziua în care guvernul demisionează. Este ziua în care, la Televiziunea Română, s-a strigat „Fraţilor, suntem liberi!”.
La Slatina, a fost doar agitaţie, nu a murit nimeni, graţie implicării comandatului Garnizoanei Slatina, colonel Gheorghe Lăpădat, astăzi colonel rezervist în retragere, unul dintre eroii care se află printre noi şi nu e amintit. Acesta povesteşte că a stat pe străzile Slatinei, între Steaua şi Inspectorat (Poliţie şi Securitate), acualul IPJ Olt. Prin comanda sa s-a avut grijă ca niciun cetăţean să nu fie rănit sau ucis. Tot el mai spune că nu erau terorişti, însă erau persoane infiltrate.
Joi, 22 decembrie a.c., în faţa Troiţei Eroilor Revoluţiei, a avut loc ceremonia de comemorare a oamenilor care au murit în lupta pentru libertate. Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Sebastian, a oficiat o slujbă de comemorare. După ce prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu a ţinut un scurt discurs despre importanţa zilei în istorie, au urmat parada militară şi depunerea de coroane.
Eroii din judeţul Olt, care nu au murit în judeţul Olt:
Subloc. Ion Argherie – Rotunda
Maior Andrei Burcea – Caracal
Adrian Călin – Vlădila
Subloc. Nicolae Ciobanu – Tufeni
Silviu Motohan – Traianu
Subloc. Victor Olaru– Pârşcoveni,
subloc. Gheorghe Daniel Popa – Drăgăneşti-Comani,
Gheorghe Ioan Radu – Slătioara,
Ion Sasu – Slatina,
Subloc. Sîrbulescu Iancu – Obârşia
Doru Surghe – Vişina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.