Acasă Interviu „PSD Olt a dat Parlamentului României oameni capabili, care nu vor reprezenta...

„PSD Olt a dat Parlamentului României oameni capabili, care nu vor reprezenta doar interesele cetăţeanului, ci, mai ales, vor fi permanent în slujba lui”

829

Interviu cu Ioana Andreea Dogeanu, omul din noul val. Sau… când tinerii susțin PSD!

          Politica se înnoieşte prin tineri care se implică intens în viaţa politică. Pentru că vor schimbare, pentru că vor o Românie a viitorului… Ioana Andreea Dogeanu învaţă despre politică, pentru a face o carieră de politician profesionist. Pentru că știe, poate, are capacitatea şi dorinţa de a face un nou tip de politică.
Despre rezultatele alegerilor parlamentare, despre noul premier al țării, despre posibilul ministru al Agriculturii, dat de județul Olt, despre viitor, dar și despre locul femeii în politică, în interviul de faţă cu tânăra politiciană Ioana Andreea Dogeanu.

– Te-a surprins victoria categorică a Partidului Social Democrat?
– Nu, chiar deloc. Ţinând cont de realitatea socio-politică existentă în momentul de faţă, rezultatul alegerilor parlamentare nu este unul surprinzător, ba mai degrabă a fost unul predictibil. Acest lucru pe o parte, pe de altă parte PSD a dus o campanie diferită de cea practicată de celelalte partide intrate în cursa pentru obţinerea locurilor în Parlament, care nu au înţeles că „aruncatul cu privirea în curtea vecinului” şi instigarea la ură nu mai sunt tocmai sporturile preferate de români. Mai mult decât atât, de-a lungul întregii campanii unele partide şi-au îndreptat atenţia şi au investit resurse în a scoate în evidenţă punctele slabe ale adversarului, în loc să investească resurse şi să aducă în atenţia electoratului atuurile şi proiectele pe care le-au gândit pentru România. Dar fiecare a avut dreptul să adopte ce strategie a dorit, până la urmă în asta constă şi esenţa multipartidismului: mai multe partide îşi aduc în prim-plan ideile, proiectele şi strategiile, în vederea câştigării luptei pentru obţinerea puterii politice.

– Există vreo scuză pentru ca programul de guvernare, aplicat în campanie, să nu poată fi pus în aplicare?
– Proiectele prevăzute în platforma-program au pus multe semne de întrebare multora, atât din rândul celor fără apartenenţă politică, dar şi din rândul celor înrolaţi politic, chiar membrii PSD. Recunosc că am consultat programele de guvernare propuse şi de celelalte partide, am constatat că cel mai bine pe hârtie sună cel al PSD, la celelalte unele erau chiar antidemocratice sau chiar neconstituţionale, exemplu din sumarul programului de guvernare al unuia din partidele participanete în cursa pentru alegerile parlamentare: reducerea numărului de parlamentari la 300 sau eliminarea imunităţii parlamentare. De ce ai elimina imunitatea parlamentară! Nu mai bine te asiguri tu, ca lider de partid, că în interiorul listelor propuse de partid pentru alegerile parlamentare nu introduci oameni care au problemele cu legea! Nu pot sa nu fiu obiectivă, am spus-o şi în timpul campaniei, m-aş bucura ca jumatate din punctele vizate în programul de guvernare PSD să fie realizate în acest mandat. Sunt mai sceptică de fel, pentru că ştiu că e o diferenţă între ce îţi propui să faci şi cât ajungi să realizezi din cele propuse, o diferenţă între ideile pe care le ai şi cele care ajung să se materializeze. Iar acest lucru nu se întamplă pentru ca nu există voinţă, ba din contră, ci din cauza faptului că intervin o mulţime de factori externi. Eu sper ca în aceşti patru ani să se realizeze cât mai multe proiecte din cele propuse.

„Atât timp cât nu eşti dispus sa faci un minim exerciţiu ce ţine de spiritul civic, nu eşti mai presus de cei care alcătuiesc clasa politică. Ai dreptul la vot, foloseşte-l!”

– Cu o prezență mică la vot, sub 40%, are legitimitate deplină viitorul guvern social-democrat?
– Nu cred că este vina partidelor politice pentru faptul că oamenii nu s-au mobilizat pentru a-şi exercita un drept. Era în interesul lor, cei care nu au înţeles că e important să meargă să voteze, indiferent pe cine ar fi preferat, nu ştiu ce legitimitate ar avea ei să aibă pretenţii de la un parlamentar. Întâi ar trebui să schimbăm noi anumite aspecte în ceea ce priveşte modul de acţiune, comportamentul sau modul în care gândim, mai apoi să emitem pretenţii. Parlamentul este oglinda majorităţii cetăţenilor care şi-au exercitat votul, dar şi acelora care au ales să „protesteze”, să se declare „anti-sistem”, stând acasă în ziua alegerilor. Aceia nu au făcut altceva decât să fie de acord în mod tacit cu cei care au votat. Societatea românească pe alocuri încă se află sub un „văl al ignoranţei”, şi când spun asta nu mă refer doar la atitudinea faţă de scena politică, ci şi la alte arii ale vieţii sociale. Am auzit mulţi care spun că doresc „interzicerea partidelor politice”, o profundă inepţie din punctul meu de vedere… Unde ar mai fi democraţia? Pluralismul politic constituie chintesenţa unui regim democratic. Deci cei care nu au votat în 11 decembrie 2016 nu au avut nicio scuză şi nici nu voi încerca să fiu tolerantă atunci când îi voi auzi că se plâng de „clasa politică”. Kennedy spunea foarte frumos: „Nu te întreba ce poate face ţara pentru tine, întreabă-te ce poţi face tu pentru ţară!” Atât timp cât nu eşti dispus sa faci un minim exerciţiu ce ţine de spiritul civic, nu eşti mai presus de cei care alcătuiesc clasa politică. Ai dreptul la vot, foloseşte-l!

– Pe cine vezi capabil să fie ministru, de la Olt, în noul cabinet?
– Ar fi câteva personalităţi de pe scena politică olteană: Domnul Paul Stănescu cred că ar fi potrivit pentru funcţia de Ministru al Agriculturii, dumnealui se află în deplina autoritatea pentru a ocupa această funcţie. Are o experienţă vastă în domeniu, prin urmare cunoaşte foarte bine problemele cu care un se confruntă un fermier, dar mai ales cred că a indentificat şi ce lacune înregistrează actualul sistem agricol românesc. Funcţia de Ministru al Sănătăţii i s-ar potrivi mănuşă domnului Renică Diaconescu, ca profesie este medic neurolog şi cunoaşte atât problemele cu care se confruntă un medic, dar mai ales un pacient. Nu de multe ori atât doctorii, cât şi pacienţii se văd puşi în situaţia de a lupta cu „maladiile” sistemului medical românesc, o situaţie destul de tragică, iar soluţiile pentru rezolvarea ei cred că nu pot veni decât din parte unui om care are o expertiză în domeniu şi de la care domnul Renică nu face rabat. Pe domnul Florin Iordache îl văd o variantă fiabilă pentru funcţia de Ministru al Justiţiei, pe langă activitea sa politică, înainte de a fi politician, domnia-sa este un om tehnic, un om care cunoaşte legea îndeaproape, lucru imperios necesar pentru a conduce un astfel de minister. Așa că, iată, avem soluții…

– Liviu Dragnea – prim-ministru sau este prea ofensator la adresa justiției și statului de drept?
– Indiferent ce vor spune unii, domnul Liviu Dragnea se încadrează în profilul politicianului care a ajuns în această funcţie  după ce a parcurs toate etapele prevăzute în ierarhia unui partid. Este dintre acei politicieni care a pornit făcând politică de jos, cum  s-ar spune…  Această variantă nu se leagă de legitimitatea domnului Dragnea, pentru că o are, ci mai degrabă de un lucru foarte disputat dacă este să depăţim puţin sfera contingentului şi să facem apel la istoria gândirii sociale şi politice sau la filosofia politică: moralitatea. Aici avem o gramadă de perspective, de la cea a lui Machiavelli expusă în „Principele”, la cea a lui Aristotel sau Socrate, sau ne putem opri la viziunea sofiştiilor, care se întrebau aşa: „Ce este răul, dacă celui care l-a înfăptuit nu i se pare că este rău!”

„Personal, am ales acest partid din raţionamente ideologice, sunt socialistă şi am considerat ca Partidul Social Democrat îmi oferă cadrul şi posibilitatea de a lupta pentru cauza în care cred”

– Au vreo șansă tinerii să se afirme în cadrul PSD, după o asemenea victorie, asumată, totuși, de greii partidului?
– Uşile acestui partid sunt deschise oricui, ceea ce faci după ce alegi să intri în el, ţine de fiecare. Cred că depinde foarte mult de ce-şi doreşte fiecare să obţină şi mai ales modul în care alege să facă politică în PSD. Poţi face politică de dragul politicii sau o poţi face din convingere. Personal, am ales acest partid din raţionamente ideologice, sunt socialistă şi am considerat ca Partidul Social Democrat îmi oferă cadrul şi posibilitatea de a lupta pentru cauza în care cred.

– PSD Olt nu a propus nicio femeie deputat sau senator. Asta e valoarea femeii din PSD Olt?
– A fost propusă pentru Camera Deputaţilor, doamna Felicia Man, însă sistemul electoral pe liste şi rezultatul obţinut la nivelul judeţului de PSD Olt, nu i-a permis să obţină mandatul de deputat. Nu este vorba de valoarea femeii din PSD Olt, o femeie care-şi doreşte să facă cu adevărat politică nu va ezita nicio clipă să demonstreze că poate oricând să discute cu un bărbat de pe poziţii egale, indiferent de partidul din care face parte.  Atitudinea şi dorinţa de implicare, dar şi de a demonstra că poate fi mai bună decât un bărbat în acest domeniu care încă este considerat un „tărâm al bărbaţilor”, ţine de modul în care fiecare femeie abordează politica. Nu este uşor să răzbaţi, într-o lume dominată numeric de bărbaţi, dar nici imposibil, cred că foarte potrivit pentru toate femeile din politică ar fi să se ghideze după ce spune francezul: „Prendre le taureau par les cornes!”

– Insist: crezi că există o barieră pusă de domnii din PSD femeilor din acest partid?
– Nu cred că există, să nu uităm că primarul Capitalei este o femeie, iar la nivelul judeţelor au existat femei pe lista propusă de Partidul Social Democrat pentru alegerile parlamentare. Nu cred că Partidul Social Democrat limitează şansa femeilor în a se afirma pe scena politică, ba chiar dă posibilitatea multora să o facă.

– Au oltenii dreptul să ceară mai mult de la parlamentarii lor? Mai multă vizibilitate, acțiune, prezență în spațiul public… decât până acum?
– Parlamentul reprezintă naţiunea, iar parlamentarii au mandat reprezentativ, nu imperativ conform Consituţiei. Ei sunt aleşi pentru a reprezenta intersele naţionale, nu pe cele locale, chiar dacă aceştia au fost aleşi în circumscripţii electorale. Ţine mai mult de morala fiecărui ales să încerce să pledeze pentru interesul zonei din care provine şi al cetăţenilor care l-au votat, însă nu poate fi neapărat condiţionat sau suspus în adevăratul sens al cuvântului coerciţiei de către aceşti cetăţeni. Cred că PSD Olt a dat Parlamentului României oameni capabili, care nu vor reprezenta doar interesele cetăţeanului, ci, mai ales, vor fi permanent în slujba lui!

– Ce șanse are un student de la Științe Politice să se afirme în PSD?
– Cam aceleaşi şanse pe care le are şi un membru care nu are studii în Ştiinţe Politice, egale cu ale celorlalţi. Uneori cunoştinţele teoretice în domeniu pot fi un atu, alteori nu. Depinde de fiecare pe ce palier alege să meargă. Mereu am suţinut faptul ca într-un partid politic este nevoie de oameni care să fie foarte buni pe o anumită nişă. Nu putem face toţi aceleaşi lucruri pentru că suntem diferiţi, avem aspiraţii diferite şi fiecăruia ar trebui să i se ofere posibilitatea să se afirme pe palierul în care consideră că se încadrează cel mai bine. Până la urmă aşa este şi în viaţă, nu putem face toţi aceleaşi lucruri, unde ar mai fi diversitatea! Fiecare ar trebui să primească ceea ce merită în urma rezultatului unui raport între munca, interesul şi capacitatea fiecăruia. Cred ca liderii acestui partid sunt conştienţi de acest fapt, iar în ceea ce-i priveşte pe tineri, cred că li se acordă suficient credit pentru a se putea face remarcaţi. Fiecare are libertatea de a o face în stilul propriu, dar mai ales şi responsabilitatea de a-şi asuma consecinţele rezultate în urma acţiunilor sale.

„În «Parlamentul Tinerilor» am făcut parte din grupul parlamentar al Partidului Social Democrat, am candidat şi în urma votului, am fost aleasă vicepreşedintele acestui partid”

– Ai făcut parte din proiectul „Parlamentul Tinerilor”. Ce a fost acolo?
– Da, am luat parte la ediţia a 8-a a proiectului „Parlamentul Tinerilor”, proiect făcut la iniţiativa Asociaţiei Pro Democraţia şi a Fundaţiei Hanns Seidel, cu sprijinul Camerei Deputaţilor.

Proiectul a constat într-o simulare a procesului decizional a Parlamentului României, mai exact timp de 3 zile am avut rolul de deputaţi, fiecare deputat facând parte dintr-o comisie, pentru care a optat la înscrierea în acest proiect şi pentru care a redactat o propunere de lege sau o modificare a unei legi existente deja. Din totalul legilor trimise de fiecare participant au fost selectate câteva legi pentru a fi supuse dezbaterii grupurilor parlamentare, comisiei de specialitate, iar mai apoi dezbaterii în Plenul Camerei Deputaţilor. În «Parlamentul Tinerilor» am făcut parte din grupul parlamentar al Partidului Social Democrat, am candidat şi în urma votului, am fost aleasă vicepreşedintele acestui partid. De asemenea, am făcut parte din Comisia pentru Sănătate şi Familie, comisie în cadrul căreia a fost propusă spre dezbatere şi iniţiativa mea legislativă, unde am îndeplinit funcţia de Secretar al acestei Comisii. Mi-a plăcut foarte mult întregul proiect, a fost o simulare foarte aproape de realitate, unde dezbaterile, intevenţiile şi luările de cuvânt au fost la ele acasă. M-am bucurat să văd o mulţime de tineri cu potenţial, foarte bine pregătiţi în domeniile în care activau, lucru care m-a făcut să am încredere în faptul că în ceea ce priveşte resursa umană, viitorul României este asigurat.

– Chiar, Ioana Andreea Dogeanu s-ar vedea într-o bună zi parlamentar de Olt?
– Posibil, da! Este un drum nu neapărat lung, ci mai degrabă greu. Până la a visa la un mandat de deputat, ar trebui să mă concentrez pe evoluţia mea din punct de vedere profesional. Să încerc să am cât mai multe realizări şi să mi se ofere posibilitatea să capăt cât mai multă experienţă în domeniu. Personal, n-aş putea să apar în faţa electoratului fără să am lucruri concrete pe care să le spun despre mine, lucruri palpabile pe care să le aduc în atenţia lor, dar mai ales o conduită morală. Pentru mine este important dacă vreau să fac la un moment dat acest pas în faţă să nu aibă ce să mi se reproşeze din punct de vedere moral, nici de către partidul din partea căruia voi fi propusă, nici de către posibilii votanţi. Pregătirea profesională este un alt aspect căruia eu îi acord o mare importanţă şi care consider că este deosebit de importantă, în momentul în care vrei să reprezinţi interesele unor oameni.

– Care sunt liderii care au generat votul masiv pro-PSD, din cadrul organizației de la Olt?
– Nu doar liderii au generat votul pro-PSD, toţi cei care facem parte din organizaţia Partidului Social Democrati Olt ne-am adus contribuţia în vederea obţinerii acestui rezultat. Înainte de a fi un partid politic, PSD Olt este o echipă, una solidară care a luptat pentru un ţel comun. Cu toții am contribuit în ceea ce priveşte numărul voturilor, mobilizarea electoratului sau influenţarea alegerii acestora. Victoria nu este a unui singur om sau a unei mâini de oameni, ci a întregii organizaţii PSD Olt, a celor care au crezut în noi şi în campania pe care am purtat-o…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.