Acasă Administrație Trainică zidire! Capelă nouă, la Șerbănești!

Trainică zidire! Capelă nouă, la Șerbănești!

935

Duminică, 13 noiembrie 2016, pe un frig pătrunzător, accentuat de un vânt puternic, în comuna Șerbănești a avut loc, la biserica ce poartă Hramul Adormirii Maicii Domnului, slujba religioasă, de sfințire a noii capele, ridicată prin strădania inginerului Longin Drăghicescu, susținut îndeaproape de familia sa.
Evenimentul a beneficiat de participarea unui sobor de preoți, susținut de episcopul Slatinei și Romanaților, Sebastian, dar și de prezența unor oficiali din administrația județeană…

Biserica, dintr-o dată neîncăpătoare, a fost un bun prilej de reuniune a comunității aparținătoare lăcașului de cult administrat de preotul Nicușor Popescu, răsplătit pentru a fi iconom stravofor, cu drept de a purta brâu roșu și cruce, de ierarhii rânduielii ortodoxe de la Olt. Răsplată a primit și primarul de la Șerbănești, Titi Peligrad, cel care orânduiește buna gospodărire a acestei localități, de aproape trei decenii.
Tot la Șerbănești, au mai venit invitați de seamă din localitățile limitrofe, cei care se consideră buni vecini în administrare și liniște între comunități.
Ctitoria familiei Drăghicescu nu este o noutate pe plan local. Ori de câte ori are ocazia, inginerul Longin Drăghicescu susține proiecte locale, fără a face din binefacerile sale titluri de glorie.
Așa a sunat știrea scrisă la cald, imediat după terminarea festivităților de la Șerbănești, de duminică, 13 noiembrie 2016. Înaintea celor prezentate succint, e o poveste care merită scrisă…

Longin Drăghicescu, un filantrop al vremurilor noastre
Familia Drăghicescu reprezintă un reper în Șerbănești și nu numai… Un model de seriozitate, de înțelegere exactă a modului cum trebuie să dai din ceea ce primești.
Longin Drăghicescu, administratorul unei firme în domeniul agricol, în pofida rezultatelor economice obținute, remarcabile pentru o societate de profil, într-o ţară unde politicile în domeniu sunt deficitare, reușește să fie un partener activ în cadrul comunității locale…
Oamenii din Șerbănești îl respectă, iar asta se întâmplă pentru că relația dintre localnici și acest om e corectă, bazată pe respect, înaintea celorlalte valori economice ale părților.
Capela, o necesitate pentru biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Șerbănești, ar fi putut fi construită, cu mare greutate, într-un timp mult mai lung, de către autoritățile locale. Sau, poate nici atât.
Intervenția privată este o dovadă că în cadrul comunității de la Șerbănești funcționează un parteneriat corect între interesul public și posibilitățile private ale investitorului de aici. Longin Drăghicescu nu este interesat de suport electoral, nu candidează și nu urmărește alte ținte din zona spațiului public, decât ceea ce face în viața de zi cu zi. Cu atât mai mult, această capelă reprezintă un semn de umanitate, de educație și respect pentru cel de lângă.

O nouă încadrare peisagistică a bisericii de la Șerbănești
Înaintea de demararea lucrărilor la capelă, spațiul public din zonă nu era cel mai favorabil activității spirituale. O construcție de la intrare, care adăpostea clopotul, bloca imaginea monumentului de cult.
Prin noua construcție, s-a reușit degajarea zonei, păstrarea utilității funcționale a clopotului transferat, între timp, în edificiul recent realizat. Astfel, de pe stradă, din orice unghi, biserica se afișează acum în toată splendoarea sa, ca un reper de creștinătate ortodoxă în zona Câmpiei Boianului, acolo unde există o puternică mișcare creștin-ortodoxă, în spiritul tradiției creștine a poporului român.
Lucrările sunt durabile, făcute să țină secole de acum încolo. S-au folosit materiale de calitate, structuri armate din beton, finisaje din granit, menite să câștige competiția cu timpul. Nu a existat o limită bugetată, care să afecteze calitatea construcției.

O biserică, cu pași repezi, spre două secole de existență
Constucția lăcașului de cult a început în 1853 și are ca ctitori pe Hristudor Caracostea și soția sa Despina.
Primele reparații s-au făcut în 1955, urmare a degradării generată de seismul din 1940. Ulterior, în 1984, într-o acțiune de mare amploare, bisericii din Șerbăneștii de Sus i se reface, total, pictura, dar sunt consemnate intervenții și în perioada 2002-2004.
Astăzi, edificiul este funcțional și pregătit să parcurgă, prin timp, etape istorice din existența sa seculară. Oamenii de astăzi sunt contributori de bază la temeinicia edificiului ortodox din comună.

Primarul Titi Peligrad, un om care înțelege și face ceea ce trebuie!
Este primar din 1990. Modest de atunci încoace. Un om gospodar care știe că întotdeauna este ceva de făcut. Aplecat asupra nevoilor comunității în fiecare zi. Șerbăneștiul de astăzi, o localitate civilizată, conectată la utilitățile vremurilor moderne, îi datorează acestuia foarte multe: inițiative, proiecte, drumuri făcute la mai marii vremurilor din ultimii 26 de ani, pentru ca Șerbăneștiul să se așeze în elita localităților rurale din Olt.
Prezența sa lângă inițiativa antreprenorului Longin Drăghicescu nu e întâmplătoare. Cei doi, în numele instituțiilor pe care le administrează, au reușit, de multe ori, să aducă beneficii comunității din comuna Șerbănești.
Și lucrurile bune nu se opresc aici: mai sunt multe de făcut, iar oamenii locului au, în continuare, așteptări. Pe deplin justificate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.