Acasă Editorial MOȚ a rezolvat-o și pʾasta!

MOȚ a rezolvat-o și pʾasta!

3490

Nu l-am auzit pe primarul Slatinei să vorbească despre greaua moștenire. În treacăt, fie spus, nu e deloc confortabil echipajul administrativ pe care îl conduce, schelete prin dulapuri… Sunt lucruri delicate. Unele din ele le rezolvă alte instituții ale statului, altele, poate nici nu mai trebuie scoase la iveală. Nu mai folosește nimănui…
Ca primar, Emil Moț nu a beneficiat de o lună de miere. Așteptările slătinenilor sunt îndreptățite, iar comunitatea are de rezolvat situații limită, fără să mizeze pe timp, ca pe un partener al edilului.
Conflictul cu SALUBRIS – poate nici nu a fost un conflict în adevăratul sens al cuvântului – o grea problemă, venită, tot din… urmă. Prestatorul serviciului de curățenie municipal versus intenția Consiliului Județean de a pune în aplicare un program cu fonduri europene, sub forma unui proiect integrat de gestiune a deșeurilor. La mijloc, primarul de la Slatina, pus într-o poziție de negociere a unei situații… fără ieșire.
Fără să pornească de la premisa că le știe pe toate, că este coautor la invenția adevărului absolut, edilul de la Slatina a pornit din aproape în aproape. Pe calea negocierii, nu cum se întâmpla la Spitalul Județean Slatina, în urmă cu ani, când tocmai lipsa negocierii a făcut cea mai scumpă ciorbă de cartofi din istoria serviciilor conexe, prestate de vreo entitate privată, în raport cu niște autorități fixiste din cale afară.
Pe seama contractului de gunoi, Emil Moț a pornit exact pe calea dialogului cu cei de la SALUBRIS. Calea de mijloc a fost găsită. Era pe acolo, între părți, între interesul Consiliului Județean, între cel al primăriei, dar și cel al firmei private. Până la apariția noului operator, care să gestioneze, integrat, deșeurile din Olt, SALUBRIS rămâne în cursă, iar slătinenii nu sunt asaltați de gunoaie.
O rezolvare simplă, fără ca nicio parte să nu iasă în dezavantaj. Slătinenii rămân titulari de contract, serviciile se prestează în consecință, iar de aici încolo nu se mai pune problema pierderii unui proiect susținut cu fonduri de la Uniunea Europeană. Cel derulat de Consiliul Județean.
Detaliile contează mai puțin. Ideea principală, care rămâne peste timp, e că dintr-o situație în care toată lumea striga „mat!”, primarul de la Slatina a ieșit, printr-o singură mutare, și a pus în defensivă pe cei care, liberali, mai mult sau mai puțin, se așteptau ca el să greșească decisiv, penal, administrativ, cetățenesc și tot așa. Nu! Fără să aibă povara… moștenirilor de altă dată, degajat, Emil Moț a rezolvat-o și pʾasta! Iar pentru bune intenții, pentru lipsa interesului personal ascuns în spate, nicio lege din lume nu pedepsește făptuitorul.
Iată că, fără a fi spectaculoasă în gesturi și acțiuni pompieristice, administrația Moț e altceva! Un mod de existență al autorității publice locale, bazat pe lucruri normale. Într-o societate care chiar caută normalitatea…

Articolul precedentPoliţia Locală Slatina aduce bani la bugetul local
Articolul următorPODUL OLT MERITĂ RESPECT! 100 de ani de la de aruncarea podului în aer de către Armata Română

2 COMENTARII

  1. Fiti mai concisi !!! Ati scris o pagina ca sa ce ? Sa spuneti ca a iesit cu bine dintr-o negociere … asta si trebuie sa faca … stia in ce se baga cand a candidat pentru functia de primar . Un articol trebuie sa fie succint si sa contina mesajul de transmis, in caz contrar il putem numi „polologhie”ca si in acest caz …

  2. Domnule primar vă rog să nu uităm wc-uri de la esplanada și din toate parcurile din Slatina, nu ar strica și prin oraș. Mulțumesc cu stima un locuitor și un înfocat Psddist!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here