Acasă Actualitate „Și cine este aproapele meu?”

„Și cine este aproapele meu?”

315

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!

Dragii mei,
Redau textul Sfintei Evanghelii pentru a putea lucra mai ușor pe marginea lui:
„Şi iată, un învăţător de lege s-a ridicat, ispitindu-L şi zicând: «Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?»
Iar Iisus a zis către el: «Ce este scris în Lege? Cum citeşti? »
Iar el, răspunzând, a zis: «Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi. »
Iar El i-a zis: «Drept ai răspuns, fă aceasta şi vei trăi. »
Dar el, voind să se îndrepteze pe sine, a zis către Iisus: «Şi cine este aproapele meu? »
Iar Iisus, răspunzând, a zis: «Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, şi a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort. »
Din întâmplare, un preot cobora pe calea aceea şi, văzându-l, a trecut pe alături.
De asemenea şi un levit, ajungând în acel loc şi văzând, a trecut pe alături.
Iar un samarinean, mergând pe cale, a venit la el şi, văzându-l, i s-a făcut milă,
Şi, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn şi vin, şi, punându-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeţi şi a purtat grijă de el.
Iar a doua zi, scoţând doi dinari i-a dat gazdei şi i-a zis: «Ai grijă de el şi, ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce, îţi voi da. Care din aceşti trei ţi se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari? »
Iar el a zis: «Cel care a făcut milă cu el. Şi Iisus i-a zis: Mergi şi fă şi tu asemenea. »”

Din textul Evangheliei de astăzi am ales să poposesc asupra celei de a doua întrebări puse de învățatorul de Lege, Mântuitorului Hristos.
Înainte de această întrebare există o notă subliniată de Sfântul Evanghelist Luca: „Dar el, voind să se îndrepteze pe sine, a zis către Iisus:”
Aceste formule: „voind să se îndrepteze pe sine” și întrebarea „Și cine este aproapele meu?” sunt temele pe care le propun la lecția de Religie din această zi frumoasă.
Atunci dar și acum au existat oameni interesați de a cunoaște mai mult, de a descoperi mai mult decât le-a fost oferit. Chiar dacă la început învățatorul de Lege vrea să Îl „ispitească” pe Hristos, descoperă la Acesta răspunsurile după care inima lui tânjea, dar și garanția Vieții.
Orice educator care iubește într-adevăr ceea ce face, niciodată nu dă elevilor săi totul „pe tavă”. El îi ajută doar să își clădească siguri un viitor. Hristos, Educatorul suprem ne arată calea și ne oferă posibilitatea de a descoperi singuri Împărăția Cerurilor. Astfel, în Evanghelie, Mântuitorul de multe ori folosește „metode educaționale” valabile și astăzi. Deci, Hristos devine Învățătorul, iar învățătorul de Lege devine cel învățat.
Mântuitorul Hristos Îl lasă să descopere singur cine este aproapele său și se folosește de una dintre cele mai expresive pilde din cele patru Evanghelii pentru a ne trezi și nouă interesul descoperirii aproapelui.

Dragii mei,
Prietenul acela care vă face să zâmbiți în fiecare zi este aproepele vostru. Vânzătoarea de la magazinul din colț de unde voi luați gume este tot aproapele vostru. Bătrânul din autobuz, care trebuie să stea jos, pe scaunul vostru, este tot aproapele. Vecina cu care v-aţi certat pentru cele trei găini este aproapele. Toți oamenii din lumea asta vă sunt vouă, fiecăruia, cu mine în frunte, aproapele. Toți au nevoie, la un moment dat al vieții lor, ca noi să fim samarineni, să nu trecem indiferenți pe lângă ei, să nu întoarcem capul în partea opusă, să facem ceva în mod real pentru ei. Samarineanul nu se apropie de cel căzut între tâlhari, îi spune: „o să fie bine” și pleacă. Nu! El îl îngrijește după știința sa, îl ia în brațe, îl duce la casa de oaspeți, stă alături de el, plătește pe alții să continue îngrijirea lui.
Cred că acest lucru a vrut Mântuitorul Hristos să îl sublinieze prin această pildă. Să fim alături de aproapele nostru fizic, să punem mâna noastră peste mâna lui și să îl ridicăm de unde a fost îngenuncheat de diferiți „tâlhari” fizici și spirituali.
Mesajul Evangheliei de astăzi este că Hristos rămâne marele Învățător, că îndreptarea o facem singuri prin reperele date de El, iar aproapele nostru, indiferent cine este el, trebuie ajutat în mod real, nu doar spiritual.
Amin!

prof. teolog drd. Alin Bolboașă Șofaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.