Acasă Actualitate 1-1/2= 1/2 şi 1/2 + 1/2 = 1

1-1/2= 1/2 şi 1/2 + 1/2 = 1

222

Dragii mei,
Știu că vă surprinde titlul ales pentru cuvântul meu de astăzi, dar nu m-am putut abține ca să descriu o superbă imagine de credință exprimată în ecuația de mai sus. Am asistat într-o sâmbătă la un curs al domnului Prof. Univ. Dr. Negreț Ion Dobridor, îndrumătorul meu de doctorat. De la acest titan al pedagogiei românești am „furat” ecuația și ideea pe care a mers, deoarece vreau să o pliez pe Evanghelia din această duminică.
Învierea fiicei lui Iair și vindecarea femeii cu scurgere de sânge de 12 ani sunt minunile săvârșite de Mântuitorul Hristos descrise în textul biblic de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 8, versetele 41 – 56.
Foarte pe scurt voi povesti cele petrecute, deoarece vreau să vă rețin atenția asupra ecuației.
Iair era „mai marele” sinagogii, adică un lider religios și un conducător al comunității iudaice din zona în care Mântuitorului Hristos își propovăduia acum Evanghelia.
Din text vedem că acest om era puternic iubit și respectat de ceilalți, deoarece „mulțime mare” era împreună cu el când vine să ceară căzând la picioarele lui Hristos sănătate pentru fiica sa grav bolnavă.
În drumul Său spre casa lui Iair, Mântuitorul este cuprins de această mulțime care dorea să Îl audă, sa Îl vadă și mai ales să stea lângă El.
În mulțime însă se afla o femeie cu scurgere de sânge de 12 ani „și cheltuise cu doctorii toată averea ei”, dar nu își găsea vindecarea.
În lumea iudaică, femeile care se aflau în perioada aceea a lunii erau considerate necurate și astfel se explică teama ei de a Îi cere Mântuitorului Hristos să o vindece în mod direct. Credința că Cel din fața ei îi poate reda sănătatea o îndeamnă pe aceasta să se atingă, venind discret din spate, de „poala hainei Lui”, vindecându-se pe loc.
Bineînțeles că discreția aceasta a femeii nu este sesizată de nimeni, afară de Mântuitorul Hristos, care îi redase sănătatea și care a vrut să sublinieze credința ei că simpla atingere sau apropiere de Dumnezeu Îți poate oferi însănătoșirea.
În timp ce Mântuitorul continua să le vorbească oamenilor, cineva de la casa lui Iair vine cu vestea că fiica acestuia a murit. În liniștea provocată de acea persoană, glasul Celui care dă viață lumii… șochează!
„Nu te teme; crede numai și se va izbăvi” sunt cuvintele lui Hristos care inițial provoacă doar o liniște mai adâncă.
„Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” sunt cuvintele care provoacă râsete din partea mulțimii care deja se strânsese în casa și curtea lui Iair.
„Copilă, scoală-te!” sunt cuvintele care provoacă viață în trupul mort al tinerei .
Dragii mei,
Ecuația din titlu se poate mula pe ambele minuni, dar cred că este mult mai ușor de explicat și înțeles dacă folosesc pe Învierea fiicei lui Iair.
Fiica lui Iair o notăm în schema matematică cu cifra 1 (un întreg, trup și suflet). Vestea că ea a murit o notăm cu „ – ” pentru că din acel întreg ( 1 ) scădem jumătate, sufletul, adică 1/2 și rămânem cu trupul adică 1/2.
Până aici ecuația se poate rezolva în lumea reală cu exemple evidente din viața fiecăruia. Rupeți o coală prin mijloc și aveți ecuația exprimată în mod matematic real. Problema apare însă când încercăm să punem în loc de „ – ” un „ + ” și să adunăm jumătățile pentru a ne da un întreg. Oricât ați încerca dvs. coala nu își mai revine la forma inițială, nu mai devine un întreg. Matematic, abstract, pe tablă putem fără probleme să rezolvăm și să adunăm, dar în viața reală nu se mai poate.
În mod abstract probabil au crezut toți că Hristos o să rezolve „ecuația” prin formula: „Nu te teme; crede numai și se va izbăvi”, dar nimeni nu se aștepta la rezolvare în mod real prin formula care suspendă orice lege matematică: „Copilă, scoală-te!”
Femeia care avea pierdere de sânge își primește sănătatea tot prin aceeași „ecuație”. Cel care în mod real o vindecă și ne demonstrează matematic că la El orice este posibil, iar la noi doar pe „tablă” se poate este Mântuitorul Hristos.
Dacă încă încercați să uniți coala înseamnă că mi-am atins scopul. Înseamnă că ecuația v-a făcut să înțelegeți că simpla apropiere de Dumnezeu ne poate reda sănătatea și viața pentru că doar El poate în mod real să unească trupul cu sufletul. Amin!

Prof. Teolog Drd. Alin Bolboașă Șofaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.