Acasă Editorial Inițiativa lui Miță. Mihai Cîrloganu

Inițiativa lui Miță. Mihai Cîrloganu

621

Dintr-un respect faţă de ideea liberală, Ziarul de Olt lasă deoparte criza evidentă din PNL Olt. Poate nu e deontologic, dar, astăzi, asta e. Însă, se cuvine un popas de câteva rânduri asupra unui om şi a unei iniţiative simple, dar extraordinare.
Mihai Cîrloganu, băiatul lui Cristinel Cîrloganu, şeful de la Şomaj, un puşti care trăieşte pe picioarele lui, ales consilier local la Slatina, nu se ţine de mărunţişuri, nu participă la luptele interne fratricide din partid, îşi vede de ale lui. Şi face bine. Ca o lecţie şi pentru unii seniori din imediata sa vecinătate. Propunerea sa privind transmiterea în spaţiul virtual a şedinţelor Consiliului Local, nu e o invenţie care poate să concureze cu cea a descoperirii apei calde. Se practică demult prin alte părţi ale ţării. Însă, la Slatina, se vorbeşte prima oară de aşa ceva.
Mihai Cîrloganu, Miţă cum îi spun prietenii, şi-a luat în serios rolul de ales local şi intervine exact acolo unde sunt aşteptările slătinenilor. În zona transparenţei, a unei administraţii, care să nu mai trateze Slatina ca pe un bun personal, iar pe slătineni ca pe o masă şi nu ca pe oameni. E o provocare căreia i se va putea spune cu greu „nu” din partea colegilor de la PNL, şi acolo sunt unii retrograzi, din partea celorlalţi consilieri de la PSD şi ALDE. E un fel de şah la rege, iar aproape orice mutare îl duce pe adversar în starea de mat. Paradoxal, util întregului ansamblu decizional de la Slatina.
Prin această iniţiativă, prin acest gest, Mihai Cîrloganu, devine politicianul altfel, băiatul capabil să acţioneze în sensul schimbării mentalităţii şi modului de a înţelege că politica nu e un mod de parvenire, ci un fel de a fi în slujba cetăţenilor.
Poate şi de astfel de oameni e nevoie în societatea noastră, marcată profund de fenomenul politicii falimentare, făcute de cei care 26 de ani s-au rotit între ei. Când pe stânga, când pe dreapta.
Mihai Cîrloganu nu e un tip complicat, e un băiat bine crescut, un tânăr care ştie să zică „sărut-mâna” chiar şi la femeia de serviciu. Un liberal dintr-un nou val de politicieni, de oameni capabili să schimbe în mai bine lumea şi imaginea lumii despre sine. Rămânem în aşteprare, cu ochii pe Consiliul Local, vizavi de propunerea sa, dar, în acelaşi timp şi privindu-l pe Mihai, tânărul de la PNL, care mai face şi politică liberală în timp ce unii seniori au grave probleme de identitate şi de existenţă politică.
E posibil ca Mihai să crească, să devină, peste ani, un lider de opinie în zona liberală, sau să se retragă scârbit din peisaj, cum au făcut-o mulţi, cum din inerţie se întâmplă peste tot: şi pe stânga şi pe dreapta.
Dar până atunci, astăzi există o aşteptare faţă de el. Pe dreapta, acolo unde resursa umană este extrem de deficitară în echipă. În acea unitate de gândire menită să provoace competiţia reală între stânga şi dreapta.
Într-un fel, şi nu e deloc o exagerare, doar o constatare. Mihai, cu siguranţă, fără să se gândească la aşa ceva, le-a predat o lecţie colegilor săi de partid, partenerilor săi de echipă. Dacă ei vor să priceapă, va fi bine pentru toţi, pentru PNL Olt şi pentru ideea de opoziţie puternică. Dacă nu, va continua construcţia la edificiul mediocrităţii, cam singurul lucru autentic în această zonă.
Sau cine ştie, într-o altă zi, pe Mihai Cîrloganu îl va chema şeful la partid şi îi va spune să îşi bage minţile în cap, că nu e frumos să îl deranjăm pe primar şi să propunem noi lucruri fel de fel. Cred înă că Mihai nu va asculta îndemnul prietenesc şi va face politici publice liberale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.