Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

186

Pedepse surprinzător de mari
Tribunalul Olt s-a pronunţat în cazul a 13 actuale sau foste cadre didactice de la Şcoala Sanitară Postliceală de Stat Slatina, care au fost judecate pentru infracţiuni de luare de mită de la mai mulţi elevi pentru a le oferi note cât mai mari, astfel li se asigurau promovări ale examenelor. Cea mai mare pedeaspsă din acest dosar a primit-o Cornelia Liliana Filişanu, fost director al instituţiei: pentru luare de mită în formă continuată – cinci ani, dare de mită – trei ani, trafic de influenţă în formă continuată – trei ani şi folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii – doi ani. După contopirea pedepselor, aceasta a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare. Un alt cadru didactic condamnat este Sanda Naiden, care a primit cinci ani de executare a pedepsei. Aglaia Micli a primit o pedeapsă, şi anume trei ani şi şase luni de executare. Şi Georgel Filip a fost condamnat, acesta a primit şapte ani de închisoare. Restul de inculpaţi a primit pedepse cu suspendare. Dintre aceştia, Maria Răduţă, a primit o amendă penală de 6.000 de lei. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată.

Există o explicaţie. De ce tine Cioloş la Silviu Neacşu
Instituţia Prefectului Judeţului Olt se află printre primele 10 instituţii din România la capitolul transparenţă şi standardizare a afişării informaţiilor de interes public. Guvernul României, condus de Dacian Cioloş, a recunoscut eforturile Prefecturii Olt, dar şi a celorlalte instituţii aflate în top. Instituţiile au avut ca temă să pună în aplicare memorandumul dat de guvern, prin care acestea trebuiau să-şi pună la punct site-urile, astfel încât să fie afişate toate informaţiile conform legilor, mai ales Legea nr. 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public. Slaba comunicare a prefecturilor era unul dintre criteriile care a stat la baza deciziilor de a schimba prefecţii şi subprefecţii. Este cunoscut faptul că, de când Cioloş a început procesul de demitere şi numire a şefilor prefecturilor din ţară, numele Silviu Neacşu nu s-a regăsit pe proiectele de hotărâre aflate pe masa premierului.

Obiectivul pescarilor sportivi: Oltul curat
Pescarii sportivi olteni s-au pus pe ecologizat râul Olt. Astfel, 50 de persoane s-au adunat sâmbătă, 15 octombrie a.c., pentru a strânge deşeurile de-a lungul cursului de apă, între barajele Slătioara şi Arceşti. Acţiunea de ecologizare a râului care trece pe lângă Slatina, intitulată „Ape curate, oameni sănătoşi!”, a fost iniţiată de Grupul „La pescuit pe Olt”, Agenţia de Protecţie a Mediului, Garda de Mediu şi Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Olt. În urma acţiunii s-au strâns zeci de saci mari de gunoaie, care au fost predaţi unei firme de salubrizare, pentru a fi duşi acolo unde le este locul. Banii de pe colectare vor fi donaţi unor copii care beneficiază de o măsură de protecţie în cadrul instituţiilor ce aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt. Pescarii sportivi sunt de părere că această parte, care se află în dreptul municipiului Slatina, a devenit o delta şi care trebuie protejată, pentru a fi mereu o oază de linişte şi un loc de recreere în timpul liber.

Renică Diaconescu, efectul locului eligibil
Nu e oficial, dar e bătut în cuie: social-democraţii olteni şi-au desemnat candidaţii care vor ocupa locurile pe listă, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senatul României. Oameni vechi, oameni noi. Unii ştiu ce e pe acolo, alţii vor să se achite cu succes de misiunea nobilă de reprezentant al oltenilor în noul legislativ. Ziarul de Olt a demarat ceea ce va fi publicat săptămâna viitoare – iniţiativa jurnalistică: „Oltul – parte a unui proiect de ţară”. Analiză în curs de realizare. Opinii la faza de ciornă sunt culese de la toţi candidaţii. Singurul dezinteresat, care nu răspunde, nici măcar la telefon, în vederea acestui proiect, este Renică Diaconescu – ocupantul locului doi pe lista de la Senat. Loc considerat eligibil. Cel mai probabil, acesta se află sub efectul locului eligibil. Când eşti acolo, pe listă, şi ştii că aportul la un asemenea proiect e aproape facultativ, pentru că oltenii oricum aleg, contează mai puţin cum înţelegi să răspunzi unor teme legate de judeţul Olt, parte a unui proiect de ţară. Dacă tot te votează lumea… ce mai contează un efort în plus?!

Accident la Bobiceşti. Trei răniţi
Sâmbătă, 15 octombrie a.c., în comuna Bobiceşti, s-a produs un accident rutier, în urma căruia au fost rănite trei persoane, care se aflau într-un autoturism. La faţa locului s-au deplasat: o autospecială complexă pentru intervenţie şi descarcerare, două echipaje SMURD şi un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă şi, în sprijin, a venit şi un echipaj cu medic de la SJA. „În urma accidentului au fost rănite trei persoane: o femeie, în vârstă de 20 de ani, cu stare comatoasă şi doi minori, unul de 15 ani, cu suspiciune de fractură de femur şi unul de 11 ani, cu traumatism cranio-cerebral şi dureri la membrele inferioare. Salvatorii au transportat femeia si minorul, în vârstă de 15 ani, la Unitatea Primiri Urgenţe Slatina, iar minorul, în vârstă de 11 ani, la Unitatea Primiri Urgenţe Craiova”, conform comunicatului remis de ISU Olt.

Fumatul în locuri nepermise… Arde tot!
Pompierii olteni au avut un week-end încărcat. Astfel, pompierii de la Detaşamentul Caracal au intervenit sâmbătă, 15 octombrie a.c., în jurul orei 22.00, pe strada Gheorghe Lazăr a celui de-al doilea municipiu al judeţului Olt, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă în care se aflau două persoane: un bărbat, în vârstă de 40 de ani şi o femeie, a cărei identitate nu a fost cunoscută, decedate, cu arsuri pe întreaga suprafaţă a corpului. Locuinţa, cu suprafaţa de aproximativ 25 de metri pătraţi, formată din două camere, a fost distrusă în totalitate de flăcări, determinate de fumatul în locuri nepermise (ţigară uitată aprinsă în apropierea materialelor combustibile). Tot în seara zilei de sâmbătă, pompierii bălşeni au intervenit în comuna Morunglav, sat Ghioşani, pentru stingerea unui incendiu de locuinţă. În casă se afla proprietarul, în vârstă de 45 de ani, găsit decedat din cauza arsurilor de pe întreaga suprafaţă a corpului, în dormitorul locuinţei. Casa, cu suprafaţa de circa 50 de metri pătraţi,a fost distrusă de focul care a survenit de la fumatul lângă materiale inflamabile.

Absurd. „Scaunele”, de Eugen Ionescu, doar piese de mobilier
Ca în fiecare an, de cinci ani încoace, acasă la el, la Slatina, dramaturgul Eugen Ionescu este omagiat prin manifestări cultural-artistice. Anul acesta, Primăria municipiului Slatina a aprobat suma de 20.000 lei pentru organizarea concursului de creaţie literară şi arte vizuale „Slatina. Acasă la Eugen Ionescu”, care va avea loc în perioada 14 noiembrie-2 decembrie 2016. Nu asta e problema, ci faptul că tinerii nu ştiu ce reprezintă „Scaunele”. Cunosc doar sensul propriu al termenului. Departamentul de Cercetare al Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală a făcut un sondaj printre tineri, şi pentru 65% dintre ei „Scaunele” părintelui absurdului, Eugen Ionescu, nu reprezintă decât piese de mobilier. Şi nu o piesă de teatru. Concluzia sondajului a fost că, din cauza faptului că cititul cărţilor, mersul la teatru, nu prea se află prin agendele cotidiene ale cetăţenilor. Oamenii cred că „Traviata” şi „Rigoletto” sunt mâncăruri cu specific italian, iar „Crimă şi pedeapsă” este titlul unei informaţii de la faimoasele „ştiri de la ora cinci“.

Sfaturi pentru la iarnă. De la ISU Olt
Conform unei statistici a ISU, la nivel judeţean, în perioada sezonului rece, majoritatea incendiilor, care se petrec în gospodăriile populaţiei, au drept cauze instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlane şi coşuri de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate la timp. Pentru a preîntâmpina producerea unor tragedii, reprezentanţii ISU recomandă: curăţarea şi verificarea sobelor, canalelor şi coşurilor de evacuare a fumului; a nu se aşeza, la mai puţin de un metru faţă de sobele metalice, la uscat, haine, rufe sau alte obiecte casnice care se pot aprinde; focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor; atenta monitorizare a sobelor, acestea nu trebuie să se supraîncălzească; personalul specializat să verifice etanşeitatea conductelor de alimentare cu combustibil gazos. Dezastrele pot fi evitate dacă există atenţie şi respectarea sfaturilor primate de la specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.