Acasă Editorial „Sezonul moaştelor”

„Sezonul moaştelor”

334

          V-a plăcut titlul aşa este? Imediat au apărut în mintea voastră imagini cu bătrâni aşezaţi la cozi pentru a se închina la sfinţi. Sigur printre acele imagini a fost şi un preot care se dă jos dintr-o maşină mai scumpă decât casa voastră. Bineînţeles că v-aţi gândit imediat la cum se cheltuiesc banii publici pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului şi sigur iar căutaţi motive de a scoate ora de Religie din şcoli. Atât de bine mă cunosc şi vă cunosc încât toţi am lovit cu gândurile noastre în Biserică doar citind titlul unui articol.

Iar apare pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva şi peste câteva zile la Sfântul Dimitrie Basarabov şi presa are pregătite aceleaşi poveşti, puţin schimbate pe alocuri, care lovesc tot în Biserică. Sigur că la televizor sunt chemaţi „mari apărători ai eticii”, care comentează de capul lor şi sunt acceptaţi de opinia publică pentru că lovesc şi ei tot în Biserică…

Uite aşa ne găsim noi un „sezon”, în fiecare an, în aceeaşi perioadă să lovim în Biserică.
Aşa ne arătăm adevărata faţă înaintea unui Dumnezeu răbdător care continuă să ne dea şanse. Astfel arătăm cât suntem de perverşi ca oameni. Îmi asum responsabilitatea folosirii acestui cuvânt care să ne descrie, continuând cu explicarea lui conform DEX-ului: „Pervers: care este înclinat spre fapte reprobabile, gata oricând să facă rău; care manifestă o deviere de la normal a instinctelor, a judecăţilor, a ideilor, descompus din punct de vedere moral, corupt, depravat, imoral”. Ce frumos ne-am făcut toţi o autodescriere înaintea lui Dumnezeu, citind un simplu titlu de articol.

Dragii mei,

Sunt dezamăgit, deoarece mă aşteptam la o maturitate spirituală din partea societăţii civile. Mă aşteptam ca oamenii să înţeleagă cât de importanţi sunt sfinţii ca modele de urmat nu doar de „pupat”. Aducem şi această cinstire sfinţilor prin participarea la procesiuni, rugăciuni sincere lângă racla lor dar cel mai bine îi cinstim când luăm vieţile lor ca model pentru noi. Ideea este foarte simplă: ei L- au avut ca model pe Mântuitorul Hristos iar noi luăm viaţa lor ca model pentru a ajunge tot la Hristos. De aceea Sfânta Scriptură îi numeşte pe Sfinţi: „casnici ai lui Dumnezeu”, „prieteni a lui Dumnezeu” şi „judecători ai lumii” pentru că ei au avut ca model de urmat pe Mântuitorul Hristos şi au ajuns să îşi trăiască veşnicia lângă El.
Sfânta Cuvioasă Parascheva L- a avut ca model pe Hristos şi astfel trupul ei a fost învrednicit să nu putrezească şi să fie izvorâtor de minuni pentru cei care aleg viaţa ei ca model de a ajunge la Dumnezeu. Astfel Sfânta adună sute de mii de oameni zilele acestea la rugăciune pentru Dumnezeu. Nu există Liturghie pentru Cuvioasa Parascheva! Este doar Liturghie pentru Dumnezeu. Aşa se întâmplă şi cu Sfântul Cuvios Basarabov care o să umple Dealul Patriarhiei peste câteva zile ca împreună cu el să ne rugăm la Dumnezeu.
Haideţi mai bine să ne găsim un sezon de rugăciune care să dureze 365 de zile în fiecare an. Un sezon în care să ne iubim între noi şi să ne zâmbim când ne întâlnim pe stradă. Un sezon în care să fim răbdători cu aproapele nostru şi să dăruim din puţinul pe care îl avem. Haideţi să nu mai lovim în Biserică pentru că ea ne oferă „indicatoarele rutiere” pentru drumul vieţii noastre. Biserica este cea care ne oferă „indicatoare” (Sfânta Cruce), „limitatoare de viteză” (posturile), „semafoare” (poruncile), „poliţişti” (sfinţii) care să ne dirijeze circulaţia noastră spre drumul bun către Dumnezeu. Haideţi să fim oameni bineplăcuţi lui Dumnezeu care avem un Scop în viaţă şi modele de urmat, acum şi pururea şi în vecii vecilor Amin!

Prof. Drd. Alin Bolboașă Șofaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.