Acasă Interviu Interviu cu Marian Gulie, primarul comunei Izbiceni

Interviu cu Marian Gulie, primarul comunei Izbiceni

1426

„Îmi doresc să fac din Izbiceni un model de ţară. Avem potenţial, avem oameni capabili, nu ne împiedică nimic să ajungem la un nivel de trăi mai bun decât cel actual.”

          Data de 5 iunie 2016 a adus, pentru locuitorii comunei Izbiceni, un nou edil-şef, o nouă administraţie locală. Marian Gulie, noul primar al comunei, dascăl de profesie, cu grad didactic I, este pregătit să facă faţă noii provocări de a fi primar al unei comune model în zona de sud a Olteniei
Despre România, despre Izbiceni, despre administraţie locală şi despre viitor în interviul de faţă, acordat de primarul comunei Izbiceni, Marian Gulie.

– Credeţi în proiectul numit „România liberală”?
– Iniţativa România Liberală este o propunere a societăţii civile, alternativa la liberalismul politic bazat pe dezvoltarea economică. O societate complet dezvoltată este acea societate care are şi celelalte componente sociale puternice: sănătate, educaţie, protecţie socială, nu numai componentă economică. Ştiu că din acest proiect fac parte foarte mulţi oameni care vin cu iniţiative clare să răspundă nevoilor reale ale oamenilor, nu intereselor politice ale partidelor care nu văd altceva decât voturi multe şi poziţii privilegiate. Ce mi-a plăcut mie foarte mult la organizaţiile liberale (indiferent de ce natură au fost) este faptul că aici nimeni nu te-a obligat să faci ceva cu care tu nu eşti de acord şi s-a ţinut foarte mult cont de părerea oamenilor, întrucât fiecare dintre noi am putut aduce un plus la toată activitatea politică făcând-o astfel vie şi atractivă.

– Un paradox al sudului judeţului Olt: oamenii de aici îşi câştigă existenţa muncind pe cont propriu, dar covârşitor sunt votanţi de stânga. Cum explicaţi?
– Din păcate, tinerii sunt cei pentru care „a vota” nu are o relevanţă suficient de importantă. De aceea, cred că intervine acest paradox. Cetăţenii cu vârsta peste 50 de ani încă susţin partidele de stânga, având o pondere foarte mare atunci când vine vorba de prezenţa la vot.

– Aţi câştigat la Izbiceni, surprinzător, pentru cei care văd lumea de aici, din afară. Cum i-aţi convins pe oameni să vă susţină?
– Fiind o comunitate cu un număr mic de locuitori, unde oameni se cunosc foarte bine între ei, votul a fost direcţionat mai mult către persoană decât către un partid politic sau altul. Susţinerea mea din partea oamenilor a venit la pachet cu dorinţa de schimbare. Le mulţumesc încă o dată numeroşilor tineri dar şi oameni cu vârste onorabile care s-au implicat în timpul campaniei şi care au crezut în potenţialul meu.

– Cum se împacă matematica, pasiunea dumneavoastră de o viaţă, cu administraţia locală?
– Aş începe cu o glumă: cetăţenii când vin la primărie, au câte o problema. Iar eu, fiind profesor de matematică, găsesc totdeauna cel puţin o soluţie. Aşadar, actuala mea profesie se îmbină armonios cu pasiunea pentru matematică.

– Izbiceniul este o localitate aparte, cu oameni destoinici, care nu vor să înveţe să stea cu mâna întinsă. Ar putea fi această localitate un model de ţară?
– În Izbiceni lucrurile sunt clare: oamenii sunt harnici, gospodari şi ambiţioşi. Sunt foarte mulţi tineri care au rămas aici, au accesat fonduri europene şi au investiţii mari în legumicultură. Prin muncă lor au reuşit să câştige suficienţi bani încât să-şi poată permite aproape fiecare familie o maşină de bună calitate, o casă frumuşică şi un trăi îndestulător. Ei sunt, totodată, mesagerii roadelor comunei noastre şi toată ţara ştie de roşia cultivată la Izbiceni că e de bună calitate. La noi tehnica modernă, internetul, hainele de firmă, dorinţa de evoluţie sunt o normalitate. Oamenii aceştia nu pot stă cu mâna întinsă pentru că au simţit gustul prosperităţii. Ne dorim să devenim un model pentru ţară şi pentru asta vom munci mereu cu seriozitate. Cu o bună organizare, vrednicia caracteristică şi dorinţa de evoluţie sunt convins că putem deveni cât mai curând un bun exemplu.

– Primul dumneavoastră loc de muncă, la o catedră de matematică din Tulcea. De ce nu aţi rămas la gurile Dunării?
– Tulcea este un loc minunat unde am trăit şi am cunoscut mulţi oameni de calitate, care m-au primit cu căldură. Sunt ceva ani de atunci şi n-am uitat că doamna primar la vremea aceea m-a primit ca pe un oaspete de seamă. Astăzi fiind şi eu primar am înţeles mai bine că ospitalitatea face parte din emblema localităţii pe care o reprezinţi. Sigur că aveam suficiente motive să rămân, la vremea aceea în Tulcea, dar pentru mine cel mai important lucru în viaţă a fost să stau acasă, iar acasă înseamnă Izbiceni pentru că aici am familia, prietenii şi rudele.

– Un concept bântuie, din când în când, spaţiul public: reforma satului românesc. Din punctul dumneavoastră de vedere, de unde trebuie început?
– Reforma satului românesc, după părerea mea trebuie să înceapă de la educaţie. Nu poţi investi în şcoli fără ca elevii să primească educaţie, nu putem face drumuri asfaltate fără ca pe ele să circule oameni educaţi. Concomitent, trebuiesc create multe locuri de muncă să putem menţine tinerii la sate, trebuie investit real în sănătate, în sport şi nu în ultimul rând în cultură.

– Cum e să fiţi primar liberal într-o mare roşie?
– O consider o provocare interesantă şi cred că toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că nu miza politică este importantă, ci realizările pe care le are un primar.

– De ce trebuie votată dreapta la alegerile parlamentare?
– Dreapta, după părerea mea este singură posibilitate politică a unei ţări să atingă acele deziderate cu privire la prosperitate. În această zona politică sunt şi eu, deci cred în ea. Partidele de dreapta au avut întotdeauna un rol important în modernizarea ţării noastre şi au acţionat întotdeauna conştient şi organizat.

– Au trecut doi ani de când preşedintele Klaus Iohannis a promovat „România lucrului bine făcut”. Mergem pe drumul care trebuie?
– Eu cred că „România lucrului bine făcut” începe cu fiecare dintre noi. Atât timp cât ne facem bine meseria, avem grijă de familiile noastre şi de modul în care ne comportăm în societate, respectând legile, avem şanse să ajungem la o Românie pe care preşedintele Klaus Iohannis a propus-o. Pentru a merge pe drumul care trebuie, consider că trebuie să găsim soluţii pentru toate problemele oamenilor, iar lucrul acesta e la îndemâna oricărui primar bine intenţionat care vrea să îşi menţină cetăţenii în comunitatea respectivă, deci în ţară, nu în afara graniţelor.

– Care sunt proiectele dumneavoastră pentru Izbiceni?
– Sigur proiectele mele sunt multe şi-mi doresc să le pot realiza în acest mandat. În campania electorală le promiteam alegătorilor că am să fac anumite lucruri. Pas cu pas am încercat să mă ţin de promisiunea făcută,  astfel ca la terminarea mandatului să-i pot privi şi să le pot spune că m-am ţinut de cuvânt. Câteva proiecte imediate am să amintesc fără a insista prea mult asupra lor. După ce ele vor fi realizate are cine să vorbească şi să se bucure de ele: cetăţenii. În curând vom începe construirea unui dispensar uman nou,  ne vom apuca de renovarea completă a şcolii gimnaziale, vom asigura supravegherea video stradală, ne vom ocupă de implementarea unui sistem de conectare gratuită la internet în tot centrul comunei, vom continua cu profilarea drumurilor de la periferie, vom înfiinţa o firmă a consiliului local care se va ocupa de gospodăria comunală şi multe alte proiecte de care vor beneficia cetăţenii. Ne vom ocupa să le îndeplinim toate dorinţele, în limita posibilităţilor.

– Ca profesor, cum vedeţi rezolvat decalajul dintre învăţământul de la sat şi cel de la oraş?
– Desigur că oamenii de la oraş se bucură de anumite pivilegii de care noi, oamenii de la ţară nu avem parte în acest moment. În primul rând cei care sunt dintr-un oraş mare nu sunt nevoiţi să plece de acasă în timpul liceului, aşa cum sunt nevoiţi cei de la ţară, putând să fie mai bine supravegheaţi de părinţi. Când vine vorba de şcolile primare şi gimnaziale, aici nu văd de ce ar fi diferenţe între sat şi oraş. Principalul pas în rezolvarea unui potenţial decalaj consider că ar fi o investiţie importantă în şcoli şi potenţialul copiilor şi determinarea cadrelor didactice să îşi dea cât mai mult interesul.

– Dacian Cioloş ar fi un bun prim-ministru şi după alegerile parlamentare?
– Sunt un simpatizant al domnului prim-ministru Dacian Cioloş. Spun lucrul acesta deoarece a demonstrat într-un timp scurt, din noiembrie 2015 şi până acum, că este un om capabil şi responsabil. Cred în acest om şi sunt convins că şi după alegerile parlamentare va avea un proiect de dezvoltare care să ne ajute în evoluţia şi modernizarea ţării noastre.

– Cum vedeţi Izbiceniul la sfârşitului actualului mandat al dumneavoastră?
– TOTAL SCHIMBAT. În bine, desigur. Voi face tot ce îmi stă în putinţă că până la finalul mandatului meu să îndeplinesc toate promisiunile realizate în campanie. Îmi doresc să fac din Izbiceni un model de ţară. Avem potenţial, avem oameni capabili, nu ne împiedică nimic să ajungem la un nivel de trăi mai bun decât cel actual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.