Acasă 7 zile CRONOMETRUL de SERVICIU

CRONOMETRUL de SERVICIU

162

Ăştia s-or ţine de cuvânt? Cică, se face Autostrada Craiova-Slatina-Piteşti
În şedinţa de astăzi, 14 septembrie 2016,  pe masa premierului tehnocrat Dacian Cioloş, care conduce un guvern tehnocrat, se află Proiect de hotărâre pentru aprobarea documentului strategic „Master Planul General de Transport al României”. Un document de o importanţă majoră, deoarece se află un punct important în cuprinsul său: proiectul construirii Autostrăzii Craiova-Slatina-Piteşti. Faimoasa autostradă fusese promisă şi acum patru ani, în campania electorală pentru parlamentare. Acum, tehnocraţii promit şi ei realizarea acestui proiect major în care este inclus şi municipiul Slatina. Realizarea obiectivului scoate din buzunarul ţării 899.41 milioane de euro. Autostrada va avea o lungime de 124.30 km şi perioada de construirea a acesteia este de trei ani – 2017-2020. Rămâne de văzut dacă România va mai avea un guvern tehnocrat după alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, care să ducă proiectul la bun sfârşit. Dacă nu, înseamnă că actualul guvern nu se află decât într-o campanie lectorală fără un final concret, iar autostrada nu va fi altceva decât o promisiune de serviciu.

Nuntă încurcată. Ca la Olt
Joi, 15 septembrie 2016, iubitoritorii de teatru au fost invitaţi, ca „nuntaşi”, la piesa de teatru ce s-a jucat pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu”: „Nuntă încurcată”, în regia lui Tony Dincă, a fost programată la orele 19.00… fix trecute. „O comedie inspirată din fapte reale, petrecute în zona Olteniei, cu obiceiuri şi costume din această zonă, cu limbaj neaoş oltenesc. Un proiect finanţat prin fonduri nerambursabile de Primăria municipiului Slatina. Distribuţia a fost una de excepţie, pe plan local”, au spus organizatorii. Deşi este referent în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, pentru seara de joi, Valeru Ciurea şi-a pus eşarfa tricoloră şi a fost primar în piesa de teatru, alături de alţi actori cunocuţi pe mioriticele plaiuri oltene, printre care: Nelu Cîrstea, Ionela Mateşică, Aurelia Dincă, Corina Monea, Cristi Călătoru, Claudia Şomoldoc sau Paul Bălăşcan. Accesul la „nuntă” s-a făcut pe bază de invitaţii, acestea putând fi găsite la casa de bilete a Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina…

Începutul de an şcolar, în siguranţă
Poliţiştii olteni au acţionat în zona grădiniţelor, a şcolilor şi liceelor din judeţul Olt, astfel încât deschiderea noului an şcolar s-a desfăşurat în siguranţă. Scopul efectivelor de pe teren a fost acela de a menţine ordinea şi siguranţa publică şi fluidizarea traficului rutier, în special, în zona unităţilor de învăţământ. „Echipajele de poliţie au fost prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, s-a solicitat supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor. Şeful Poliţiei Române a solicitat identificarea şi controlarea tuturor unităţilor economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor. O atenţie deosebită a fost acordată activităţile educativ-preventive şi de verificare a gradului de siguranţă rutieră, conferit de autovehiculele special destinate transportului de elevi. Totodată, poliţiştii de la rutieră au fost prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor. De asemenea, pentru prevenirea evenimentelor negative şi evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracţional, poliţiştii au organizat pentru elevi diferite activităţi preventive-educative. Reamintim că, în anul de învăţământ 2015-2016, în urma activităţii desfăşurate de Poliţia Română, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, numărul infracţiunilor a scăzut cu 11,5%, faţă de anul şcolar precedent”, se arată într-un comunicat de presă remis de IPJ Olt.

Al treilea, în nici patru luni. Cine urmează?
Pantelie Rotaru, primarul oraşului Drăgăneşti-Olt, este al treilea pe lista primarilor care au probleme cu legea. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au luat măsura controlului judiciar faţă de primarul Pantelie pentru o perioadă de 60 de zile. Procurorii au constatată că, la data de 24.07.2015, când ocupa funcţia de primar al localităţii din Câmpina Boianului, a încălcat legea care reglementează aprobarea şi utilizarea fondurilor publice locale de către ordonatorii principali de credite. Pe 22 iulie 2015, acesta aplică stampila pe o factură fiscală emisă de o societate comercială, pe care se afla scrisă suma de 12.590, 51 lei. Sumă „ruptă” din bugetul local al oraşului. Banii au reprezentat contravaloarea unor lucrări de reparaţii la un autoturism folosit de către acesta şi care aparţinea societăţii comerciale la care acţionar este soţia acestuia. Numai că, în factură apare că reparaţiile fusese efectuate la o altă maşină, care aparţinea adinistraţiei locale. Astfel, primarul a produs o pagubă în patrimoniul primăriei şi un folos necuvenit. Procurorii, după cum am amintit anterior, au instituit măsura controlului judiciar asupra lui Pantelie Rotaru, pentru o perioadă de 60 de zile, perioadă în care acesta nu mai are voie să exercite funcţia de primar. Dacă, la perioada de 60 de zile, se mai adaugă şi analizarea unei contestaţii, ce ar prelungi perioada, Rotaru şi-ar pierde mandatul.

Chinezu’ lichidează! Hotelul din Slatina e de vânzare!
Chinezu’, pe numele său Marian Lazăr, un om de afaceri controversat, dar extrem de bogat. Fără prea multă şcoală, dar cu un simţ nativ al banului, a reuşit într-un timp scurt să acumuleze o avere impresionantă. Greu de estimat. Afaceri cu fier vechi, în vremea când acest comerţ explodase pe relaţia acumulării en-detail, raportată la exportul masiv, pe pieţele turceşti, negoţ cu betoane, atunci când se vindea pe liste de aşteptare, i-au adus lui Lazăr faima de unul dintre cei mai bogaţi oameni din judeţul Olt. Numai că, uneori, puterea şi banul deformează. Fără să aibă nevoie de necazuri, acesta şi le-a căutat singur, iar în prezent ispăşeşte o pedeapsă de 4 ani de închisoare, rezultată dintr-un dosar.. stupid. În absenţa sa, afacerile merg prost. Sau, pur şi simplu, împuterniciţii acestuia se reorientează. Aşa se face că Hotelul Prestige Central din Slatina, un complex de servicii în domeniu, situat ultracentral, e acum de vânzare. Clădirea, estimată la liber, ar valora câteva milioane bune de euro. Însă pe o piaţă hotelieră din Slatina unde nu mai e loc de aruncat un ac, valoarea de piaţă va fi mult mai mică decât investiţia de acum câţiva ani. Acum, rămâne de văzut dacă se va găsi cumpărător şi ce ar putea să dezvolte acesta aici. Practic, orice investiţie trebuie amortizată…

Premierul Italiei, la Slatina!
Italienii de la Prysmian, cei ajutaţi de toată lumea – Guvernul României şi Primăria Slatina – au reuşit să finalizeze, cu succes, noua capacitate de producţie de la ieşirea din Slatina, spre Milcov. Se lucrează la ultimele detalii, se udă şi se tunde iarba, curăţenie generală, retuşuri nesemnificative, pe ici, pe colo. Arhitectura industrială este o grozăvie. Un complex construit de la zero, dacă nu cumva şi mai de jos. Spre sfârşitul lui septembrie, în jurul datei de 25, ar avea loc inaugurarea oficială a capacităţii de producţie pentru sortimentul de cabluri destinat a fi produs de liderul mondial în domeniul electric şi telecomunicaţii. Municipalitatea slătineană e mai la urmă, cu amenajarea drumului care duce spre stabiliment. Scade numărul de gropi, pentru că cele care există au început să se unească între ele. Însă, odată şi odată se vor face. Nişte mici neajunsuri la canalizare, dar.. nu asta este problema. Astăzi. La inaugurare e aşteptat chiar premierul Italiei. Investiţia de la Slatina e la nivelul semestrului II – 2016, cea mai mare făcută de o companie italiană în afara graniţelor peninsulare. Argumente sunt, agenda lui Matteo Renzi e în actualizare…

Când justiţia se lasă violată
Instanţa Tribunalului Olt, în speţa lui Cezar, a dat un nou termen: 27 septembrie 2016. Motivul termenul este acela că instanţa a acordat timp pentru ca reclamantul să-şi pregătească apărarea.  Decizia justiţiei privind amânarea este comentabilă. Reclamantul a avut destul timp, câteva luni la dispoziţie, pentru a-şi pune la punct apărarea. Cezar Filip a fost eliberat din funcţie printr-un ordin de prefect. Motivul care a stat la baza actului emis de prefect este acela că fostul primar din Osica de Sus a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a falsificat prin scanare un număr de 63 certificate de sarcini, însuşindu-şi sumele de bani.

27 septembrie. Mihăeşteanu. Ultima speranţă
Judecătorii de la Tribunalul Olt, au amânat pronunţarea în cazul fostului primar al comunei Sprâncenata, care a fost demis de prefectul judeţului Olt, printr-un ordin de prefect, pe motive că a acesta fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, în vara anului 2013, deoarece s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 mai 2011 – 7 martie 2012, întrucât a deţinea, simultan, atât funcţia de viceprimar al comunei Sprîncenata, cât şi cea de administrator al unei societăţi comerciale. Instanţa a dat ca termen de pronunţare data de 27 septembrie 2016, zi în care, pentru Marin Mihăeşteanu, se poate consuma ultima speranţă. Sau poate obţine anularea ordinului emis de prefectul judeţului Olt.

Slatina, criză fără precedent. Nimeni nu ar fi crezut aşa ceva!
12 septembrie 2016. Slatina a fost lovită de o criză fără precedent. Nimeni nu s-ar fi aşteptat la aşa ceva. Practic, toată lumea a fost luată pe nepregătite. Asta, după ce cererea a depăşit, într-un timp scurt, oferta… Cu puţin după orele 11, chioşcurile de flori de la „Cuptorul de aur”, vizavi de CAM 1, au rămas, efectiv, fără marfă. La cele două buchete de crini imperiali, aduşi de o vânzătoare care, fie le-a primit pe retur, fie a mai găsit ceva rătăcit printr-o magazie, s-a făcut, instantaneu, coadă. Culmea e că, ajunşi în această situaţie, comercianţii tot au găsit să se vaiete şi să spună că nu au avut o zi bună: că au fost luaţi pe nepregătite, că marfa nu le aduce profit. De crezut, e mai greu. Certitudinea e că acolo, în premieră, s-a vândut tot: de la trandafiri la crini imperiali, de la crizanteme la garoafe…

Şcolile nu se grăbesc să ceară autorizaţii de la ISU
Deşi a început anul şcolar, sunt 55 de unităţi de învăţământ care au nevoie de autorizaţia de securitate la incendiu. Din totalul de 486 de unităţi de învăţământ din judeţul Olt, doar 23 au solicitat şi au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu, iar pentru 408 nu este necesară obţinerea unei astfel de autorizaţii (întrucât nu s-au efectuat modificări constructive sau au fost puse în funcţiune anterior introducerii obligaţiei legale de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu). Astfel, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, în perioada premergătoare începerii noului an şcolar, au desfăşurat activităţi de inventariere a clădirilor în care funcţionează unităţi de învăţământ. Conform Ordonanţei Guvernului nr. 17/2016, termenul până la care persoanele fizice sau juridice care deţin construcţii şi amenajări ce funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu pot obţine acest document este 30 iunie 2017. Până atunci, primarii şi directorii de şcoli, ar trebui să se gândească la faptul că e mai bine să stai liniştit şi să-ţi completezi dosarul cu toate actele necesare. În cazul în care s-ar întâmpla o nenorocire cu flăcări, ridicatul din umeri sau trântitul uşii în nas jurnaliştilor arată o vină, dar şi o iresponsabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.