Acasă Actualitate Al treilea în nici patru luni. Cine urmează?

Al treilea în nici patru luni. Cine urmează?

554

La începutul lunii august a lui 2016, prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, semna ordine de încetare a mandatelor a doi primari aleşi pe 5 iunie 2016: Cezar Filip de la Osica de Sus, și Marin Mihăeșteanu, de la Sprîncenata.

Primul: Cezar Filip a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru că a falsificat prin scanare un număr de 63 certificate de sarcini, însuşindu-şi sumele de bani primite de la societatea din Bucureşti, S. P. şi B. I. pentru a achita contravaloarea eliberării acestor acte la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt. În aceeaşi perioadaă, Filip a  a aplicat ştampila Primăriei Osica de Sus pe un formular de certificat fiscal, pe care apoi l-a xeroxat în mai multe exemplare şi, completându-l cu datele persoanelor ce vindeau terenurile, a contrafăcut semnăturile de la „primar” şi „întocmit”, însuşindu-şi contravaloarea taxelor pentru eliberarea acestor documente. Acesta şi-a însuşit, în total, de la părţile vătămate suma de 7276 lei, din care: pentru certificatele de sarcini suma de 6300 lei şi pentru cele 61 de certificate fiscale suma de 976 lei.

Pentru inducerea în eroare a părţii vătămate, Filip Cezar a întocmit în fals chitanţele prin care a atestat în mod nereal că OCPI Olt ar fi primit suma totală de 7200 lei. Filip Cezar ocupa funcţia de agent agricol şi nu avea atribuţii de serviciu cu privire la întocmirea şi eliberarea certificatelor de atestare fiscală.

Al doilea: Marin Mihăeşteanu a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, în vara anului 2013. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 mai 2011 – 7 martie 2012, întrucât a deţinea, simultan, atât funcţia de viceprimar al comunei Sprîncenata, cât şi cea de administrator al unei societăţi comerciale. Mihăeşteanu nu a contestat raportul ANI, deci, acesta a devenit definitiv. Legea interzice unei persoane, declarată incompatibilă,  să mai exercite funcţie sau demnitate publică pe o perioadă de trei ani.

Primarul Pantelie Rotaru, sub control judiciar
Astfel, Pantelie Rotaru, primarul oraşului Drăgăneşti-Olt, este al treilea pe lista primarilor care au probleme cu legea. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au luat măsura controlului judiciar faţă de primarul Pantelie pentru o perioadă de 60 de zile

Procurorii au constatată că, la data de 24.07.2015, când ocupa funcţia de primar al localităţii din Câmpina Boianului, a încălcat legea care reglementează aprobarea şi utilizarea fondurilor publice locale de către ordonatorii principali de credite. Pe 22 iulie 2015, acesta aplică stampila pe o factură fiscală emisă de o societate comercială, pe care se afla scrisă suma de 12.590, 51 lei. Sumă „ruptă” din bugetul local al oraşului. Banii au reprezentat contravaloarea unor lucrări de reparaţii la un autoturism folosit de către acesta şi care aparţinea societăţii comerciale la care acţionar este soţia acestuia. Numai că, în factură apare că reparaţiile fusese efectuate la o altă maşină, care aparţinea adinistraţiei locale. Astfel, primarul a produs o pagubă în patrimoniul primăriei şi un folos necuvenit.

Procurorii, după cum am amintit anterior, au intituit măsura controlului judiciar asupra lui Pantelie Rotaru, pentru o perioadă de 60 de zile, perioadă în care acesta nu mai are voie să exercite funcţia de primar. Dacă la perioada de 60 de zile se mai adaugă şi analizarea unei contestaţii, ce ar prelungi perioada, Rotaru şi-ar pierde mandatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.