Acasă Actualitate Profil de primar (II) – Nicolae Stan

Profil de primar (II) – Nicolae Stan

502

Întrebat de un prieten de ce mai scriu, am răspuns, oarecum pe gânduri: – Ca să nu ruginesc…

De altfel, după aproape o jumătate de secol, slujbaș cu simbrie la stat – numai în Slatina – timp în care, totuși, nu a existat comună a județului Olt, nebătută cu piciorul – nu cu mașina – simți nevoia de a scoate în relief personaje cu principii, caractere și rezultate considerabile din anumite domenii de activitate (administrație, învățământ etc).
Ideea este că acele principii sănătoase ale personajelor prezentate, să fie însușite și puse în practică, de mai toți colegii de breaslă, ai celui prezentat, cu satisfacția că poate rămâne ceva după tine…
Că ideea este benefică sau  nu, vei afla, fuga-fuga, de la Măria Sa Publicul, prin discuții purtate cu cât mai mulți cititori, prin verificarea numărului de accesări pe internet, prin lecturarea comentariilor postate pe internet etc.
Cum, de multe ori comentariile de pe internet pot fi subiective, se poate merge pe principiul: „Vorbiți-mă și de rău, numai nu mă uitați!” sau „Nu se dă cu piatra în plop, fag sau brad. Se dă cu piatra numai în nuc, măr, păr, altfel spus numai în pomul care face fructe…”.
Bunule cititor, tu vei decide dacă ideile prezentate pot fi benefice – și deci continuate – sau nu.

Primarul comunei Colonești – economistul Nicolae Stan – poate fi considerat o punte umană între două lumi total diferite și anume lumea de până în 1989, când a fost președinte al C.A.P Colonești și lumea de după 1989, când a fost ales de locuitori, primar al comunei, și mai târziu deputat în Parlamentul României.
Fiu al satului, născut în 1951, termină școala generală și apoi liceul, după care lucrează la C.A.P-ul din comuna natală. Pentru cei mai tineri  – și nu numai – Cooperativa Agricolă de Producție era singura unitate economică, din fiecare comună, unde toți locuitorii satului munceau pe terenurile agricole – zi lumină – pentru a îndeplini norma unei zile- muncă.
În funcție de numărul de zile- muncă prestate, fiecare primea, după culegerea recoltelor, produse constând în grâu, porumb, floarea soarelui etc – cea mai mare parte a recoltei fiind dată partidului- stat, căci partidul comunist român era unicul partid…
În aceste condiții, marea majoritate a președinților de C.A.P au devenit aroganți, discreționari, bogați și pentru a se pune bine cu partidul, dădeau chiar mai mult din recoltă, sărăcind și mai rău pe C.A.P-iștii satului. De aceea, în 1989, în mai toate comunele, sătenii i-au cam alergat și bătut cu pietre pe o mare parte dintre foștii președinți de C.A.P.

NICOLAE STAN - primar Coloneşti
Hewlett-Packard

Că orice regulă este întărită de excepții, se poate spune și în cazul domnului economist Nicolae Stan, care de prin 1974 și până în 1989, a fost președintele C.A.P. Colonești.
Spre deosebire de alți președinți, Nicolae Stan a rămas același om al satului, modest, calm și binevoitor, care încerca a îmbunătăți traiul oamenilor, dând la stat cât mai puțin din recoltă, pentru a plăti cât mai mult ziua- muncă. Sătenii au realizat că datorită sufletistului președinte al C.A.P – Nicolae Stan – la ei în comună se trăia mai bine, față de celelalte sate. Așa se și explică de ce, în acel tumultuos 1989, după desființarea C.A.P-ului, membrii obștei, nu numai că nu i-au reproșat nimic, dar l-au ales primar, pentru spiritul lui de gospodar, dar și pentru obiectivitatea și transparența de care dădea dovadă, în tot ceea ce făcea.

În 2008, când încă era primar, Nicolae Stan și-a depus candidatura pentru obținerea, prin vot, a unui loc în Parlamentul României. Știrea a făcut senzație în tot județul.. Era de bon ton, ca la o berică, împreună cu prietenii, să spui:
– Ați auzit că primarul de la Colonești și-a dat demisia din primărie, pentru a candida la parlamentare?
– Cred că nu va obține mai mult de două voturi. E adevărat că a făcut multe pentru comună, dar recunoștința este floare rară… Când vor veni de la centru cu: ulei, zahăr, căldări etc, să vezi cum oamenii din toată zona vor uita de realizările lui și vor vota cu „păpica”…
Surpriza a fost totală când, după numărarea voturilor, s-a dovedit că oamenii din zona arondată nu au votat pentru ulei, zahăr etc, și astfel, economistul Nicolae Stan a ajuns în Parlamentul României, în perioda 2008-2012. El se lupta acolo pentru binele agriculturii și mai ales pentru comunele care l-au ales, comune oarecum sărace, în care aproape singura ocupație este agricultura…

Recent, am fost invitat spre a participa la ședința oficială de numire a domnului economist Nicolae Stan în funcția de primar al comunei natale Colonești, în conformitate cu regulamentele votului de la alegerile locale din acest an..
După felicitările de rigoare, l-am întrebat dacă-și mai aminteșete de realizările din perioadele anterioare? Mi-a răspuns, cu oarecare nostalgie, despre regularizarea râului Vedița – pe o lungime de 7 kilometri, zonă locuită, care până la regularizare inunda unele gospodării. De asemenea, în celelalte mandate au fost asfaltate mai toate drumurile comunale, aproape 30 de kilometri.
Tot atunci au fost introduse gazele în comună, pe o lungime de 9 kilometri, fiind introdusă și apa potabilă, în toate cele nouă sate. Au fost modernizate școlile, care dispun acum de apă curentă, canalizare, gaze, toalete moderne etc.
O mare realizare, la care și-a adus contribuția, este și faptul că în comună ființează un dispensar modern, cu doi medici și două asistente, astfel că locuitorii nu trebuie să meargă la Pitești sau Slatina (50 de kilometri) pentru a-și rezolva problemele de sănătate.

– Gânduri pentru noul mandat?
– La Vlaici voi termina introducerea de gaze. Voi finaliza canalizarea și voi reabilita drumul comunal 165, dar și alte drumuri secundare (16 kilometri). Va fi înființat un nou punct medical, la Vlaici. Voi continua a mă preocupa de elevii din școlile comunei…
– Poate ar trebui să oferiți cadou, elevilor, câte un cântar uman!
Am argumentat surprinzătoarea afirmației prin faptul că, oricât de banală ar părea problema obezității la tânăra generație, ea devine, pe zi ce trece, o gravă problemă națională.
Am avut șansa de a fi fost  invitat la New-York, Washington, Chicago etc, unde am văzut foarte mulți americani, care circulau numai cu cărucioare lectrice, deoarece propriile picioare nu mai suportau greutatea corpului. De altfel, din câte știu, Guvernul S.U.A a limitat, prin lege, cantitățile masive de zahăr și sare, tocmai pentru diminuarea obezității.
Se mai întâmplă ca la învățământul primar și gimnazial să fie înlocuite, din când în când, orele de educație fizică, cu ore suplimentare de limba română, sau matematică, pentru creșterea performanțelor la examene, fapt dăunător pentru sănătatea copiilor.
Se mai întâmplă, ca la ora de educație fizică, elevii să primească mingea, pentru a juca fotbal. Joacă 10-12 elevi, iar restul – mai ales elevele – stau și privesc, fără a face exercițiile sportive prevăzute de programa școlară, fapt la fel de dăunător pentru sănătatea elevilor.
Poate că, la orele de dirigenție și de biologie ar trebui să se pună accent pe alimentația sănătoasă și anume că ce-i gustos, nu-i întotdeauna sănătos, că zahărul și sarea în exces dau gust plăcut dar și obezitate, care odată instalată în corp, devine o boală oarecum nevindecabilă. Elevilor ar trebui să li se spună, fără menajamente, că devenind obezi, la maturitate vor avea șanse mai mari să fie loviți de mașină, decât să-și întemeieze o familie, să fie sănătoși, viguroși și cu o viață longevivă și fericită.

Poate că această problemă nu este atât de vizibilă și, deci, nu aduce imagine și nici voturi, dar pe termen lung este o problemă capitală, pentru însăși existența satului, fiind multe cazuri de localități depopulate și îmbătrânite, din cauza scăderii continue a tineretului și a natalității…
După această pledoarie, privind sănătatea tineretului de la sate, condiție a existenței lui în timp, aș vrea să închei prin a adresa domnului economist Nicolae Stan – primarul reales al comunei Colonești – felicitări și mult succes în noul mandat! Aș face precizarea că nu cred că prezintă importanță culoarea politică, ci numai „Omul-Om”, altfel spus „Omul care sfințește locul”.

Victor Constantin - caricatura
CONSTANTIN VICTOR
Slatina – Olt

PS.
Regret faptul că nu voi putea da curs invitației de a participa la tradiționala sărbătoare a Călușului Românesc, care are loc la Colonești, miercuri, 20 iulie 2016, dar am convingerea că și de această dată va fi un succes, spre bucuria locuitorilor, precum și a invitaților domnului primar…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.