Acasă Cultură „Comuna Sprâncenata, pe coordonatele istoriei“, o monografie pe sprânceană

„Comuna Sprâncenata, pe coordonatele istoriei“, o monografie pe sprânceană

713

Sâmbătă, în a noua zi a lui Cuptor, o zi însorită, în Căminul Cultural al comunei Sprâncenata, a avut loc lansarea volumului monografic „Comuna Sprâncenata, pe coordonatele istoriei“, realizat de profesorul  de istorie Tudor Niţu, plecat la cele finte după 80 de ani de viaţă. Acesta se lăuda cu locurile din care se trăgea şi spunea că aparţine unor meleaguri fermecătoare.

40 de ani de muncă pentru monografia comunei
Autorul s-a preocupat aproximativ 40 de ani de cercetarea istorică a locurilor în care s-a născut:
„Aici am văzut lumina zilei şi tot aici mi-am petrecut copilăria şi restul vieţii. Ca profesor de istorie la Şcoala Generală „Viespeşti” din această comună timp de circa 40 de ani, pe lângă activitatea desfăşurată la clasă m-am preocupat permanent de cercetarea istoriei acestor locuri, adunînd un bogat material arheologic, documentar, arhivistic etc. Peste 6440 din aceste categorii de obiecte, constituite în 11 colecţii, le-am donat Consiliului Comunal Sprâncenata în vederea organizării unui muzeu comunal de istorie şi etnografie, muzeu ale cărui lucrări de organizare le-am terminat abia la 13 mai 1998, când a fost inaugurat. Nimeni şi nimic nu m-a putut face să părăsesc aceste locuri, să părăsesc aceşti oameni minunaţi. Întocmai moşilor şi strămoşilor mei, m-am simţit puternic înrădăcinat în pământul unde am văzut lumina zilei şi unde sunt legat prin mii şi mii de fire de acei în mijlocul cărora am trăit. Cartea este departe de a cuprinde în paginile sale întreaga istorie milenară a locuitorilor acestui plai mioritic, lupta, suferinţele şi idealurile lor. Localitatea se află la îngemănarea mănoaselor câmpii ale Boianului şi Burnasului şi este limitată la est de apa puţină şi liniştită a Călmăţuiului, iar la vest de cea tumultoasă şi uneori vijelioasă a bătrânului Alutus. Prezenta carte reprezintă o încercare de reconstituire, pe baza dovezilor existente, a drumului parcurs de comunităţile umane din acest teritoriu de-a lungul vremurilor.”,scria Niţu în carte.

La evenimentul de lansare a monografiei, care a avut loc la Căminul Cultural din Sprâncenata, a fost prezent primarul comunei Marin Mihăeşteanu, care aşteaptă propuneri de la locuitori, pentru ca în Sprâncenata să existe o zi a comunei. Au mai fost prezenţi şi Valeru Ciurea, referent în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, profesorul Napoleon Andrei, părintele stareţ al Mănăstirii Plăviceni, care a venit să prezinte o carte-monografie a mănăstirii unde s-au găsit osemintele trupului lui Mihai Viteazu, Nelu Săracu, omul de afaceri care a sponsorizt tipărirea monografiei şi Iulian Radu, artist plastic şi scriitor, precum şi locuitori ai comenei. După eveniment, toţi cei prezenţi au mers să viziteze muzeul în care se află piesa de rezistenţă a muzeului: un maxilar de dinozaur.

O monografie bine documentată
Cartea se deschide cu pagina „Din partea autorului”, prof Tudor C. Niţu, în care, cu cuvinte simple şi frumoase vorbeşte despre el şi locul natal. Volumul este alcătuit din mai multe capitole, fiecare însumând date şi trimiteri la comuna Sprâncenata. Se referă în capitolul I, cadrul natural la poziţia comunei, fiind prezentată şi o hartă cu graniţele şi vecinii acesteia. Autorul dedică o serie de capitole diverselor epoci prin care a trecut comuna, cum ar fi: Epoca Străveche şi începe cu epoca pietrei, continuând cu alte străvechi epoci: a metalelor, a fierului a bronzului. În Epoca Veche, autorul vorbeşte de perioada statului dac, continuând cu epoca  stăpânirii romane. În capotolele dedicate Epocii Modernă şi Contemporane, autorul prezintă momente istorice ale comunei între cele două Războaie Mondiale, perioada postbelică şi perioada după Revoluţia din 1989. În carte se maai vorbeşte despre căile de comunicaţie, organizarea teritorială (unde există o listă cu toţi primarii comunei de la înfiinţarea sa din 1926 şi până în 2008), comerţul, activitatea sanitară, tradiţiile şi obiceiurile. În capitolul rezervat toponimiilor din comună, aflăm că numele comunei Sprâncenata vine de la un cătun aşezat la poalele terasei stângi a Oltului, care are formă arcuită, ca a unei sprâncene. Viaţa spirituală, cultura, învăţământul şi sportul sunt atent tratate în carte de către autor. La capitolul destinat personalităţilor, întâlnim nume ca   Napoleon Andrei, inginer în domeniul construcţiilor de maşini, Vasile Achim, medic şi mulţi alţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.