Acasă Cultură Cultura Vădastra, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”

Cultura Vădastra, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”

318

Organizatorii expoziţiei „Cultura Vădastra – Admirabila măiestrie a olarilor vădăstreni!“, Centrul Cultural Municipal Caracal – Departamentul Muzeul Romanaţiului, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Judeţean Olt, Primăriei Slatina şi Asociaţia Culturală Center Inter Art, au avut un gând inedit, acela de a aduce mai aproape vase si sculpturi aparţinând culturii Vădastra. Pe simeze.

Vernisajul expoziţiei a avut loc marţi 21 iunie 2016, în foaierul Centrului Cultural „Eugen Ionescu“. Gazda evenimentului a fost Valeru Ciurea, referent la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt. Printre invitaţi s-au numărat şi muzeograful din cadrul Muzeului Romanaţiului din Caracal, Sabin Popovici şi directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Olt, Cătălin Andronăchescu. Cu toate acestea, cei mai importanţi invitaţi au fost copiii de la o grădiniţă din Slatina, care au rămas captivaţi de frumusezea pieselor prezentate în planşele expuse.
„Cultura Vădastra ar putea să fie un brand pentru judeţul Olt. Cultura este specifică Văii Oltului inferior, atât Slatinei, cât şi zonei Romanaţiului. Cultura Vădastra, alături de cultura Cucuteni, sunt cele mai frumoase din tot neoliticul românesc şi chiar european. Obiectele din aceste imagini se găsesc în patrimoniul Muzeului Romanaţiului, Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Olteniei din Craiova şi Muzeului Judeţean Olt.  Fotografiile de aici au fost folosite în teza mea de doctorat. Nu au fost făcute pentru a fi expuse. Au fost făcute pentru a fi analizate din punct de vedere ştiinţific. Pe viitor ne propunem alcătuirea unor cataloage care să fie branduri ale judeţului nostru”, a spus Sabin Popovici, muzeograf în cadrul Muzeului Romanaţiului  Caracal…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.