Acasă 7 zile CRONOMETRUL de SERVICIU

CRONOMETRUL de SERVICIU

507

Din nou concursuri la spital
Cel mai mare stabiliment sanitar din judeţul Olt, Spitalul Judeţean de Urgenţă, dezvoltă, de câteva luni, o aplicaţie interactivă prin care încearcă să vadă rezistenţa omului la factorul de stres, adaptat timpurilor moderne. Aşa se face că aici sunt organizate, în serii succesive, diverse concursuri pentru ocuparea anumitor posturi. Când de asistent, când de infirmiere, când de brancardieri. De fiecare dată, bibliografia e făcută în concordanţă cu ultimele apariţii în domeniul ştiinţelor medicale, aplicată spaţiului cosmic şi intergalactic, iar candidaţilor li se cere să-şi scrie simultan lucrarea în patru limbi de circulaţie internaţională: chineză, islandeză, arabă şi turcă. Iar cei care nu pun o virgulă în faţa drasticei comisii de concurs de la Consiliul Judeţean sunt eliminaţi din procedurile specifice ocupării uneia din funcţiile amintite mai sus. Experimentul psihologic urmăreşte evoluţia cazurilor numite candidaţi în timpul traumei. La final se va scrie o carte ştiinţifică, iar la lansarea ei va avea loc şi un seminar internaţional privind rolul concursurilor la Spitalul Judeţan de Urgenţă Slatina, în viaţa omului de rând.

Ce a căutat, aia a primit! Davidescu, out din PNL Olt!
Final aşteptat pentru liberalul Cătălin Davidescu. Organizaţia de la Scorniceşti a decis excluderea sa din partid. Practic, fostul primar şi-a căutat-o, iar într-un târziu a găsit-o. N-a vrut sub niciun chip să demisioneze, după ieşirea de săptămâna trecută, când i-a cerut demisia lui Gigel Ştirbu, preşedinte interimar la PNL Olt. Ar fi fost un gest de onoare. Unul de mare onoare faţă de Ion Costel Moisescu. Davidescu nu trebuie privit ca o victimă! N-a trăit rău cât timp a fost primar la Scorniceşti. Actualul, Ion Prioteasa, e politicos şi nu vorbeşte despre contracte. Ştie Davidescu despre ce nu vorbeşte… În campania electorală, pe seama căreia face acuzaţii de neperformanţă, cel în cauză era plecat la Călimăneşti, în concediu, cu soţia. Probabil, s-o convingă să voteze PNL! Înainte de asta, la Slatina, când a văzut că e de greu, a plecat din echipa lui Marius Bălaşa. Şi nu e doar atât: ăluia căruia îi cerea demisia (n.n. Ştirbu) ar fi trebuit să-i mulţumească! L-a plătit cu salariu de la parlament pentru nimic. Aşa, cu toate păcatele lui Gigel Ştirbu… Altfel, personajul conflictual, Cătălin Davidescu de până mai ieri, s-a redescoperit pe sine. Nu sunt foarte multe argumente prin care acesta ar putea susţine că nu l-a pus, un om de bine din PSD, să agite apele în PNL.

Schimbare de viceprimar la Piatra-Olt
După un mandat de patru ani, după o figură bună făcută în echipă cu primarul Tudor Udrescu, viceprimarul Robert Munteanu lasă locul liber pentru Nicuşor Rada. O decizie asumată de mai multă vreme. Practic, titularul încă pe post nu a insistat pentru continuitate. Despre Nicuşor Rada nu se cunosc prea multe lucruri. E născut în 1982, deci are 34 de ani, e director, pesedist înfocat, apărător al cauzei cât cuprinde, în campania electorală încheiată pe 3 iunie. Subiectul merită urmărit îndeaproape! În măsura în care se va vorbi de o retragere a primarului Udrescu, aflat în funcţie încă din 2004, viceprimarul propus poate reprezenta soluţia pentru alegerile din 2020. Pentru a candida la funcţia de primar, la Piatra-Olt.

Accident cu cinci tineri, între Brebeni şi Greci
SMURD Slatina a intervenit, duminică seara,  pe DJ 546, între localităţile Brebeni şi Greci, în cazul unui accident în care a fost implicat un autoturism Citroen înmatriculat în Spania. În interiorul maşinii, care a fost găsită răsturnată în afara carosabilului, se aflau cinci persoane (trei bărbaţi şi două femei – cu vârste între 16 şi 24 de ani). Cele cinci persoane au fost găsite conştiente, politraumatizate şi au fost transportate la spital. În consecinţă, poliţia a deschis o anchetă pentru a stabili care au fost cauzele, care au dus la producerea accidentului. Din păcate, drumul respectiv este predispus accidentelor rutiere. Lipsesc marcajele, aparatul radar nu a fost acolo din preistorie, iar delimitarea benzilor de circulaţie e făcută cu ochiul liber. Şi nu e doar atât. Unele plombe, puse în zonă, sunt delimitate brutal. Dai în zona respectivă cu toată puterea amortizoarelor.

Un oltean, prestaţie onorabilă în meciul cu Franţa de la Campionatul European…
Vineri seara, pe 10 iunie, începând cu ora 22.00, la Paris, s-a dat startul celei de-a XV-a ediţii a Campionatului European de Fotbal masculin, având ca ţară organizatoare Franţa. Onorabil pentru noi, în meciul de deschidere, adversara gazdelor a fost chiar selecţionata de fotbal a Românie, echipă condusă de Angel Iordănescu, cel care printr-un exces de… autoritate, l-a deposedat pe olteanul Răzvan Raţ de banderola de căpitan pe care, cu onoare, a purtat-o în meciurile anterioare jucate de tricolori. Chiar şi aşa, sportivul de la Piatra-Olt, legitimat în prezent la echipa spaniolă Rayo Vallecano, a avut o prestaţie onorabilă reuşind să ţină piept, cu succes, mult mai cunoscuţilor jucători ai Cocoşului Galic. Raţ a jucat şi cu sângele şiroind pe faţă, dedicându-se total jocului pierdut de români, pe final, cu scorul de 1-2. Răzvan Raţ, alături de Aurelia Brădeanu (cântigătoare a Ligii Campionilor la handbal feminin) sunt sportivii care au făcut, în 2016, imagine pentru judeţul Olt..

Arsenie Boca, mic copil. Pesediştii olteni au dizolvat ceva ce nu există!
Vineri, 10 iunie 2016, a fost şedinţă la PSD Olt. D’aia, după alegeri! Fără şampanie şi chiar încordată pe alocuri. În discuţie, situaţii punctuale. Viceprimarii de la Slatina: Emil Popa şi necunoscutul, venit de nicăieri, Claudiu Stăncioiu… Pe alte puncte de pe ordinea de zi: vicepreşedintele de la CJ. Ciugulea de la ALDE are şanse din ce în ce mai mici să fie… şef la departamentul de ascuţit creioane şi om cu şofer, plus maşină la scară. Decizia cea mai vizibilă s-a luat pe Balş, acolo unde a fost dizolvată structura de conducere a organizaţiei locale. Noul preşedinte a fost numit Cătălin Rotea, cel care a pierdut la limită funcţia de primar în oraşul de pe Olteţ. Cel mai probabil, dacă această măsură se lua în urmă cu un an, rezultatul alegerilor din 5 iunie de la Balş ar fi fost altul…

Emil Moţ şi Virgil Delureanu, înainte de demisie…
Demisia celor doi parlamentari din Camera Deputaţilor este iminentă. Chestiune de zile… Chiar şi aşa, înainte de a veni, unul primar la Slatina, celălalt vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, aceştia au participat luni, 13 iunie, în plen, la debarcarea lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. A fost unul din ultimele ordine de la partid, primite şi executate la nivel central de cei doi aleşi. Şi nu au fost singuri în situaţia aceasta. Lângă ei mai sunt şi alţi colegi care înainte de sfârşitul anticipat al mandatului au ales să joace până la capăt. Mai mult, există şi un motiv de minimă satisfacţie: până la alegerea preşedintelui final al Camerei Deputaţilor, Moţ şi Delureanu au votat pentru un preşedinte interimar, în persoana lui Florin Iordache, colegul lor votat la Olt, odată cu ei, în 2012.

Andrei Iordache, reţinut!
Problema e veche! Ea datează de câteva zile, iar Iordache nu vrea să-i găsească, de niciun fel, rezolvare. Încercările Ziarului de Olt au eşuat. Intenţia echipei se loveşte de seria amânărilor repetate, venite dinspre Iordache. Ziarul de Olt doreşte obţinerea unui interviu cu acesta. Motivaţii pe care cu greu le poţi accepta: că nu s-a stabilit strategia de comunicare la partid, că nu a vorbit cu Gigel Ştirbu dacă are voie să vorbească şi alte răspunsuri de acest gen. E posibil ca nici Marius Bălaşa, candidatul pe care l-a avut PNL la Slatina, să nu-l lase pe Iordache să vorbească. Setul de întrebări pregătite pentru fostul manager, susţinut de PSD la şefia Spitalului Judeţean de Urgenţă Olt, în curând. Altfel, în altă ordine de idei, este reţinut şi faţă de calitatea sa de consilier local. Nici nu ştie dacă îşi ridică mandatul pentru a-i servi pe slătineni în proiecte de utilitate publică. Oare, şi aici trebuie să ceară voie de la Bălaşa şi Ştirbu?

Viceprimar din Olt, incompatibil
ANI a dat publicităţii, marţi, 14 iunie 2016, numele a 11 aleşi locali din Bistriţa, Ilfov, Dâmboviţa, Argeş, Constanţa, Arad, Neamţ, Buzău şi Iaşi – patru primari, trei viceprimari şi patru consilieri locali – asupra cărora s-a constatat starea de incompatibilitate, precum şi existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală. Unul dintre viceprimarii din lista prezentată este şi Radu Sorin Dădulescu. Acesta „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 26 iunie 2012, întrucât deţine simultan funcţiile de viceprimar şi administrator al S.C. DEMAR TRANS S.R.L. şi S.C. AUTO DĂDULESCU S.R.L, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d)  din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul remis de ANI. Momentan, viceprimarul Studinei beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Acesta poate contesta decizia ANI în instanţă. Procesul ar putea dura şi doi ani la instanţa de fond sau de recurs. Dădulescu a candidat, pentru Consiliul Local al Studinei, din partea PNL, la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Alina Emilia Dorobanţu a născut! Este mămică pentru Anastasia Maria…
Duminică, 12 iunie 2016, îndrăgita solistă de muzică populară din Olt, crescută în Curtişoara, Alina Emilia Dorobanţu, a devenit mămică. Tatăl copilei este Tutilescu Cătălin Marian, originar din Turnu Severin, stabilit în Bucureşti, comisar-şef la Garda Naţională de Mediu. Alina Dorobanţu s-a remarcat în peisajul folcloric naţional prin autenticitatea pieselor interpretate, dar şi prin numeroasele premii primite în decursul timpului. După liceu, a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, acolo unde locuieşte şi activează în prezent. Rămâne de văzut cât din talentul mamei va fi moştenit de Anastasia Maria! Botezul micuţei va avea loc undeva în luna septembrie a anului în curs, atunci când părinţii vor oficializa, şi religios, legătura lor, începută în anul 2015.

Ion Creţeanu – o mare provocare! Aceeaşi “Doina Oltului”…
E cu acte, adică cu concurs, director al Ansamblului Profesionist „Doina Oltului”. Ion Creţeanu a candidat de unul singur şi a câştigat. E acceptat de toată lumea şi asta înseamnă foarte mult. Are, însă, de lucru! În primul rând, trebuie să spargă bisericuţele care funcţionează şi acum. Şi, nu este de ajuns. Trebuie să scoată politica din ansamblu, chiar dacă pentru asta îi va supăra inclusiv pe cei ce l-au propus şi susţinut la concurs. Drumul este anevoios şi nu se va opri aici, dar dacă vrea poate! Să facă reparaţiile necesare! Adică, să scoată din repertoriul artiştilor care reprezintă folclorul oltean dansurile turceşti, kazaciocul promovat intens până mai ieri. Cam trei lucruri, toate la fel de importante. Iar dacă nu va reuşi unul dintre ele, victoria bătăliilor din celelalte două confruntări se va şterge de la sine. Cu sau fără voia sa, şi este o bilă albă, „Doina Oltului” nu a făcut, la alegerile locale, campanie electorală. Atât de vizibil. Cine ar fi crezut asta acum vreo patru ani? Oricum, Ion Creţeanu nu pare un om al compromisului. Dar… timpul este în faţă, iar dacă se va îndrăgosti de funcţie va fi greu. Foarte greu..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.