Acasă Cultură Hristos este Erou, noi preferăm să fim laşi…

Hristos este Erou, noi preferăm să fim laşi…

370

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh! Amin!
Fraţi creştini,

Nu vă salut cu „Hristos s-a înălţat!” pentru că ÎPS-ul Bartolomeu Anania, vrednicul de pomenire, spunea că Învierea Domnului nu a avut martori şi de aceea noi o confirmăm cu salutul „Hristos a Înviat!” şi ni se răspunde cu „Adevărat a Înviat!”. Înălţarea Domnului la cer a avut martori, pe Sfinţii Apostoli şi astfel nu mai avem nevoie de o confirmare.
Potrivit textului Sfintelor Evanghelii, Mântuitorul Hristos, aflat pe Muntele Măslinilor şi-a ridicat mâinile, a binecuvântat pe Apostoli (Luca XXIV, 51) şi în acest timp a fost învăluit de un nor Înălţându-se la cer. (F.A. I, 9) Alături de Mântuitorul au fost şi doi îngeri care vorbeau Sfinţilor Apostoli despre a doua venire a lui Hristos pe pământ.
Ce reprezintă pentru noi Înălţarea Mântuitorului Hristos? O nouă confirmare că El este Fiul lui Dumnezeu şi mai ales o mărturie că omul a fost creat pentru veşnicie. Aceasta este o dovadă incontestabilă că omul a fost făcut de Dumnezeu pentru a trăi veşnic în Împărăţia Sa.
Spun aceasta pentru că Mântuitorul nu se Înalţă la cer doar ca Dumnezeu adevărat ci şi ca om adevărat.
Astăzi, fraţilor, ni se arată unde trebuie să ajungem noi dacă alegem să Îl urmăm pe Dumnezeu.

Tot astăzi, Biserica rânduieşte pomenirea eroilor, a celor care sunt „căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi demnitatea poporului român”
Eroi suntem toţi dacă alegem să purtăm pe stindardul sufletului nostru mărturia credinţei în Dumnezeu. Dacă însă alegem să luptăm pentru neam şi credinţă atunci suntem garantat aleşi şi ca cetăţeni ai Raiului.

Dragii mei,

Sunt profund dezamăgit de atitudinea aceasta nepăsătoare pe care o avem faţă de importanţa acestei zile. Voievodul Mihai Vieazul  a spus astfel : “Nu pentru mine şi poporul meu am luptat ci pentru cautza creştinătăţii”. Câţi dintre noi am alege să luptăm astăzi pentru Dumnezeu ?
Ca oameni politici ne afişăm la monumentele eroilor cu insigne care au drapelul naţional sau stema ţării, aşezaţi strategic lângă preotul pe care îl vedem doar în această zi şi cel mult în noaptea de Paşti. Uităm însă că Mântuitorul Hristos este “eroul” în biruinţa cu moartea şi că El înalţă pe cei ce şi-au jertfit viaţa pentru pământul acesta şi credinţa strămoşească
Ca oameni simpli suntem prea ocupaţi să lăsăm totul şi să umplem Biserica pentru a vedea pe Mântuitorul Hristos, Dumnezeu adevărat şi Om adevărat cum ne arată calea înălţării noastre la ceruri.
Refuzăm să dăm din timpul nostru ca să aprindem o lumânare pentru cei ce ne-au fost străbunici, bunici sau părinţi şi s-au jertfit pentru noi.
Mântuitorul Hristos se Înalţă astăzi la ceruri şi mai ales ne promite că nu o să ne lase singuri. Dar noi,  refuzăm cu multă încăpăţânare să venim să Îl vedem, dar să Îl şi mai urmăm.

Dacă Mântuitorul alegea să fie „laş” în Grădina Ghetsimani unde eram acum?
Dacă eroii noştri alegeau să fie laşi pe câmpul de luptă mai eram acum ca neam şi ţară?
De ce alegem modele de laşitate şi nu modele de eroism?
Cel care iubeşte pe aproapele său este un erou! – Hristos ne iubeşte fără limite!
Cel zâmbeşte pentru aproapele său este un erou! – Dumnezeu ne zâmbeşte în fiecare dimineaţă!
Cel care plânge lângă aproapele său este un erou! – Mântuitorul Hristos s-a întristat tare când a aflat că Lazăr a murit!
Cel care îşi ajută aproapele aflat în suferinţă este un erou! Dumnezeu ajută pe toţi cei care Îi cer ajutorul!
Cel care le face pe toate acestea şi iartă toate, acela este un supererou şi merită să se înalţe astăzi urmând pe Mântuitorul în Împărăţia Sa.
Fiţi martori ai Înălţării Mântuitorului Hristos şi garanţi ai cinstei celor care şi-au dat viaţa pentru credinţă şi ţară!
Fiţi de astăzi eroi ai credinţei, nu laşi ca acum! Amin!

Prof. Teolog – Alin Bolboaşă Şofaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.