Acasă Editorial Buliteanu, singura alternativă la Știrbu!

Buliteanu, singura alternativă la Știrbu!

986

I-am văzut, la o zi după alegerile locale, pe Blaga și Gorghiu. Veseli, nevoie mare. Ai fi zis că au câștigat Bucureștiul și vreo șapte sectoare. Dar pentru cine văzuse PNL pe locul trei, sub jumătate din voturile obținute de al doilea clasat, nu exista nicio explicație în veselia celor două personaje. Ori nu știu pe ce lume trăiesc, ori consumaseră ceva halucinogene…
La Olt s-a aplicat aceeași tactică. A ieșit Gigel Știrbu, președintele numit al PNL Olt, cu mâna pe sus și a zis: „Victorie! Am câștigat!” Chiar dacă, la prima vedere, un scor de puțin sub 30% (plafonul asumat) nu este rău! E… catastrofal! Pentru că, cu aceste procente te speli pe cap. Nu ai acces la alianțe, iar puterea, oricum, va fi a altora. Oricum, Gigel poate fi iertat! E de la oboseală sau de la un exces halucinogen. I-or fi pus cubanezii ceva în trabucuri. Mai mult rom, mai mult praf de coji de ouă… Demonstrând cât de scurt e drumul dintre sublim și ridicol.
În Slatina, rezultatul trebuie văzut fără patimă, la rece. Practic, liberalismul slătinean a fost… sinucis de Gigel Sorinel Știrbu, atunci când a pus candidat un pierzător din start. Un Marius Bălașa incapabil să genereze o stare de spirit și să provoace o emoție necesară să-i scoată pe slătineni din case ca să voteze liberal. Refuzul lui Știrbu de a promova candidatura lui Gabriel Dima Buliteanu, căci aici trebuie ajuns, are mai multe explicații: fie a primit de la pesediști o garanție pentru nevoile timpului prezent, în condițiile în care viața e scumpă, fie are perspectiva unui succes la parlamentare, după modelele anterioare, atunci când, fără ajutorul stângii, n-ar fi ajuns în Camera Deputaților. Sau, pur și simplu, dintr-o pornire internă, a refuzat să sprijine Slatina liberală, de teamă că un primar nou i-ar ataca funcția de președinte la Organizația Județeană.
Gabriel Dima Buliteanu poate fi pentru PNL Olt soluția șoc! Nu e omul care să se identifice drept simpatizant al vreunei tabere din partid, are un profil liberal cât cuprinde și, mai mult decât atât, pentru cine privește cu atenție, poate să vadă în el un fel de Nicușor Dan de pe meleaguri oltene. Și nu e doar asta: Buliteanu nu poate fi cumpărat! Nu gândește politic, din punct de vedere material, pentru că nu-l interesează să asocieze politica cu negoțul de principii și atitudini.
Mulți își pun astăzi întrebarea și caută explicația: de ce nu a candidat Buliteanu? Pur și simplu, la un moment dat, aflat pe val, în perioada de precampanie, Buliteanu era singura soluție, acceptată de partid, privită cu respect de adversari. A preferat să rămână liberal și să nu candideze de la alții. Așa a rămas în partid, în condițiile în care alții nu ar fi acceptat. Semn de consecvență… Iar asta nu e la îndemâna oricui!
Mai mult, pe fondul crizei de identitate și de valori a PNL Olt, Gabriel Dima Buliteanu poate să atragă oameni în partid. PNL Olt este astăzi un partid închis, iar Știrbu știe mai multe pe tema asta…
Și, încă ceva: o construcție liberală în jurul lui Buliteanu e suficient de plauzibilă și de luat în seamă pentru alegerile parlamentare, acolo unde, cu Știrbu lider la Olt, în toamnă, PNL poate să nici nu facă pragul parlamentar. Iar asta înseamnă începutul sfârșitului. Un sfârșit căruia i se poate capăt prin soluția radicală, post 5 iunie 2016: PNL Olt să fie preluat de Gabriel Dima Buliteanu! Cu cât mai repede, cu atât mai bine!
Altfel, așteptăm cu interes conferința de presă în care Știrbu să ne spună că, de fapt, el a câștigat alegerile la Olt. Alegeri în urma cărora, din istoria ultimilor ani, cel puțin după 2000, PNL a scos cei mai puțini primari în acest județ.

PS. Chiar, Ciocan de la Osica o vorbi vreodată despre trădarea pe care o simte din partea lui Știrbu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.