Acasă Cultură Quo vadis… generationae? (Încotro mergi… generaţie?)

Quo vadis… generationae? (Încotro mergi… generaţie?)

507

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh Amin!
Hristos a înviat!

Mari emoţii zilele acestea în toate instituţiile de învăţământ deoarece o nouă generaţie a absolvit şi este pregătită de un viitor mai bun.
De la cei mici, la absolvenţii de liceu, cei de facultate şi master cu toţii lasă în urmă băncile în care au învăţat cu atâta ardoare şi dascălii pe care i-au respectat şi apreciat.
Sunt pregătiţi să intre într-o societate care apreciază valorile şi care le oferă un sprijin în carieră, locuri de muncă bine plătite şi condiţii excelente.
Privesc generaţiile care termină clasa a VIII – a cum aşteaptă cu ardoare liceul pentru a clădi pe temelia pusă până la vârsta aceasta. Liceele îi vor aştepta cu noi materiale didactice, videoproiectoare, profesori motivaţi, laboratoare de informatică cu calculatoare noi schimbate din trei în trei ani.
Generaţia care termină liceul promovează examenul de maturitate cu o pondere de peste 80%, cu note mari, dând dovadă de seriozitate şi mult drag de a merge mai departe. De copiat la bacalaureat nici nu se pune problema având copii tot mai pregătiţi care vor să îşi facă părinţii mândri şi să le ofere profesorilor care i-au pregătit motivaţia de a lucra cu noi generaţii.
Cei care termină facultăţile abia aşteaptă să primească în mână diploma muncită cu greu, nu cumpărată din banii părinţilor, pentru a lucra unde îşi doresc şi a conduce ţara aceasta spre un viitor mai bun.
Îi şi văd pe tinerii absolvenţi de medicină după atâţia ani munciţi la propriu, cum preferă spitalele din ţară pentru că sunt dotate cu aparatură, au salarii proprorţionale cu anii de studiu, sistemul oferind  toate condiţiile necesare ca absolventul să primească toată atenţia necesară.
Profesorii tineri se înghesuie în sistemul de învăţământ şi sunt dornici de a lucra cu copiii şi de a îi îndruma pe drumul lor pentru că au toate condiţiile necesare acestui demers.

Alarma telefonului meu mă trezeşte însă din visul frumos în care mă aflam…
Este joi astăzi! O nouă zi, în care realitatea este alta decât o visez eu.
Într-adevăr în şcoli este emoţie mare deoarece o generaţia termină şi merge… încotro merge?
Quo vadis generationae? Răspunde-mi mie că ţi-am fost profesor şi te-am văzut crescând…!
Te îndrepţi spre Dumnezeu? Ai uitat complet… sau dacă îţi aminteşti de El o faci doar ca să arunci cu vorbe murdare în Biserică şi în preoţi şi când dai dovadă de mare cultură înjurând la fiecare minut tot ce ţie nu ţi se pare corect.
Te îndrepţi spre părinţii tăi? Spre  acei „boşorogi” care te-au învăţat ce este bine şi ce este rău, care ţi-au dat din puţinul lor ca tu să ai bani în buzunar, nu să îţi cumperi cărţi, pentru că habar nu ai cum mai arată ele, ci ca să te distrezi cu prietenii?
Te îndrepţi spre profesori? „Ăia”?! Iertare că am îndrăznit să vă pomenesc de ei şi astăzi… Să îi respectaţi? Să le vorbiţi frumos? Să îi apreciaţi? Ha! Ce vise măreţe am.
Te îndrepţi spre societate nu? Bineînţeles că acolo vreţi toţi să mergeţi!
Societatea de astăzi întoarce spatele spre Dumnezeu şi vouă nu vă pasă deloc!
Societatea de astăzi promovează non-valorile şi voi vă împăcaţi cu ideea!
Societatea de astăzi nu mai dă valoarea pe CV-urile voastre decât dacă sunt însoţite probabil de plicuri cu bani şi voi acceptaţi!
Societatea de astăzi promovează proştii şi voi nu faceţi nimic!

Dragii mei,
Hristos a Înviat pentru toate generaţiile de oameni adică şi pentru voi! Dumnezeu în fiecare an acceptă să fie prins, răstignit, să moară şi să se ridice din mormânt pentru a arăta că se poate şi altfel.
Dacă voi veţi intra în societatea pe care am descris-o mai sus şi acceptaţi să iertaţi aşa cum Mântuitorul Hristos a iertat atunci veţi schimba ceva.
Dacă voi veţi învăţa să răspundeţi celor care vă acuză pe voi aşa cum Mântuitorul Hristos în smerenia dumnezeiască a răspuns celor care erau deranjaţi de mesajul Evangheliei, atunci veţi schimba ceva.
Dacă voi veţi iubi aşa cum necondiţionat a iubit Dumnezeu atunci societatea mai are o şansă.
Fiţi luminători acolo unde mergeţi începând de astăzi şi încercaţi să schimbaţi ceva. Cereţi lui Dumnezeu să vă dea puterea de a schimba lumea şi voi începând de astăzi o să schimbaţi totul.

„Fiţi voi schimbarea pe care o vreţi în lume!”, spunea Mahatma Gandhi. Da! Este adevărat… Spuneţi unei lumi întregi că Hristos a Înviat şi că împreună cu El şi voi sunteţi înviaţi şi că vreţi o schimbare în  lume. O schimbare pentru Dumnezeu şi pentru aproapele noastru.  Amin!

Prof. Teolog
Alin Bolboaşă Şofaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.