Acasă Actualitate Prin pacea din noi îl adeverim pe Hristos în viaţa noastra. Sfântul...

Prin pacea din noi îl adeverim pe Hristos în viaţa noastra. Sfântul Grigorie de Nyssa

457

Cuvintele Sfântului Grigore rămân ca întotdeauna un reper de cordialitate între om și Dumnezeu.

Cred că cel mai important pentru Dumnezeu este să găsească în fiecare dintre noi o inimă de Apostol și în cuvintele de mai sus regăsim această puternică dorință.

Dacă facem fiecare dintre noi un exercițiu de imaginație vedem că Sfinții Apostolilor au fost inițial temători.

Cine nu s-ar speria dacă ar vedea cu ochii săi minunile săvârșite de Mântuitorul? Cine nu s-ar înfricoșa când ar vedea tânărul mort ridicat din sicriu? Sau apa purtând pe deasupra ei pe Hristos?  Dar oare ce teamă îngrozitoare am avea în inimă să îl vedem pe Cel care a făcut lumea răstignit pe Cruce și apoi pus în mormânt?

Inima de Apostol este una temătoare la început dar plină de pace și liniște într-un final.  Ea este plină de bucuria păcii lui Hristos Cel înviat dacă acceptăm cu adevărat să vedem și să simțit Invierea lui Dumnezeu în inima noastră transformându-o pe acesta într-o inimă de Apostol.

Creștinul rămâne un urmaș al Apostolilor, un martor al morții și Învierii lui Dumnezeu. Inima lui trebuie să vibreze cu lumea pentru ca oamenii să vadă în noi reală prezența lui Dumnezeu.  Sfântul Apostol Pavel ne spune : „Nu eu trăiesc ci Hristos trăiește în mine”  asta pentru că inima lui a fost una de Apostol.

Pacea de care ne vorbește Sfântul Grigore de Nyssa este rezultatul prezenței reale și nu doar virtuale a Mântuitorului Hristos Iisus în inima noastră.

Dar pentru a avea inima de Apostol temătoare și apoi plină de pace, omul trebuie să zidească puternic la ea. El nu o face singur, ci lucrează împreună cu Dumnezeu la propria inimă.

Mărturisirea păcatelor, mai ales în această perioadă, temători fiind de procesul real al mântuirii omului săvârșit de Mântuitorul Hristos ne dă posibilitatea de a ridica zidurile inimii de Apostol. Ele ar rămâne simple ziduri care în timp s-ar dărâma dacă nu ne-am împărtăși cu Trupul și Sângele lui Dumnezeu.  După primirea Mântuitorului în inima aceea temătoare ea se transformă din inimă de om în inimă de Apostol. Se transformă într-o inimă care vibrează cu inima plină de pace a lui Dumnezeu.

Pacea acestei inimi de Apostol vine obligatoriu însoțită de iertare pentru aproapele, bucurie nemărginită, liniște pentru cei din jurul nostru dar cel mai important, pacea vine însoțită de iubire.

Ne rămâne să medităm fiecare dintre noi la cuvintele Sfântului Grigore de Nyssa căutând să vedem dacă avem o inimă de Apostol plină de pace și iubire ca să fim martori și apoi mărturisitori prin viața noastră a morții și Învierii lui Hristos.

Prof. Alin Bolboașă Șofaru  –  undeva în țară, într-un tren, privind pe geam cum cerul plânge spăimântat fiind de acestă săptămână în care Dumnezeu arată iubirea Sa nemărginită pentru om.

Prof. Alin Bolboașă Șofaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.