Acasă Interviu Interviu cu primarul orașului Dragănești-Olt, PANTELIE ROTARU

Interviu cu primarul orașului Dragănești-Olt, PANTELIE ROTARU

1645
„Candidez pentru un nou mandat cu dorința de a duce mai departe proiectele pe care le-am început, cu încrederea și convingerea că situația actuală a orașului nostru se va îmbunătăți vizibil”

 

Drăgăneşti-Olt de astăzi, orașul care își caută cadența, după mai bine de două decenii de proiecte eșuate. Aici și-au dat întâlnire, în anii de după ’90, toate condițiile nefaste ce pot ține în loc dezvoltarea unei localități.
Așezată în afara principalelor trasee rutiere, cu o economie structurată pe ramuri, astăzi deloc atractive, această localitate își caută un mers spre normalitate. Acum se lucrează intens la reabilitarea infrastructurii,  la proiecte de interes public, fără de care nu se poate.

Primarul localității dă dovadă de un optimism moderat, dar este, în același timp, încrezător în ceea ce privește Drăgăneștiul de mâine. Știe că aici e loc de mai bine, iar dacă mai punem și ceva politici publice naționale lângă starea locului, atunci drumul spre mai bine poate avea un început…

– Domnule primar, sunt oameni care spun că drumuri mai proaste ca în orașul Drăgănești cu greu mai întâlnești în ziua de azi. Unde este problema și a cui este vina?
– Referitor la această situație existentă în Drăgănești vă pot spune că ea a fost posibilă din cauza mai multor aspecte. Nu vreau să nominalizez pe cineva anume, dar vă asigur că toți care s-au perindat pe aici au contribuit la treaba aceasta, de la revoluție și până în prezent. Cu mici excepții, aici nu s-a mișcat un deget în ceea ce privește infrastructura rutieră… S-a perpetuat o stare de lucruri negative, iar rezultatele se văd astăzi. Uneori, oricât de bune îți sunt intențiile, ele nu țin loc de investiții.

– Și, totuși, la ieșire din Drăgănești, pe partea de est, în clipa de față se lucrează intens. Va fi un drum care va ține în timp?
– Cu siguranță va fi un drum foarte bun, un drum de calitate, iar eu vă asigur că niciodată nu am fost adeptul lucrului prost făcut. Sunt mulți care fac drumuri dese prin județ, și sunt convins că majoritatea au observat calitatea lucrărilor care s-au făcut la drumul ce duce spre Slatina. Vorbim aici de un drum făcut să reziste mult timp, nu de reparații, ci de o refacere efectivă a celei mai tranzitate artere rutiere din oraș de la noi.

– Este, într-adevăr, un drum foarte bun, dar e și enervant pentru că în ciuda calității sale superioare te obligă să mergi cu 50-60 la oră să nu te prindă radarul…
– (râde!) Da, asa este. Dacă până acum se mergea cu viteză redusă, din cauza gropilor, acum se merge încet ca să nu avem probleme cu legea. Înainte era înjurat primarul, acum sunt înjurați polițiștii. Vedeți, cum ai face, tot nu e bine…

– Anul 2015 a fost un an ceva mai bun, din punct de vedere financiar. Care sunt principalele investiții făcute în Drăgănești-Olt în anul ce a trecut?
– Investițiile majore făcute la nivelul orașului Drăgănești au fost în infrastructură. Având două proiecte finanțate prin Ordonanța 28, în valoare totală de aproximativ 180 de miliarde, a fost posibilă demararea lucrărilor pe drumurile din localitatea noastră. Mai exact, în prezent se lucrează pe șapte străzi din Drăgănești. Este drumul județean – partea dinspre Slatina, acolo unde s-a finalizat carosabilul dar se fac lucrări la șanțuri, podețe și trotuare, zona dinspre Dăneasa – trotuare, canalizare și colectare ape pluviale, dar și în sistemul rutier cu coborârea nivelului sub podul CFR. Dacă la construirea sa, în 1944, erau peste cinci metri înălțime sub pod, cu timpul s-au depus multe straturi și au rămas aproximativ patru metri, iar mașinile înalte întâmpină probleme acolo, iar orașul a fost din ce în ce mai ocolit. Pare o problemă minoră, dar e de luat în seamă!

– Despre rețeaua de școli ce ne puteți spune în clipa de față, domnule primar?
– În 2012, atunci când mi-am lansat candidatura la Primăria Drăgănești, primul domeniu pus în discuție, inclusiv în platforma electorală de la acea vreme, a fost sistemul de învățământ. Din punctul meu de vedere, învățământul reprezintă cel mai important domeniu pentru România și, inclusiv pentru Drăgănești-Olt! În felul acesta ne clădim viitorul. Venim și instruim niște oameni care vor veni după noi și care vor duce mai departe sau vor iniția proiete noi spre binele comunității. O țară fără învățământ este o țară fără viitor! Revenind la întrebarea dumneavoastră, în ceea ce privește școlile din Drăgănești, Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” a fost reabilitat total și este astăzi la un nivel la care puține școli mai sunt pe la noi. A fost modernizat corpul A și corpul B, avem un alt proiect și pentru corpul C, iar mai departe, la Liceul Tehnologic am reușit să finalizăm mai multe lucrări prin care condițiile de studiu sunt la nivelul pe care ni l-am dorit. Erau geamuri sparte, erau toalete murdare, erau bănci rupte. Astăzi este cu totul altceva, iar instituția oferă cu totul și cu totul alte condiții. Mai mult, trebuie spus că tot acolo avem acum și o grădiniță nouă, extrem de necesară pentru micuții din Drăgănești. Vorbim de aici de investiții făcute, în totalitate, din fonduri proprii.

– Alte proiecte finalizate?
– Tot în domeniul învățământului, școala din Comani care la nivelul anului 2012 avea un acoperiș din plăci de azbociment, are, în clipa de față, o altă înfățișare. De asemenea, sălile de clasă și toaletele au fost și ele puse la punct și reabilitate. Avem încălzire, avem tocărie schimbată parțial și am făcut eforturi mari pentru a face ceea ce trebuia făcut…

– Ce ne puteți spune despre alimentarea cu apă și despre canalizare? În urmă cu ceva timp ați fost prinși într-un amplu proiect în sensul amintit…
– Până în acest moment a fost finalizată o primă etapă din proiectul de care vorbiți, iar stația de epurare mai are nevoie de unele lucrări, urmând a fi dată și ea în folosință în perioada următoare. Se lucrează acum la cea de-a doua etapă din proiect, iar Drăgăneștiul va avea rețea de apă 100%, plus canalizare la 75-80%.

– Când va fi gata această a doua etapă?
– Lucrările efective vor începe în toamna acestui an, iar durata lor va fi de aproximativ doi ani…

– Candidați pentru un nou mandat de primar al orașului Drăgănești-Olt. Cu ce veniți în fața oamenilor de aici?
– Candidez pentru un nou mandat cu dorința de a duce mai departe proiectele pe care le-am început, cu încrederea și convingerea că situația actuală a orașului nostru se va îmbunătăți vizibil, de la un an la altul, așa cum, spun eu, s-a văzut lucrul acesta și din anul 2012 încoace. Ambiția mea este aceea de a aduce un plus în viața oamenilor din Drăgănești-Olt!

– În ceea ce privește locurile de muncă, ce puteți face dumneavoastră, ca autoritate locală, pentru ca oamenii să lucreze aici, la ei acasă?
– În ceea ce mă privește, atât în discuțiile libere, cât și în adunările publice, am spus de foarte multe ori că cel mai important lucru pentru o comunitate sunt locurile de muncă. Poate că unii m-au făcut nebun, poate că alții au pus infrastructura pe primul loc, dar eu vă spun așa: dacă dai cu mașina într-o groapă, înjuri primarul și te duci acasă, dar dacă ajungi acasă și nu ai ce pune pe masă, atunci e tragic. În această privință am avut discuții cu mai mulți investitori, am căutat să creăm locuri de muncă la Drăgănești, dar până în clipa de față nu s-a concretizat nimic. Din păcate, tendința lor este aceea de a se așeza cumva pe rutele europene, astfel încât accesul să fie cât mai ușor și cât mai rapid în tot ceea ce fac.

– Este posibil un Parc Industrial la Drăgănești?
– Ați anticipat perfect ceea ce aș fi vrut să spun: intenția mea a fost aceea de a face un proiect puternic pentru un mare parc industrial. Numai că, din păcate, până în clipa de față, Primăria Drăgănești-Olt nu are terenul necesar acestui proiect. De ce nu-l are? Nu vreau să intru în amănunte pentru că asta ar însemna să fiu răutăcios.

– Mă gândeam la fosta fabrică de zahăr, la…
– ..Fabrica de zahăr este o altă dorință a mea de a face tot posibilul să o putem cumpăra. Ea este a unei societăți private, are toate utilitățile, este o zonă industrială, dar încă nu am putut s-o cumpărăm. Nefiind în patrimoniul nostru este, însă, mai greu să facem promisiuni pe care să nu le putem finaliza.

– Dar impozitele și le plătesc?
– Sunt cu impozitele la zi, o recunosc, dar tot avem regretul că nu putem realiza ce am dori. Suntem legați de mâini și de picioare și nu putem face nimic, chiar dacă a mai venit o altă societate interesată să cumpere suprafața respectivă şi tot fără rezultat. Probabil că oamenii nu vor să vândă, iar noi, ca primărie, nu prea avem cu cine discuta… Desigur, suma ar fi enormă, peste un milion și jumătate de euro, iar noi nu strângem nici pe un an de zile suma aceasta. E complicat, și trebuie să ținem cont de faptul că mai avem un împrumut făcut, de aproximativ un milion de euro, un împrumut la care plătim și vom plăti timp de 30 de ani…

– Cum este să lucraţi în aceste zile de precampanie sau într-o campanie care începe peste un timp atât de scurt, umăr la umăr, cu actualul viceprimar, care candidează şi el la funcţia pe care o ocupaţi?
– Faptul că domnul viceprimar candidează la funcţia de primar, văd acest lucru ca pe un fapt firesc, văd un lucru pe care l-am ştiut din 2012. Nu mă surprinde absolut nimic şi nu mă miră absolut nimic. Atât cât suntem la serviciu, ne facem datoria, fiecare îşi îndeplineşte sarcinile. Când terminăm programul, ne facem fiecare campania. Până la urmă, este dreptul dumnealui, este dreptul oricărui cetăţean să candideze la funcţia de primar.

– Dacă ar fi un lucru pe care aţi vrut din tot sufletul să-l faceţi, din 2012 până astăzi, şi nu a mers, care ar fi acela?
– Cea mai mare dorinţă a fost, ca până în 2016, Spitalul Drăgăneşti să fie funcţional.

– Şi cine e de vină că nu funcţionează astăzi?
– De vină e sistemul în sine, care a contribuit la toată povestea asta. Nu pot acuza un om sau altul pentru asta.

– Credeţi că Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi Consiliul Judeţean Olt au sorţi de izbândă în a-l transforma într-o secţie externă?
– Acest lucru a plecat de la iniţiativa mea. La nivelul anului 2012, printre alte lucruri, mi-am dorit ca acest spital să funcţioneze cât mai repede. Atunci, s-a închis foarte uşor, prin nefericita guvernare Boc. A fost o discuţie între Consiliul Judeţean Olt şi Primăria Drăgăneşti-Olt, de la vremea respectivă, prin care s-a dorit ca acest spital să treacă în administrarea primăriei. Costurile funcţionării sunt foarte ridicate şi Primăria Drăgăneşti-Olt nu-şi permite să susţină costurile. Dar dacă se întâmpla să-l preia primăria, pentru o perioadă, era funcţional şi era mult mai uşor.

– Nu aţi mai investit în noul Palat Administrativ de la Drăgăneşti-Olt?
– Nu este o prioritate să investesc nişte bani în biroul primarului şi al celor care lucrează în primărie.

– Dacă mâine cineva ar vrea să cumpere această constucţie aţi vinde-o?
– Cel mai probabil, da! Cu toate că nu se va întâmpla asta. Nu ştiu cine ar fi interesat. E o clădire mult prea mare, nu ştiu cum au gândit-o la acea vreme. Finalizarea primăriei noi, cum îi spunem noi, ne-ar face să investim vreo 30 de miliarde.  Este un proiect care nu e prioritar pentru mine. Dacă mi-ar veni nişte bani, destinaţi special pentru asta, atunci da, sunt de acord.

– Cel care a gândit-o, acum 20 de ani, credeţi că avea analizele medicale la zi?
– Nu pot să spun asta.

– E vreo şansă să faceţi altceva din ea, un centru medical, orice?
– Greu de crezut! Proiectul în sine nu ar permite lucrul ăsta. Nu spun că nu ar fi utilă, pentru că ni s-ar aduna toate serviciile, care funcţionează în subordinea primăriei, şi ar fi mai uşor pentru oameni să vină într-un singur loc. Noi avem serviciile împrăştiate prin oraş, în prezent.

– Are Drăgăneştiul şanse, pe termen scurt, să devină, la nivel naţional, altceva decât locul de naştere al lui Bercea Mondialu’?
– De câte ori am mai mers prin ţară şi spuneam că sunt primarul Drăgăneştiului, mi se răspundea: „Ăla a lu’ Bercea”. Si subiectele se închideau. De o perioadă încoace, s-au mai stins lucrurile astea. Un proiect extrem de valoros şi la care ţin foarte mult este finalizarea cetăţii geto-dacice, proiectul lui Traian Zorzoliu. Profesorul Zorzoliu a avut foarte multe de oferit. Din păcate, noi ca societate, n-am ştiut să ne folosim de ceea ce ne-a fost oferit. Proiectul cetăţii e mult mai vechi, înainte ca eu să ajung primar, dar nu a găsit înţelegere nicăieri. Avem trei solicitări pentru a se face filme istorice. Într-unul dintre ele, actor principal este Dorel Vişan. Vizitatori avem tot timpul la muzeu, au venit şi brazilieni, englezi sau fracenzi, iar la cetate încă se lucrează. Acolo, vom avea şi un eveniment, la toamnă, în această cetate şi cred că vom termina până atunci…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.