Acasă Interviu Interviu cu primarul comunei Cîrlogani, Ionel Văduva

Interviu cu primarul comunei Cîrlogani, Ionel Văduva

1022
 
 
„La Cârlogani am format o echipă puternică, bine pusă la punct, capabilă, și împreună luăm cele mai bune decizii pentru binele comunei”
 
La Cîrlogani, înainte de venirea în fruntea comunei, a primarului Ionel Văduva, era o tradiție administrativă ca oamenii să-și schimbe primarul, odată la patru ani. Nemulțumiți cât cuprinde de modul cum ai lor edili aleși înțelegeau să răspundă problemelor locale.
 
Pentru prima dată, din perspectiva alegerilor locale care vor avea loc pe 5 iunie, tradiția este pe cale să se schimbe: să apară continuitatea! Mai precis, actualul primar, e pe cale să obțină un nou mandat, tocmai pentru că ce a făcut acesta în ultimii patru ani, la Cîrlogani, nu a reușit nimeni după 1989 până la el. Schimbările în bine sunt evidente, iar cei care nu vor să vadă asta, constată că aici mersul lucrurilor e în sensul cel bun.
Despre ce se întâmplă la Cîrlogani, cât și perspectivele pe termen scurt și mediu, cel mai la îndemână este un dialog cu edilul localității, omul care a redat comunității încrederea în administrația locală… 
 
 
– Domnule primar, sunteți de trei ani și jumătate în fruntea comunei Cîrlogani. Dacă ar fi să trecem în revistă lucrurile făcute de dumneavoastră pentru oamenii locului, cam se ați putea să ne spuneți?
– În perioada amintită de dumneavoastră, deși a fost o perioadă destul de grea, am încercat să fac mai multe decât am promis în campania electorală în urma căreia am fost ales. Nevoile comunei sunt foarte mari, iar timpul nu așteaptă prea mult cu noi, cei din primărie…
 
– De unde ați început?
– În primul rând, cu infrastructura, am reușit să finalizăm și să asfaltăm, în totalitate, Drumul Comunal 18A, pe 2,5 kilometri, la Drumul Comunal 19 am reușit să facem asfaltare pe 700 de metri liniari, urmând să finalizăm printr-un proiect implementat pe fonduri europene, prin programul APDRP. De asemenea, anual am făcut reparații la toate drumurile de acces spre tarla și nu au fost probleme în localitatea noastră, cu accesul oamenilor spre culturile acestora.
 
– Despre rețeaua de apă și canalizare?
– Referitor la canalizare vă pot spune că avem un proiect aprobat pe Ordonanța 28, este în curs de licitație, urmează contractarea și ulterior demararea lucrărilor. În ceea ce privește alimentarea cu apă, ea este gata deja, este funcțională și mai urmează ca în decursul acestui an să modernizăm bazinul și rezervorul de apă potabilă, și asta din cauza faptului că în sezonul cald mai avem unele probleme la rețea. Consider că fără apă și canalizare nu putem vorbi de condiții minime de civilizație, în niciun sat din România.
 
– Cum vă preocupă modernizarea rețelei de învățământ?
– La școli s-au făcut lucrări periodice, anii școlari au început și s-au desfășurat în condiții bune și pot spune că nici din acest punct de vedere nu am avut probleme. Cu toate astea, avem pregătit și un proiect de reabilitare pe fonduri europene, pentru modernizare și pentru construcția unei săli de sport. Suntem pregătiți, suntem gata de treabă și așteptăm doar aprobările. În plus, mai avem și microbuz de transport pentru elevi care asigură transportul acestora de acasă la școală și invers.
 
– Aveți o preocupare și pentru crearea de locuri de muncă…
– Avem un centru de pâine, de fapt o brutărie cu nouă locuri de muncă, un proiect finalizat pe Programul Operațional Sectorial de Dezvoltare, inclus și în crearea locurilor de muncă. Mai exact, a fost un program semnat în parteneriat cu mai multe primării din județul Olt, beneficiar al proiectului fiind Primăria Hârlău, județul Iași. În plus, pe lângă cele nouă locuri de muncă de la brutărie, am reușit să mai creăm zece locuri de muncă la o fabrică de confecționat prefabricate din beton și pavele. Prin asta avem în localitate fabrica noastră prin care putem să lucrăm, să modernizăm, să amenajăm străzi, trotuare, spații publice și, mai mult decât atât, ne bucurăm că oamenii au și un loc de muncă, acasă, la ei.
 
– Sunt, iată primele locuri de muncă făcute de administrația locală de la Cîrlogani, de la revoluție încoace…
– Sunt primele locuri de muncă, sunt foarte bune și necesare și ne propunem să mai adăugăm și altele. Sunt oameni necăjiți care aveau nevoie de un serviciu, și mai puțin de infrastructură urgentă sau orice altă investiție pe care o facem în timp. Din punctul meu de vedere, pentru un om de rând, un trai mai bun începe de la un loc de muncă. Restul.. se face în timp!
 
– Ați beneficiat de o moștenire destul de grea lăsată de vechea administrație. Cum ați închis acele debite istorice, domnule primar?
– La Cîrlogani am format o echipă puternică, bine pusă la punct, capabilă, și împreună luăm cele mai bune decizii pentru binele comunei. Ne-am pus spate în spate, vorba românului, am dezbătut bugetul și-am împărțit astfel încât să ne putem gospodări. Iată că astăzi am reușit să și funcționăm, dar am mai reușit să și realizăm majoritatea proiectelor pe care ni le-am propus…
 
– Ce altceva v-ați mai propus?
– Tot la capitolul proiecte vreau să vă spun că mai avem două pe fonduri europene prin Grupul de Acțiune Locală (GAL), și am reușit să construim o piață agroalimentară modernă, dar și o bază sportivă. În ceea ce privește piața agroalimentară este funcțională și dată în folosință, oamenii vin în fiecare duminică să cumpere ce au nevoie, iar baza sportivă dispune de două terenuri și mai exact un miniteren de fotbal și un teren de tenis de câmp, funcționale în perioada caldă.
 
– Viața culturală din Cîrlogani?
– Pentru Căminul Cultural din Cîrlogani am înaintat un proiect la Compania Națională de Investiții, e licitat, e contractat, s-a dat autorizație și ordin de începere a lucrărilor, urmând ca constructorul cu care am discutat pe 8 ianuarie – firma SC. CONTRUST SRL. VÂLCEA să-și înceapă lucrarea cum se termină sezonul rece. Vorbim aici de o investiție în valoare de 12 miliarde lei, cu reabilitare totală: subzidire, schimbare acoperiș, izolare termică, creare de grupuri sanitare și toate cele.
 
– Dintre toate investițiile realizate până acum, care este cea de suflet, la care țineți cel mai mult?
– Sunt mândru de toate investițiile făcute, vreau să mai fie și altele, dar cel mai mult mă-ncântă brutăria pentru că astfel avem asigurată pâinea de zi cu zi și bineînțeles creezi locuri de muncă… Pentru om serviciul este prioritar pentru că ceea ce ține de infrastructură consideră obligație și i se pare că oricum trebuie să se facă…
 
– Despre sediul administrației de azi ce ne puteți spune?
– Primăria Cîrlogani a fost reabilitată și ea, interior-exterior, în timp ce în sediul primăriei vechi am făcut reparații și am construit și clădirea pentru brutărie. Revenind la sediul de azi al Primăriei Cîrlogani, putem spune că este unul modern, împrejmuit de spațiu verde, un loc în care ne putem desfășura activitatea, după mulți ani, în cele mai bune condiții, unde oamenii vin și sunt tratați în condiții civilizate.
 
– S-au rezolvat problemele cu fondul funciar?
– Au fost încurcături foarte mari în ceea ce privește Legea Fondului Funciar/ reconstituirea dreptului de proprietate. Am spus că mă ocup de asta cum voi deveni edil al comunei Cîrlogani, ne-am apucat de treabă, iar în același an, în 2012, a fost elaborată Legea 165 – Inventarierea tuturor terenurilor. Am reușit s-o finalizăm și vom trece la procedura de elaborare a tuturor titlurilor de proprietate celor ce nu dispun de ele, și anume 50% pe raza comunei noastre. Cu toate astea, ne lovim de o altă problemă, și anume că titlurile de proprietate nu se mai elaborează decât pe baza unor schițe întocmite de către o persoană autorizată, iar persoanele autorizate care vin să facă măsurătorile pentru a elibera titlurile de proprietate nu pot să facă acest lucru decât în urma unor plăți. Bani pe care, în mod normal, ar trebui să-i suporte primăria, dar din fondurile existente pe care noi le avem nu putem să acoperim toată suma oricât de mult ne-am dori. Mă gândesc însă la un program pentru a face cadastru general la întreaba comună, unprogram cară să includă și pe cei care vin din urmă, și pe cei existenți, astfel încât să punem toate lucrurile la punct, de la nord la sud și de la est la vest…
 
– Ce le transmiteți cetățenilor comunei dumneavoastră?
– Să aibă încredere în actuala administrație locală și să înțeleagă că împreună am depășit în ultimii trei ani și jumătate momente grele, și tot împreună vom reda comunității dreptul la o viață civilizată în localitatea noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.