Acasă Actualitate Alegerea primarilor din două tururi. Păreri împărțite…

Alegerea primarilor din două tururi. Păreri împărțite…

401
 
 
Tema națională a sfârșitului de ianuarie, anul 2016, este provocarea făcută de cei trei magi de la București: Dacian Cioloș – premierul României, Augustin Zegrean – președintele Curții Constituționale și Klaus Iohannis – președintele României…
 
Abrupt, aceștia au adus în discuție și susțin, fiecare de pe poziția ocupată în stat, întoarcerea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, așa cum s-a întâmplat în majoritatea alegverilor din România de după 1989.
Ziarul de Olt apelează la un periplu prin primăriile județului, acolo unde cele mai avizate păreri vin de la sursa directă. De la primarii în funcție. Consultați, aceștia au emis diverse poziții, în raport cu tema principală a începutului de an. Puncte de vedere oficiale, căci e greu de intrat în mintea fiecărui ales pentru a vedea direct acolo care soluție e cea mai avantajoasă.
La nivelul grupurilor politice, nu există o unitate în gândire. Fiecare vrea în felul lui: PNl și ALDE susțin două tururi, iar Liviu Dragnea – președintele PSD, proliferează amenințări nemaiîntâlnite în România: boicotarea alegerilor locale. Dar, până atunci, să dăm cuvântul primarilor olteni! Ce spun și cum văd ei această propunere…
 
 
Tudor Marineaţă – primar Bălteni
„Mi-e indiferent! Ori din unul, ori din două. Contează ce vrem noi? Bănuiesc că alegerea din două tururi avantajează pe cineva. Dar pe primarii care sunt în funcţie, nu. Pe mine nici nu mă avantajează, nici nu mă dezavantajează”.
 
Mircea Stan – primar Coloneşti
„Personal, mi se pare normal să fie dintr-un singur tur. Eu nu ştiu pe cine avantajează, dacă într-adevăr avantajează sau nu pe cineva, dar aşa mi se pare normal”.
 
Ion Crăciunescu – primar Dobroteasa
„Alegerea primarului într-un tur sau în două mi se pare cam acelaşi lucru. Numai că, dacă se face în două tururi, probabil se pot face și nişte aranjamente. Iar asta nu ar fi în regulă”.
 
Constantin Popescu – primar Făgeţelu
„Ce se decide în Parlamentul României, aia se aplică. Atât timp cât s-a emis o lege, eu zic că acea lege trebuie respectată”.
 
Marius Popescu – primar Gostavăţu
„Pe mine nu mă avantajează nici cu un tur, nici cu două. Mi-e indiferent cum se decide. Eu bat mereu cu 70-80%. Nu am nicio problemă, fapt pentru care nu-mi este frică”.
 
Dumitru Corbeanu – primar Iancu Jianu
„Aş fi de acord cu un singur tur, pentru că reprezintă şi economie bugetară. Un singur tur este bun pentru economie şi pentru democraţie. Cum este în Statele Unite”.
 
Florian Constantin – primar Izvoarele
„Sunt de acord cu un tur. Oricum, nu-mi fac probleme nici de un tur, nici de două. Cred că alegerea primarului dintr-un singur tur ajută economia şi nu mai sunt atâtea cheltuieli cu două tururi. Nu cred că avantajează pe cineva un tur sau două, pentru că oamenii tot aşa votează. Cine e iubit iese şi dintr-un singur tur”.
 
Sorin Toma – primar Movileni
„Să așteptăm și vom vedea. Nu cred că este o problemă să fie alegeri şi din două tururi. Nu am nimic în plus de obiectat”.
 
Florin Tiutiu – primar Nicolae Titulescu
„Eu cred că este corect să respectăm ceea ce este legiferat. Adică, dintr-un singur tur să fie ales primarul. În al doilea tur se pot face jocuri necurate. Nu se ştie pe cine avantajează numărul de tururi de alegeri. Este posibil ca în turul doi să câştige unul care a avut 10% şi să piardă cel care a avut mult mai mult”.
 
Dănuţ Matei – primar Pîrşcoveni
„Nu ştiu pe cine ar avantaja două tururi, însă eu susţin proiectul PSD, acela de a se alege primarul dintr-un singur tur”.
 
Iulian Bărăscu – Primar Poboru
„Bineînţeles că sunt de acord cu alegerile dintr-un singur tur. Nu e democratic ca cel care ia voturi mai multe, într-un singur tur, să fie primar? De ce să le dăm şansa la şmecheri, după ce se unesc ei, în turul doi. E ca şi cum te duci la magazin: alegi preţul cel mai bun, calitatea cea mai bună. Cu toate că sunt mai multe produse de același tip, îl iei pe cel mai bun. Mai stăm două săptămâni să-i dăm unuia şansă? Avem o ţară foarte bogată şi nu ştim cum să cheltuim banii publici?”.
 
Marius Preoteasa – primar Stoicăneşti
„Dacă nu mai candidez, nici nu mă mai interesează. Dar eu, sincer, aş vrea să fie din două tururi. Eu sunt de acord cu două tururi, dar data trecută la alegerile locale, cei mai mulţi primari s-au schimbat din primul tur. Oamenii când vor să schimbe, schimbă din primul tur”.
 
Cornel Ionescu – primar Schitu
„Nu mă deranjează nici primul tur, nici al doilea tur. Cine e primar şi are aderenţă la cetăţeni, ia şi din primul tur. Consider că tururile nu avantajează pe nimeni, pentru că tot cetăţenii decid. Al doilea tur ar presupune şi cheltuieli în plus, iar oamenii îşi aleg primarul din primul tur”.
 
Eduard Ciocăzanu – primar Caracal
„Aş fi de acord cu două tururi. Nu cred că este vorba de avantaje. Cred că dacă se merge pe alegerea preşedintelui din două tururi sau parlamentarii din două tururi, trebuie să existe o simetrie. Dacă se hotărăşte ca preşedintele să fie votat într-un singur tur, atunci şi primarii să fie aleşi la fel. Şi în cazul a două tururi să se procedeze la fel pentru toţi. Din punctul meu de vedere, dacă se merge pe un singur tur, toţi cetăţenii să aibă obligaţia să fie prezenţi la vot şi să fie sancţionaţi dacă nu se prezintă”.
 
Iulică Oane – primar Corabia
„Că vom avea alegeri într-un singur tur, că vom avea în două tururi, tot oamenii vor fi cei care vor hotărî cu cine vor să meargă mai departe. În orice caz: așa cum spune legea, așa ar trebui să se voteze!”
 
Petrică Alexandru – primar Fălcoiu
„Sunt de acord, în primul rând, cu respectarea legii. Dacă modificăm legea electorală în an electoral, mi se pare un lucru anormal. Că se vor face alegeri dintr-un tur sau două, nu mă interesează.”
 
Ilie Chitez – primar Bobiceşti
„Şi la primul mandat şi la al doilea, am luat peste 50%. Din acest punct de vedere nu am probleme. Ceea ce mă deranjează e că nu se stabileşte odată: ori e albă, ori e neagră. Pentru că toată tevatura asta, cearta asta a lor de sus, ne afectează pe noi, aşa cum ne-a afectat şi cu salariile. Lumii i se dă salariu, nouă pensii, pe care, practic, nu ni le dă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.