Acasă Actualitate 1 Decembrie, la Slatina: o zi istorică pentru urbea de lângă Olt

1 Decembrie, la Slatina: o zi istorică pentru urbea de lângă Olt

236

Zi istorică la Slatina, de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Primar interimar, viceprimar, consilieri locali, prefect, subprefect, şefi de deconcentrate, rezervişti, reprezentanţi ai partidelor politice şi mulţi, foarte mulţi cetăţeni, au fost protagoniştii unei ceremonii frumoase, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Am uitat să precizăm că episcopul Sebastian şi  câţiva „apostoli” ai săi, au ţinut o scurtă slujbă. Mai mult de 300 de cetăţeni au stat la coadă ca să ajungă la o porţie zdravănă de fasole cu cârnaţi şi cu vin fiert. Evenimentul care a făcut ca ziua să fie una de neuitat a fost sosirea Trenului Regal în Gara Slatina. Ziua de 1 Decembrie s-a încheiat cu multă lumină pe străzile principale ale Slatinei şi pe Esplanadă

Coroane, „meniu de sărbătoare naţională” şi multă muzică populară

Ca în fiecare an, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care nu a putut fi deloc prezent la celebra Unire de la 1918, oficialităţile locale se strâng pentru a celebra ori Ziua Naţională, ori Ziua Unirii Mici. Pe 1 Decembrie, anul acesta, mult soare, multă lume, multe oficialităţi. Prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu şi preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, au ţinut să le trimită un călduros „La mulţi ani!” de Ziua României, iar şefii de deconcentrate şi delegaţii ale partidelorpolitice au depus coroane de flori la statuia domnitorului care a realizat unirea Moldovei cu Ţara Românească şi a fost ales domnitor. Apoi, Garnizoana Slatina, pompieri ai ISU Olt, jandarmi şi poliţişti locali au defilat, iar slătinenii au putut vedea şi autospecialele şi maşinile „de serviciu” ale celor care se află în serviciul cetăţeanului.

După ceremonial, cetăţenii s-au aranjat într-o îmbrânceală organizată, la coada anuală pentru o porţie de cârnăciori, fasolică şi un păhărel de plastic cu vin. Niciun cetăţean, supărat că stă mult la coadă (chiar şi de la 8.00 dimineaţă) nu a strigat în mod terorist „Dumnezeu e mare”, deoarece mai erau unii care răbufneau spunând că organizarea e proastă. Cu toate acestea, cei care serveau cetăţenii nu au mai fost cei din anii trecuţi şi toată lumea a primit un „meniu de sărbătoare naţională”. Ca meniul să fie primit bine de stomac, pe fundal se putea auzi muzică populară. Mai multe tarafuri şi ansambluri folclorice au susţinut un spectacol, care i-a făcut pe toţi cei de lângă scenă să danseze. Au fost prezenţi pe scenă: un taraf din Morunglav şi grupuri vocale, grupuri de dans de fete şi căluşari din Perieţi, Pârşcoveni, Brâncoveni, Şopârliţa, Nicolae Titulescu, Vîlcele, Tufeni, Sâmburești.

Trenul Regal a oprit în Gara Slatina. Aproximativ 2000 de oameni au salutat alteţele

La prima linie a tras un tren de istorie: Trenul Regal. Acum 150 de ani, Trenul Regal îl avea ca pasager pe regele Carol I, care venise în România prin Drobeta Turnu-Severin şi a trecut prin Craiova, Slatina şi a ajuns la Bucureşti. Astăzi, a refăcut acelaşi traseu. Din păcate, locomotiva nu mai era cea originală, cea pe aburi, ci una de după anii ’90, recepţia ei facându-se acum 15 ani. A ajuns şi la Gara Slatina, care nu a văzut niciodată atâţia oameni pe toate peroanele sau pe binecunoscuta pasarelă. Peste 2000 de oameni i-au salutat pe Principesa moştenitoare Margareta, Principele Radu şi principesa Maria. Pe peronul de lângă linia întâi i-au aşteptat primarul Slatinei, Emil Popa, viceprimarul Cristi Bircea, prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu şi deputatul Emil Moţ, dar şi consilieri locali. Alteţele Lor nu au vorbit, însă i-au salutat pe toţi cei prezenţi.

 Parlamentari de Olt, prezenţi la ceremoniile din colegiile lor

Parlamentarii judeţului Olt au fost prezenţi la ceremoniile ocazionate de Ziua Naţională a României – 1 Decembrie în colegiile pe care le reprezintă în Parlamentul României. În continuare, vă prezentăm câţiva dintre aleşii judeţului.

Emil Moţ a fost prezent în colegiul său, unde a participat la ceremonia de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar şi la Gara Slatina, unde i-a întâmpinat pe principii României: Margareta şi Radu.  „Ziua de 1 Decembrie este cea mai importantă zi pentru poporul român. Nu sunt multe de spus, ci mai mult de simţit, de simţit că suntem toţi români. Ziua a fost încununată de această vizită istorică a Principesei Margareta şi a Principelui Radu. Noi, slătinenii şi noi, românii, datorăm mult respect Casei Regale, care a pus decisiv umărul la construirea României Moderne. La mulţi ani, slătineni! La mulţi ani, români! La mulţi ani, România! La mulţi ani, Casei Regale!”, a fost mesajul deputatului Moţ…

Luminiţa Adam şi Alexandru Stănescu au participat la ceremonialul de la Corabia, din faţa primăriei, şi au depus coroane  la monumentul din centru. La eveniment au fost prezenţi şi primarul Corabiei, Iulică Oane, veterani, consilieri locali, şefi de instituţii locale sau reprezentanţi ai partidelor. Iar micii talendaţi au susţinut mini-recitaluri muzicale. Deputaţii din zona Romanaţiului, Dan Ciocan şi Mitel Niculescu, au fost prezenţi la serbarea Zilei Naţionale, la Caracal. Acolo unde, alături de primarul Eduard Ciocăzanu şi personalităţi locale, au depus coroane de flori la Monumentul Independenţei din centru fostei capitale a Romanaţiului.

Spiritul Crăciunului, de Ziua Naţională. Primăria a pus în funcţiune iluminatul festiv

Dacă ziua de 1 decembrie 2015 a fost una de sărbătoare, de joc şi voie bună, trebuia să se închidă într-un mod plin de lumină colorată şi de spiritul sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, Primăria Slatina a pus în funcțiune instalația de iluminat festiv de iarnă, pe 1 decembrie, în jurul orelor 17.30. Municipalitatea a alocat bani pentru achiziționarea de instalații noi, dar şi pentru a face ca Esplanada să arate ca un orăşel al sărbătorilor de iarnă. Astfel, primăria a alocat sume de bani pentru: „diverse traverse conținând fulgi de zăpadă, sfere luminoase, șiruri luminoase cu leduri, țurțuri luminoși în culorile albastru, roșu și alb-cald, 1 buc. brad înălțime patru metri, cinci arcade luminoase (înălțime – 3 metri, lungime – 5 metri), 1 buc. Moș Crăciun etc.”, cum se arată în comunicatul remis de instituţia amintită.

Noile achiziţii de iluminat au fost montate pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza și pe Esplanadă, acolo unde s-au amenajat Târgul de Crăciun și Orășelul Copiilor.Moş Crăciunul va fi montat în ajunul sărbătoririi Sfântului Nicolae.

3 COMENTARII

  1. In sfarsit, ai gasit o afacere online excelenta, un sistem care te conduce pas cu pas pe drumul bunastarii! Ai acum o afacere online la cheie, pregatita cu tot ceea ce iti trebuie! Ai nevoie doar de calculator si conexiune la internet! Cand doresti cu cea mai mare seriozitate detaliile afacerii, cere detalii la adresa de email: sibnet@usa.com

  2. Unde au fost mai multi oameni? La gara sau la Cuza? Eu am numarat la gara vreo 200 iar la Cuza vreo cateva mii. La Cuza oamenii erau sincer entuziasti iar la gara inegurati de tristete.
    Sper ca actualii politicieni locali sa fi inteles bine mesajul cetatenilor. Vremea lor a apus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.