Acasă Interviu Interviu cu Virgil DELUREANU, deputat în Colegiul 4 – Balş

Interviu cu Virgil DELUREANU, deputat în Colegiul 4 – Balş

715
«Vom câştiga Slatina, iar celelalte centre urbane au candidaţi din partea PSD, oamenii care vin cu prima şansă, tot aşa cum Consiliul Judeţean Olt va avea un preşedinte legitim, majoritar ales din partea social-democraţilor!»
 
 
*Interviu realizat luni, 2 noiembrie 2015
 
Ales deputat pe liste USL, din partea PSD, în 2012, Virgil Delureanu, reprezentant al locuitorilor din Balş şi localităţile rurale limitrofe (Baldovineşti, Bârza, Brâncoveni, Călui, Cârlogani, Cezieni, Dobreţu, Dobrosloveni, Dobrun, Drăghiceni, Găvăneşti, Iancu-Jianu, Ipoteşti, Morunglav, Oboga, Osica de Jos, Pârşcoveni, Şopârliţa, Voineasa şi Vulpeni), este unul dintre aleşii olteni care nu a dezamăgit.
Îşi face corect datoria, atât la nivelul Parlamentului României, cât şi în teritoriu. Merge constant în localităţile colegiului, stă de vorbă cu primarul, cu oamenii simpli, iar în mod obiectiv, real, de la sursă, îşi face singur agenda parlamentară. Are 11 luări de cuvânt, 10 declaraţii politice, 35 de propuneri legislative, dintre care 8 au fost deja promulgate ca legi de către preşedintele României.
Afiliat grupului parlamentar al PSD, membru în Comisia de Muncă şi Protecţie Socială, din mai 2013 încoace, anterior membru în Comisia de Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă, Virgil Delureanu poate servi oricând drept model acelor parlamentari care îşi caută menirea sau celor care în viitor vor fi în situaţia să ocupe funcţii de demnitate publică…
Bun cunoscător al administraţiei locale, susţine modernizarea acesteia ca şi punctul de plecare în dezvoltarea României…
 
– Se împlinesc, peste câteva zile, trei ani de când sunteţi membru al Camerei Deputaţilor. Aţi reuşit să schimbaţi lumea?
– Nu am candidat şi nu am mers în parlament pornind de la enunţul dumneavoastră. Lumea nu trebuie schimbată, e bine orânduită, numai că omul are problemele sale de adaptare la societatea politică, economică, la tot ceea ce înseamnă societatea românească din prezent. Ca membru al Partidului Social Democrat, mă consider dator să militez pentru susţinerea unor cauze de interes public, care să răspundă cât mai bine aşteptărilor unui număr cât mai mare de cetăţeni. Regăsiţi în răspunsul meu elementul de plecare din ceea ce înseamnă solidaritate socială.
 
– Vorbiţi despre solidaritate socială. Ce aţi făcut în acest sens? Ce faceţi în activitatea dumneavoastră curentă?
– Înainte de a fi parlamentar, am lucrat mulţi ani în administraţia locală şi nu m-am dat niciodată la o parte, atunci când a fost nevoie de o deplasare în teritoriu. Sunt unul dintre cei care cunoaşte cu adevărat problemele reale din lumea satului, să zicem. Îi cunosc pe oamenii de acolo, pe funcţionarii din primăriile rurale şi ştiu care sunt aşteptările lor, dar şi pretenţiile pe care cetăţenii de rând le au de la ei. Până nu vom reuşi să creăm o solidaritate socială, o limpezire a relaţiilor dintre toate clasele sociale, românii nu vor putea găsi împreună un numitor comun, un punct de plecare. Fiindcă tot văd că e, de la un timp încoace, moda asumării unui alt început.
 
– În ce constau iniţiativele dumneavoastră şi cărui segment de public vă adresaţi?
– Există o ierarhie a modului cum poţi relaţiona la nivelul parlamentului. Ca deputat, sunt atent la ceea ce se întâmplă în domeniul venitului minim garantat, militez pentru ca plata ajutoarelor sociale să se facă direct de la primării, pentru a uşura procedura actuală. Mă preocupă Eficienţa Programului Anual European de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate faţă de Programul Operaţional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate, în ceea ce priveşte distribuirea ajutoarelor alimentare. Mai văd necesar, şi am susţinut o declaraţie politică în acest sens, înfiinţarea unui compartiment de pensii la nivelul administraţiilor locale. Când eşti, spre exemplu, din Iancu Jianu şi ai o pensie lunară de 500 de lei, dar trebuie să ajungi la Casa Judeţeană de Pensii din Slatina, deja vorbim de un atentat la siguranţa alimentară a celui în cauză. Biletul de autobuz e scump, cheltuielile inerente sunt pe măsură, iar dacă şi răspunsul de la autoritatea statului e negativ, atunci chiar suntem în faţa unei drame personale… E o prioritate de sorginte social-democrată de a nu-i lăsa abandonaţi pe cei mulţi între măsurile liberale care vizează dezvoltarea capitalului şi acumularea în mâna unor cât mai puţini, în dauna celor mulţi.
 
– Care sunt observaţiile dumneavoastră la politicile publice privind persoanele defavorizate?
– Tocmai enunţasem mai sus, într-un răspuns anterior, câteva instrumente de lucru neadecvate. Cred că trebuie să lăsăm o pudoare falsă de o parte şi să ne gândim la lărgirea sferei cetăţenilor care pot beneficia de ajutoare sociale! Am avut un exemplu de la care, în urmă cu câteva luni, am rostit o declaraţie politică, şi cred că poziţia mea nu a trecut neobservată. Nu este corect să menţinem acele criterii prin care persoanele sărace, care nu se încadrează în prevederile legii ajutorului social (416/2001) să fie excluse de la plata drepturilor cuvenite! Au trecut 14 ani de la adoptarea acestei legi, iar protecţia socială românească trebuie să fie o instituţie vie, dinamică, şi să nu se oprească într-un punct de care să nu se poată trece.
 
– Pe plan local, ce poate face un deputat în interesul comunităţilor locale?
– Sunt acea pârghie de legătură, şi nu ascund acest lucru, între autorităţile locale şi instituţiile guvernamentale. Nu am renunţat niciodată să ajut un primar, fie şi din afara colegiului unde am fost ales, să ajungă mai repede la Bucureşti, la instituţiile din administraţia centrală, atunci când e vorba de rezolvarea problemelor care ţine de acorduri, avize sau, pur şi simplu, consultanţă făcută direct la sursă. Am informat corect despre realităţile zonei toţi miniştri din Guvernul României. Sunt promisiuni, şi nu numai, legate de dezvoltarea infrastructurii, de o centură rutieră la Balş. Aici vreau să insist cu un lucru: lucrez la un proiect prin care, odată după realizarea acestei centuri, zonele limitrofe acesteia să poată deveni parcuri industriale. Prin poziţia geografică a Balşului, la jumătatea distanţei dintre Slatina şi Craiova, acest lucru nu este un vis, ci o certitudine într-un viitor apropiat. Oltenia, în general, e pregătită să devină un pol industrial de referinţă în România. Transilvania, deja e la o cotă de saturaţie, iar asta se vede la Arad, Timişoara, Sibiu, unde preţurile terenurilor industriale sunt exorbitante, iar forţa de muncă este deja deficitară. Nu este o prognoză exagerată, e doar o măsurătoare a perspectivei pieţei din industria românească.
 
– Sunteţi optimist, poate exagerat de optimist…
– Nu e deloc aşa. Sunt studii economice făcute în acest sens, iar cred că fostele capacităţi industiale pot fi reactivate cu succes. Mă gândesc aici la SMR Balş, o platformă integrată cu toate elementele infrastructurii industriale, capabilă să ocupe peste zece mii de oameni în diverse structuri productive, o şansă pentru Balş, dar şi comunele limitrofe. Viitorul, vreau să spun că se vede bine: vom avea centură la Balş, vom avea autostradă de la Piteşti la Craiova, cu trecere prin Slatina şi Balş. Şi, aşa cum vedeţi, să zicem la intrare în Bucureşti, drumurile aduc dezvoltare, progres şi, implicit, prosperitate.
 
– În plan politic, domnule deputat, PSD a intrat în epoca Liviu Dragnea. Ce înseamnă asta?
– Este alegerea potrivită pe care cel mai mare partid politic din România putea să o facă. Fiecare membru al partidului a avut ocazia să-şi aleagă preşedintele. Liviu Dragnea vine din administraţia locală, şi nu are nevoie de o perioadă de tampon pentru a se acomoda cu administrarea partidului. Cunoaşte, cred, pe dinafară numele şi capacitatea a multor colegi care îndeplinesc funcţii la nivelul organizaţiilor din ţară. Este un om cumpătat, dedicat şi singura persoană capabilă să facă din 2016 un an în care PSD va câştiga, majoritar, încrederea electoratului românesc. În urma congresului din octombrie, am ales o echipă completă, formată din vicepreşedinţi capabili să gestioneze soarta partidului, din oameni împotriva cărora nimeni nu poate să invoce nici cel mai mic contraargument. Salut, pe această cale, şi desemnarea domnului preşedinte al Organizaţiei de la Olt, Paul Stănescu, în funcţia de secretar regional, într-o regiune unde Oltul se impune în faţa Gorjului, Doljului, Mehedinţiului, dar şi a judeţului Vâlcea, într-o manieră incontestabilă…
 
– Ce-şi propune PSD, aici, la Olt, pentru anul electoral 2016?
– Suntem obligaţi să câştigăm alegerile locale în 2016. Locuitorii judeţului Olt merită oameni capabili, primari destoinici, iar în oferta noastră, a celor de la PSD se găsesc aceste componente de resursă umană. Vom câştiga Slatina, iar celelalte centre urbane au candidaţi din partea PSD, oamenii care vin cu prima şansă, tot aşa cum Consiliul Judeţean Olt va avea un preşedinte legitim, majoritar ales din partea social-democraţilor! De asemenea, în comunele Oltului rezultatele de până acum vor fi mai mult decât confirmate. Am obţinut în decursul timpului încredere din partea oamenilor, investim în ea, iar rezultatele se văd la fiecare scrutin electoral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.