Acasă Administrație 25 octombrie 2015. O dată de referință în istoria comunei Izbiceni

25 octombrie 2015. O dată de referință în istoria comunei Izbiceni

484

 

Ziua de 25 octombrie 2015 va rămâne, cu siguranță, în istoria comunei Izbiceni ca una cu totul aparte. Aici și atunci, într-o atmosferă unică a avut loc unul din cele mai importante evenimente din istoria localității. Primarul comunei, Mircea Velica, s-a ținut de cuvânt și a reușit să finalizeze două din cele mai importante repere care vor dăinui multă vreme pe meleaguri izbicenene… (Alin Dorobanțu)

A fost sfințită biserica de lemn din centrul comunei, cât și ansamblul monumental dedicat eroilor localității, cei care au dat jertfa supremă pentru neatârnare și întregirea ființei naționale. Cele două evenimente au beneficiat de o asistență numeroasă, localnici, cât și invitații participând la un eveniment maraton început dis-de-dimineață și sfârșit emoționant printr-o paradă, după orele prânzului.
 
 
O biserică unicat în sudul județului Olt
Ridicat la inițiativa preotului Mihai Laurențiu Velica, monumentul cu hramul Sf. Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, este o fidelă reproducere a bisericilor apărute pe Valea Oltului, în secolul XV, respectând întocmai stitul romanațean. Meșterii care au lucrat aici sunt din Maramureș și au lucrat după un proiect însușit din arhitectura zonei. Îmbinarea elementelor este realizată în coadă de rândunică, folosindu-se cuie din lemn. Acoperit cu șindrilă spartă, acest monument redă locului spiritualitatea creștină existentă pe aceste meleaguri încă din primele secole ale mileniului I.
Altarul este făcut din lemn, pavimentul din piatră de rău, iar picturile se încadrează în stilul ortodox consacrat. Alegerea amplasării sale în incinta complexului central este potrivită cu restul peisajului. Aici se vor oficia slujbe, iar oamenii locului și nu numai au acum ocazia să se închine într-un lăcaș – copie fidelă a celor spre care veneau strămoșii noștri.
 
 
Un ansamblu arhitectural dedicat eroilor neamului românesc
După oficierea slujbei de sfințire, întreaga adunare prezentă duminică, 25 octombrie 2015 la Izbiceni a participat la sfințirea celor trei monumente dedicate locuitorilor comunei, căzuți pentru patrie.
E vorba de 270 de martiri plecați să slujească adevăratul interes național. Lângă cele trei monumente, realizate într-o arhitectură proprie, se află o frescă pictată de către pictorul Ioan Drăghici. Această imagine cuprinde scene ale războaielor de neatârnare, acolo unde izbicenenii au fost eroi pe câmpul de luptă.
Autorul picturii este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și al Asociației de Reconstituiri Istorice. La eveniment, acesta a venit îmbrăcat într-o ținută militară, folosită de ostașii români în Războiul pentru Întregirea Neamului.
 
 
Invitați de seamă, oaspteți la Izbiceni
Slujbele religioase de dumincă de la Izbiceni au fost făcute de un sobor de preoți conduși de Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților. Cel care a încărcat de spiritualitate evenimentul din comuna unde istoria-și reintră în drepturi.
Președintele Consiliului Județean Olt – Paul Stănescu, deputații – Virgil Delureanu, Alexandru Stănescu, reprezentanți ai Armatei – col.(r) Ilarie Constantin, col.(r) Victor Epure, primarii de la Nicolae Titulescu, Ianca, Vișina, Tia Mare, Cilieni, Giuvărăști, Rusănești, Gârcov și nu numai, au răspuns invitației adresată de Mircea Velica. Pe lângă oameni de cultură cum ar fi publicistul George Stanca, un obișnuit al evenimentelor desfășurate în localitate.
Și tot acasă, la Izbiceni, la evenimentul de duminică a fost prezent și Ion Popa, un nume din ce în ce mai cunoscut printre cei care caută calitatea muzicii ușoare românești…
 
 
Mircea Velica – misiune îndeplinită în slujba comunității
Despre misiunea sa, despre reușitele sale, la finalul evenimentului, Mircea Velica a ținut să declare următoarele:           „Ceea ce am realizat la Izbiceni reprezintă o recunoștință a locuitorilor comunei noastre pentru înaintașii care și-au pierdut viața apărându-și patria. Consider că am făcut exact ceea ce trebuie și nimic mai mult. Istoria, deși atunci când pronunți acest termen te gândești la trecut, trebuie să fie parte din viața noastră! Suntem datori să știm ce au făcut strămoșii noștri pentru ca noi să fim astăzi cetățeni într-o națiune liberă. Poate că de multe ori ne pierdem în detaliile vieții de zi cu zi și dăm de o parte aceste sacrificii supreme. Nu trebuie să lăsăm timpul să șteargă aceste jertfe!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.