Acasă Interviu Interviu cu Siminica Mirea, copreședinte PNL Olt

Interviu cu Siminica Mirea, copreședinte PNL Olt

216
 
„Când un om cu o condamnare la activ, pentru fraude care vizează exercițiul democratic al votului ajunge lider de partid, încep să înțeleg aritmetica pesedistă…”
 
 
După o vară realmente secetoasă, fără mutații spectaculoase în spațiul public, cu așteptare sporită din partea principalilor decidenți, cea de-a doua parte a toamnei cunoaște, în sfârșit, o stare de animație. Socialiștii din România, Partidul Social Democrat – recte, și-au ales, în două etape, o nouă structură de conducere. O manieră originală în ceea ce privește votul pentru președinte, o structură centrală cu noi oameni, generează poziții din partea… opoziției.
Și asta în condițiile în care românii au o impresie ciudată, că țara este stabilă, că drumul guvernării este cel bun, în timp ce autostrăzile plutitoare se surpă din nepăsare, iar exodul către Occident e ușor complexat de marea migrație asiatică. Odată provocată, Siminica Mirea, copreședinte PNL Olt, face o analiză asupra modului cum PNL oferă altceva față de alternativa social-democrată rămasă în opinia sa tot la faza competiției pentru putere între baronii vechi și cei noi…
 
 
– Social-democrații și-au ales un nou președinte, o nouă echipă: Liviu Dragnea și ai lui. Poate exista dialog între PNL și PSD?
– NU! Categoric, nu! Evitați mesajele transmise de mașina de propagandă a PSD și veți înțelege că Liviu Dragnea ajunge să conducă cel mai mare partid din România, după ce a afundat în sărăcie județul Teleorman pe care l-a condus un deceniu. Într-un astfel de proiect nu poate exista comunicare. În sfârșit, baronul suprem a ajuns să conducă partidul baronilor.
 
 
– De unde atâta pornire pe noul președinte al PSD?
– Nu există povestea imaculată a lui Liviu Dragnea. El e cel care a promovat ordononța traseismului politic prin care primari și consilieri locali au plecat din formațiunea unde au fost aleși. La Ministerul Dezvoltării, Dragnea nu a arătat nimic, iar când un om cu o condamnare la activ, pentru fraude care vizează exercițiul democratic al votului ajunge lider de partid, încep să înțeleg aritmetica pesedistă…
 
 
– Ce-i reproșați PSD-ului de astăzi, asupra modului cum înțelege să gestioneze România de azi?
– Dincolo de acele remarci privind viziunea politică a PSD, tradusă pe înțelesul românilor, vreau să insist cu un lucru, și trebuie să consemnați așa ceva: prin solidaritate cu Victor Ponta, Liviu Dragnea se opune votului prin corespondență, prin tergiversarea incredibilă a acestui proiect destinat românilor din străinătate. Nu cumva acești cetățeni sunt pedepsiți pentru că ei au luat destinul țării în mâini și au votat altceva decât PSD, Victor Ponta și, implicit, Liviu Dragnea? Văd o cârdășie continuă între cei doi, și asta are câteva componente pe care le remarc fără prea multă greutate: îl susține în continuare pe Ponta, după ce acesta a fost trimis în judecată. Are o atitudine ostilă față de instrumentul dialogului politic, iar când îl aperi, așa cum face Dreagnea, pe Ponta, trimis în judecată pentru evaziune fiscală, deja înțelegi că tot instrumentul banului public e supus unor riscuri maxime. Însă, aducerea în derizoriu a acestor situații provoacă traume ireversibile societății românești.
 
 
– Revenim la votul prin corespondență: care este poziția PNL?
– Așa cum știți, votul prin corespondență reprezintă o prioritate pentru Partidul Național Liberal, fiind un angajament asumat inclusiv de președintele Klaus Iohannis încă din perioada alegerilor prezidențiale din 2014. Mai mult, deși angajamentul respectiv trebuia implementat în sesiunea parlamentară care s-a încheiat la finele lunii iunie, lucrul acesta nu s-a întâmplat, chiar dacă partidul nostru a elaborat Legea votului prin corespondență și a depus-o în Parlamentul României, încă din luna martie a anului în curs…
 
 
– Puteți să detaliați?
– În urma unor discuții punctuale, analizate cu grijă și agreate de PNL și structurile ce-i reprezintă pe românii plecați în afară, precum și reprezentanții ambasadelor și Autoritatea Electorală Permanentă, partidul pe care îl reprezint și-a asumat elaborarea unei legi care să vină în ajutorul cetățenilor români care, dintr-un motiv sau altul, mai mult sau mai puțin dorit, își au reședința în străinătate. Se dorește o alternativă la exprimarea liberă, fără piedici sau presiuni, de orice fel ar fi acestea, a unui drept legal, garantat de Constituția României, și anume dreptul la vot.
 
 
– Cât de necesară este adoptarea acestui proiect și cum se poate materializa?
– Ne aducem cu toții aminte de evenimentele regretabile din luna noiembrie a anului 2014. Am și acum în minte acele cozi interminabile, acei români care au așteptat ore în șir pentru a-și exprima dreptul la vot. Unii au apucat, dar cei mai mulți au stat degeaba făcându-li-se astfel o mare nedreptate fiind pur și simplu umiliți de PSD-ul lui Victor Ponta și al lui Liviu Dragnea. Repet: nu avem voință politică din partea PSD! Dacă ar exista o minimă intenție, cu un proiect de lege, predat la cheie de către Partidul Național Liberal, în câteva zile ajungem la promulgare.
 
 
– Avem niște costuri în fața votului prin corespondență. Cum le rezolvăm?
– Democrația nu se substituie unui preț aplicat pentru exercitarea funcțiilor sale. Nu putem invoca lipsa banilor, când e vorba de un drept fundamental. Uitați-vă ce face Victor Ponta, ministrul Ghiocel de la Transporturi, cu Autostrada Sibiu-Orăștie! Spectacol mediatic de prost gust. O grozăvie nemaiîntâlnită într-o țară civilizată. Până la finalizarea cercetărilor, șeful de la CNADNR trebuia să demisioneze! E instituția demisiei de onoare, singura din țara asta de care pesediștii fug. E spaima că le vor fi luate funcțiile de la stat care aduc privilegii, iar așa ceva le provoacă frisoane.
 
 
– Prea pornită, poate prea aspră…
– Nu sunt deloc pornită și nu sunt deloc aspră. Sunt chiar îngăduitoare cu cea ce avem în speța de față. În perioada în care știința și tehnologia ajung la un nivel atât de înalt, noi nu găsim o pânză freatică la opt metri sub linia solului. Sunt fântânari bătrâni, care prin instumente empirice pot depista locuri unde să sape bine pentru o fântână. Iar Compania Națională de Drumuri nu are competențe să vadă acest lucru? E grav! E tragic pentru că este vorba de bani publici! Nu este corect ca românii să plătească impozite și taxe la stat pentru ca banii lor să fie aruncați pe apa incompetenței.
 
 
– Recent, ministrul Transporturilor a fost la Slatina și a vorbit despre marile proiecte de infrsatrusctură care vizează județul Olt..
– Am citit și eu relatările presei locale de săptămâna trecută. Eu nu am găsit în referirile respective niciun cuvânt despre proiecte mari de infrastructură în județul Olt. Ne împiedicăm de două sensuri giratorii care nu sunt făcute pentru a da în folosință Centura Caracalului, avem un drum național care duce spre Corabia, cu poțiuni pietruite – inadmisibil așa ceva, avem accidente multe, oameni nevinovați implicați în ele și avem mai departe un peisaj sumbru, al unui județ dat jos de pe harta țării. Strada Oituz din Slatina, parte componentă din drumul european care leagă Bucureștiul pe ruta Timișoara de Occident este un dezastru! Conform normelor care clasează un drum, acolo se poate dispune, oricând, închiderea traseului respectiv. Nu se face pentru că nu există altă soluție. Iar dumneavoastră îmi vorbiți de mari proiecte, de așteptările domnului Ghiocel, nu?
 
 
– Doamna Mirea, mă văd nevoit să pun și această întrebare: oamenii au așteptări foarte mari d ela PNL, iar așteptările sunt întemeiate și rezultatul lor întârzie să se vadă…
– Politica, ca spectacol de maidan, a dispărut de mult. Nu facem demagogie. Suntem în perioada când căutăm cele mai bune soluții pentru primăriile din județ, și vă spun că nu vom permite, prin rezultatul votului din iunie 2016, PSD-ului să facă majoritatea pentru Consiliul Județean Olt. Poate așteptați din partea noastră atacuri la persoană față de problemele penale ale unor fruntași pesediști, de azi sau de ieri. Atacându-i pe repsectivii nu oferim soluții pentru județul Olt. Credeți că e cineva care nu știe ce s-a întâmplat și ce se întâmplă mai departe? Îi las pe oameni să tragă singuri concluzii și să analizeze în consecință…
 
 
– Ce așteptări aveți de la 2016?
– O viziune liberală adevărată pentru România. Un concept de țară, în care bunăstarea cetățeanului să fie bunăstarea societății. Nu avem nevoie de un stat bogat și de cetățeni săraci! Cred în acest lucru și de accea am înțeles să mă implic. Nu am câștigat niciun leu din politică, din contracte cu statul și nu-mi propun așa ceva. Cei car emă cunosc pot să confirme acest lucru. Mie îmi este de ajuns, dar ce folos când cei de lângă mine au nevoi și neîmpliniri… De aici încolo schimbăm filozofia despre viață și cred că mai trebuie să stăm de vorbă pe tema asta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.