Acasă 7 zile Cronometrul de Serviciu

Cronometrul de Serviciu

175
 
 
Ciocan, suspendat!
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciuchea, a surprins pe toată lumea. Joi, 1 octombrie 2015, a suspendat din funcţie toţi preşedinţii structurilor judeţene ale Casei de Sănătate. O decizie, la prima vedere, inexplicabilă, dar motivată de cel în cauză: „Se schimbă indicatorii de performanţă”. Asta înseamnă că posturile respective se scot din nou la concurs, iar titularii pot să încerce reocuparea funcţiei. Ce nu se spune este că are loc o epurare politică a şefilor de structuri judeţene, pentru a face loc unei noi galerii de pulifrici. La Olt, suspendat din funcţie, Florin Valentin Ciocan va asigura interimatul funcţiei până la ocuparea prin concurs a postului în cauză. Cel mai probabil, va fi susţinut un reprezentant al UNPR, partid care a preluat la nivel naţional, prin jocuri de putere, CNAS.
 
Un profesionist. Mugurel Manea, purtător de cuvânt la Primăria Slatina
Face presă la Olt de mai bine de un deceniu. S-a regăsit în echipa de succes a lui Bălăşescu de la Gazeta de Olt, cotidianul cu cea mai înaltă cotă de piaţă, într-o vreme. Ziarist acid, ancorat în realitate, greu de dus cu pluta de cei care au ceva de ascuns. Oponent al puterii pesediste pe care a dezbrăcat-o în câteva rânduri de toate matrapazlâcurile sale. Ultima oară, la Adevărul de Slatina. Aşa se regăseşte traectoria profesională a lui Mugurel Manea, înainte de a fi numit purtător de cuvânt la Primăria Slatina. Funcţie pe care o poate onora cu success. O decizie corectă, venită la timp, în momentul în care partea de comunicare a administraţiei slătinene era una cu pământul.
 
Totuşi, cine a autorizat această construcţie?
La marginea Slatinei, după ce cobori spre barajul de pe Olt, la ieşire înspre centrală, la bază, în partea dreaptă, se află în construcţie ceva realizat covârşitor din lemn, dar şi structură de tip BCA. O posibilă destinaţie, un local de sfârşit de săptămână sau o destinaţie interesantă pentru nunţi şi alte evenimente. În pofida unei legislaţii foarte stricte, care limiează dreptul de a construi în apropriere de amenajări hidrotehnice, aici treaba merge de zor. Retoric, şi nu numai, este semnul de întrebare pus în dreptul situaţiei date. Inspectorii de la Urbanism de la Primăria Slatina şi Inspecţia în Construcţii nu au voie să vadă? Sau, pur şi simplu, aşa o fi dat să fie ce e acolo?
 
Zgonea, preşedinte executiv la PSD. Stănescu a cedat uşor la Dragnea…
Prinde contur noua conducere naţională a Partidului Social Democrat. Dragnea nu are cum să piardă nişte alegeri la care candidează singur. Deşi se joacă cu bricheta pe lângă gardul depozitului cu dinamită. Recursul în dosarul referendumului e pe rolul Înaltei Curţi. Până atunci, fostul pedist de la Alexandria îşi conturează noua echipă. La strategie şi comunicare l-a concediat pe Marius Pieleanu. Probabil, e mai ieftin Vasile Dâncu de la Cluj. Pe Valeriu Zgonea, actualmente, preşedinte la Camera Deputaţilor, un absolvent în opt ani a unei facultăţi de patru, fost coleg cu Mihai Viteazul, îl vrea preşedinte executiv. O funcţie mare. Deosebit de mare. Lui Paul Stănescu, reales preşedinte la PSD Olt, îi propune funcţia de vicepreşedinte. Pe care acesta ar fi obţinut-o oricum. În faţa acestei situaţii, cu Dragnea, Zgonea şi Stănescu, se desprinde o concluzie: Stănescu a cedat prea uşor la Dragnea. Putea să ceară funcţia de preşedinte executiv. N-avea ce pierde. Nu e cu nimic mai prejos decât Zgonea de la Craiova. Dacă nu cumva peste cel în cauză. Însă, oltenii n-au învăţat nimic din istorie. Când e vorba de o miză naţională, ca-n vorba lui Andrei Iordache despre ziariştii olteni: „Se vând ieftin!” Dacă mai punem la socoteală şi că cea mai puternică organizaţie PSD din ţară este cea de la Olt, cea care nu are pe nimeni în guvern, îţi vine să te scarpini ca Amza Pelea, alt coleg de-al lui Zgonea, cu mâna stângă la tâmpla dreaptă. Şi să te întrebi: cui folosesc aceste rezultate? N.A. Poate nu ştiaţi: în Oltenia pesedistă, unde PSD Olt e fruntaş, se construiesc, cu zeci de milioane de euro, două noi stadioane de fotbal: la Târgu-Jiu şi la Craiova. La Slatina, noroc cu Emil Albotă, de la UNPR, care mai aduce un microbuz pe la şcoli, mai renovează o grădiniţă!
 
Ciocolata… Cine a învelit la ciocolată?
Pe 1 octombrie, la Slatina, a început campania electorală pentru candidatura deputatului Emil Moţ. La o primărie. În judeţ. În acest sens, toată lumea s-a dat cu toată lumea. De la prefect, care, cică, e apolitic, până la demnitari ai judeţului. Toţi au venit, cu prilejul Zilei Persoanelor Vârstnice la un concert modest, dedicat unor pensionari slătineni. Dincolo de urări şi felicitări, modeste în ţinuta discursului, pensionarii slătineni au primit şi de la deputat o cutie cu bomboane. Iar de aici încolo, ar trebui să înceapă o anchetă. Nu neapărat jurnalistică. Cineva să încerce să afle din ce fonduri au fost cumpărate bomboanele, dacă sunt bani publici la mijloc, cine a semnat bugetarea sumei respective, pe ce motive, şi alte întrebări cum ar fi: cine face discriminare între pensionarii slătineni? De ce doar o mie de cutii cu bomboane, la tot atâţia pensionari, când, de fapt, numărul real al pensionarilor din Slatina e de vreo douăzeci de mii. Oare, restul votează cu altcineva? În schimb, în raport cu speţa dată, opoziţia de la Olt nu vede, nu aude, nu semnalează nimic. Cel mai probabil, Gigel Ştirbu face strategii la această oră…
 
Inter OLT a câştigat la Afumaţi!
Prin Liga a III-a, în Seria a 3-a, acolo unde interesul pentru fotbal e, şi trebuie să o recunoaştem, destul de scăzut, pentru că.. asta e, băieţii de la Slatina, de la Inter Olt, au jucat, în început de octombrie, la Afumaţi. Cu una dintre contracandidatele la promovare. O victorie meritată, obţinută pe teren, cu 2-1, dar care nu schimbă cu nimic starea de fapt. Pentru că, oricât de viteji ar fi jucătorii lui Dan Oprescu, Liga a III-a e o bicicletă fără lanţ. Iar când mai vrei să şi faci spectacol cu ea, nu-ţi iese nimic. Mai mult, într-un fel anume, cam asta e impresia despre marea competiţie şi a lui Dan Oprescu, antrenorul celor de la Inter Olt, care insistă să-şi spună mai departe FC Olt.
 
Când amenda e o normă care trebuie îndeplinită…
Jandarmii olteni insistă pe un anumit fel de comunicare. Şi nu te poţi opune sistemului lor de lucru. Pentru că… nu te poţi opune. Aşa se face că activitatea instituţiei e raportată, exclusiv, în cifre, prin presă, către opinia publică. Astfel, ce să înţeleagă omul dintr-o telegramă (comunicat de presă) în care se vorbeşte de 350 de patrule mixte, 200 de misiuni de patrulare, 50 de acţiuni în zona şcolilor, 20 la manifestări culturale şiu 59 în cooperare cu alte instituţii ale statului. Mai departe 207 sancţiuni contravenţionale, 38 de avertismente, 169 de amenzi. Mai punem? 60 de infracţiuni constatate, 22 independent, 38 în cooperare. Şi… 67 de autori identificaţi. Ai zice că în spatele textului e… apă potabilă. Materie incoloră, inodoră şi insipidă.
 
Emil Albotă, incompatibil!
În urma unei anchete fără precedent, pentru a elimina insomniile unor titulari de funcţie publică, Asociaţia Naţională de Integritate a dat verdictul: Emil Albotă, ministru secretar de stat la Educaţie, prim-vicepreşedinte al UNPR Olt, poate candidat la alegerile locale din 2016, este INCOMPATIBIL! Verdictul dat în acest sens, fără cale de atac, are reţinut în sarcina lui Albotă următoarele lucruri: nu ştie să facă politică de maidan, aşa cum le stă altora în fire şi se simt bine. Nu minte, nu are nimic de ascuns din trecutul său, este posesorul unor titluri profesionale obţinute prin muncă, şi nu prin comerţ cu diplome la Chişinău sau Spiru Haret, nu a intrat în atenţia organelor de urmărire, de orice fel ar fi acestea, chiar dacă la ministerul unde lucrează administrează un buget care depăşeşte valoarea celui al municipiului Slatina, şi încă pe atât. Mai mult, Emil Albotă este incompatibil pentru că nimic din ceea ce îşi propune el, pentru obiective de interes public, nu se încadrează în linia normală a celor care astăzi vor să conducă şi din 2016 încolo. În faţa acestei situaţii, nu mai este nimic de zis, doar de ales în cunoştinţă de cauză. Asta, pe 10 iunie 2016, atunci când au loc alegerile locale…
 
Alegeri la Biblioteca Judeţeană. Florian Cârstea e cuminte! N-are nimic împotrivă…
Pentru prima dată în istoria instituţiei judeţene, recte Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”, se întâmplă asta. La data când pesediştii olteni vor merge să-l voteze pe Dragnea preşedinte peste partid, pe 18 octombrie, aici va fi organizată o secţie de votare la care vor putea merge o parte din membrii PSD Slatina. Impactul emoţional al acestui gest de a organiza o activitate eminamente politică într-o instituţie de cultură provoacă o stare de iritare în rândul cetăţenilor care mai cred că una-i una, alta-i alta. În consecinţă, zarurile sunt aruncate, dar imaginea lui Florian Cârstea, directorul instituţiei, cel care a acceptat pe burtă o asemenea solicitare, e făcută ţăndări. Precum ai arunca cu o balerină de porţelan de la etajul zece, pe un trotuar asfaltat. Oare, data viitoare, atunci când o altă putere va avea nevoie de un spaţiu, va fi posibil ca organizaţia de tineret a nu ştiu cărui partid, spre exemplu, să organizeze un ceai dansant printre mormintele din Cimitirul Eroilor? Cutia Pandorei a fost deschisă. Trist! Pesediştii nu au putut să se abţină, să nu dovedească poporului că ei sunt oameni la fel ca noi şi că nu dispun, arbitrar, înpotriva firii de râu, de ram, de toate cele…
 
Victorie! Am învins!
La sfârşitul lunii septembrie, semnalam bălăriile crescute în mijlocul sensului giratoriu de la Spitalul de Urgenţă Slatina. Iarba de acolo creştea în mod nebunesc, precum cânepa sau orice altă iarbă care a suferit mutaţii. Acum, doar iarba a dispărut de acolo. Cetăţenii din Slatina mai au o singură aşteptare faţă de zona respectivă: să dispară şi sensul giratoriu, cea mai mare anomalie rutieră pusă în calea pietonilor şi şoferilor doar pentru a vedea riveranii că administraţia locală are muşchi şi ştie să se umfle-n ei. O curiozitate: cu cine vor vota la anul, la locale, cei care au înjurat această idioţenie promovată de Prina şi suţinută, necondiţionat, de cei care au venit mai departe după el?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.