Acasă Administrație Coteana. Vasile Costea, primarul potrivit. Povestea de succes merge mai departe

Coteana. Vasile Costea, primarul potrivit. Povestea de succes merge mai departe

1004
 
 
De câţiva ani încoace, comuna Coteana are proiecte în desfăşurare. De la canale, rigole, sistem de supraveghere video, modernizare de grădiniţe şi de drumuri, până la construirea de edificii culturale, montarea de băncuţe şi coşuri de gunoi la fiecare poartă a cetăţeanului. O parte dintre proiecte au fost începute de primarul plecat prea devreme la cele sfinte, Victor Dima şi continuate, în zilele noastre, de către primarul interimar Vasile Costea. Comuna Coteana, o localitate modernă, o localitate la standarde europene, se poate mândri şi cu un nou centru civic, unde se află şi un monument ridicat în cinstea eroilor comunei, care au căzut la datorie în cele două Războaie Mondiale. Toate acestea datorită unei echipe administrative performante.
 
Proiecte pe agenda primăriei
În Primăria Coteana nimeni nu stă, toată lumea participă la derularea proiectelor care au ca scop modernizarea localităţii. Coordonaţi de primarul interimar Vasile Costea. Comuna a îmbrăcat şi continuă să îmbrace haine noi. În prezent, în comună sunt în desfăşurare proiecte referitoare la construirea de canale, montarea de bănci şi coşuri de gunoi în faţa proprietăţilor locuitorilor comunei, finisările la Căminul Cultural şi lista rămâne deschisă. De luat în calcul sunt şi proiectele care s-au desfăşurat până în prezent, despre care ne vorbeşte chiar Vasile Costea:
 
„În ultimele șapte-opt luni de zile, am reușit amenajarea unei plăci comemorative, în valoare de aproximativ 20 de mii de lei, cu tot cu proiectare și execuție, care, la ora actuală este finalizată și se prezintă în condiții foarte bune. De asemenea, am reușit să modernizăm și stadionul din localitate prin amenajarea dușurilor pentru fotbaliști, a vestiarelor pentru gazde, oaspeți și arbitrii, plus multe altele care erau necesare acolo. La ora actuală, fără să fim acuzați de liupsă de modestie, putem spune că la noi sunt cele mai bune condiții care se pot întâlni la o echipă de liga a IV-a, iar lucrul acesta ne bucură foarte mult. De asemenea, am mai amenajat un drum de 460 metri pe care am reușit să-l betonăm și să-l adăugăm la investițiile terminate în câteva luni de zile… Mergând însă mai departe cu investițiile pe care le avem în execuție mai amintesc de modernizarea drumului comunal prin betonare, după care partea de acostament, de la asfalt până la șanț va fi de asemenea betonată, iar la fiecare intrare în curte se va face câte un pot de 20 metri pătrați. Oamenii au mașini, au remorci, au căruțe și nu are rost să încurce circulația prin lăsarea lor pe carosabil. Mai mult, la fiecare poartă vom avea câte o băncuță și câte un coș de gunoi. Trebuie să mai schimbăm lucruile și la sat, iar mie îmi place mereu să spun că viața începe de la țară! Desigur, avem mai multe în plan, iar eu aș vrea să fac aici o piață agro-alimentară, pe care s-o amplansăm în centru, în fața magazinului universal. E spațiu suficient, avem pământ numai bun pentru asta și vom vedea în ce măsură vom reuși să facem și traba aceasta…”.
 
Îm timp ce Slatina se visează, la Coteana se lucrează. Centura prinde contur
Nu multe localităţi rurale din România îşi pot permite să aibă o centură. În judeţul nostru se află în lucru o astfel de centură. Asta pentru că Slatina este exemplul unei promisiuni în zadar…
„Mai departe, avem în execuție, pe Ordonanța 28 – DC 92–DC 94, ultimul reprezentând centura comunei pentru care avem alocați deja o sumă de 600 milioane lei vechi, iar pentru DC 92 avem alocați, prin contract de finanțare cu ministerul, 3,5 miliarde lei vechi. Ne-am apucat deja de treabă, am băgat caterpilarul și mergem mai departe cu lucrarea. Am luat legătura și cu constructorii, le-am spus că banii au venit, fapt pentru care trebuie să continuăm lucrările în raport cu sumele de care dispunem… Cel mai probabil centura localității Coteana va fi gata în anul 2017. Mai avem puțin de asfaltat – 1 kilometru, partea de infrastructură e aproape gata și ea și ar mai fi niște ziduri de beton care sunt ceva mai scumpe și pe care sperăm să le facem în viitorul apropiat”.
 
 
Educaţia – o prioritate
Comuna Coteana beneficiază de şcoli moderne, în conformitate cu standardele impuse. Una dintre problemele cu care şcolile din mediul rural ale judeţului Olt se confruntă, este cea referitoare la lemnele pentru încălzirea claselor. Nu este cazul la Coteana, deoarece administraţia locală a procurat lemne încă din luna aprilie. În perioada vacanţei de vară s-a făcut și igienizarea necesară, astfel elevii au găsit, la începutul anului şcolar, unităţi de învăţământ curate şi primitoare.
„Relația dintre Primăria Coteana și conducerea instituției de învățământ din localitate este foarte apropiată”,a spus Vasile Costea.
 
Un proiect şi un nume pentru Căminul Cultural
Miercuri, 7 octombrie 2015, a avut loc recepția finală la Căminul Cultural din comună. O clădire nouă, modernă. Proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, cu o valoare totală eligibilă de 136.467 – finanţare publică prin PNDR 60.318 euro şi cofinanţare privată 76.158 euro.
„Este o investiție la care eu țin foarte mult, una de care cetățenii din zonă aveau mare nevoie. Spre exemplu, de ce să mergem la discotecă în altă localitate, de ce să nu facem concursuri de șah și table la noi acasă, de ce să nu facem mese festive și alte petreceri aici, la noi: aniversări, nunți sau botezuri?”,a spus Costea.
 
Întrebat dacă administraţia locală este pregătită în clipa de față să susțină o activitate curentă acolo, cuprinzând şi o structură proprie de personal, primarul interimar a răspuns:
„Noi funcționăm după o anumită schemă și nu avem voie să depășim mai mult de 22 de angajați în cadrul primăriei. În clipa de față avem acești oameni și o să fie o problemă pentru că, așa cum aminteați, o să ne trebuiască și un director de cămin, ba chiar avem un băiat care ar vrea să facă și un muzeu, la nivel de localitate, îmi place ideea și tare mult aș vrea să îl susțin. Mai vrem să facem acolo și un birou special pentru impozite și taxe, în ajutorul cetățeanului, și multe, multe altele…”.
Acesta a mai spus că ar dori ca noul stabiliment cu destinaţie culturală să poarte numele regretatului primar Victor Dima şi că în acest sens ar dori să ia legătura cu familia şi să ceară acceptul. Costea ia în calcul şi realizarea unui bust al fostului primar Dima.
 
 
Reţele de apă şi canalizare, investiţii pentru comunitate
Apa şi canalizarea reprezintă două investiţii implementate în mai toată comuna. Pe lângă aceste proiecte aflate în derulare, pentru ca şi ultima casă din Coteana să beneficieze de aceste servicii, se mai află staţia de epurare care respectă toate standardele europene.
„Avem alimentare de apă pe o lungime de 15.600 metri, este gata, funcțională și fără întârzieri la încasarea banilor. Oamenii sunt foarte receptivi, o folosesc și nu au existat probleme până acum. Avem apă non-stop și asta ne bucură făcându-ne să ne simțim mult mai aproape de viața de la oraș. Referitor la canalizare partea de execuție este terminată, s-a făcut recepția, dar mai aveam puțin de lucru în ceea ce privește avizarea. Sperăm însă ca în maxim o lună de zile să dăm drumul și la canalizare, o canalizare ce se întinde pe o lungime de 9.600 de metri. Canalizarea despre care aminteam preia doar apele menajere. În ceea ce privește apele pluviale, este cu totul altceva, urmând ca ele să fie preluate de șanțurile despre care vorbeam și pe care intenționăm să le facem în toată comuna. Ne dorim și sperăm acest lucru, doar că depindem de partea financiară și nu putem să facem acum un pronostic. Voință este, dar ne mai trebuie și bani. Iar asta a fost întotdeauna marea problemă aici, în Olt și-n România.”,a declarat Costea.
 
Cotenenii pot munci la ei acasă
Asta pentru că un investitor în domeniul confecţiilor doreşte să deschidă o fabrică de confecții pentru 300 de tinere. Dar despre acest lucru ne spune primarul interimar:
„Am avut niște discuții și în consiliu, iar eu ce pot să vă spun este că avem un investitor care deja s-a apucat de construcții, dorind să facă o fabrică de confecții pentru 300 de fete din localitatea noastră. Ar fi un lucru extraordinar, am fost, am discutat, am vorbit și cu proiectantul, iar împreună am vrea să-i atragem acasă pe tinerii ce fac naveta în fiecare zi la Slatina sau chiar prin alte zone. Din start ei ar economisi o sumă de cel puțin 150 de lei pe care îi pentru transport…”.
 
 
Siguranţă în Coteana
În Coteana există deja un sistem de supraveghere video, însă acesta se găseşte doar în parcul comunei şi la primărie. Pe agenda primarului se regăseşte şi ideea extinderii acestui sistem pe întreaga localitate, după cum spune acesta:
„Avem sistem de supraveghere video în parc și la primărie, iar într-un viitor apropiat am vrea să ne extindem și din acest punct de vedere”.
 
Ştiri şi muzică, la poarta cetăţenilor
Administraţia locală a comunei Coteana a introdus o stație de amplificare la nivel de localitate, pe o lungime de 2 kilometri, ceea ce înseamnă că, de acum, cetăţenii pot sta la poartă și asculta o știre, un buletin meteo, fără să mai fie nevoiţi să rămână în case pentru asta. De asemenea, tot prin acest sistem de amplificare se pot face diverse anunțuri prin sat, cu tot felul de probleme pentru comunitate, prin intermediul Primăriei Coteana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.