Acasă Actualitate Florin Gheorghe Tiutiu, un primar împlinit. Resfinţirea Bisericii Sf. Gheorghe – 4...

Florin Gheorghe Tiutiu, un primar împlinit. Resfinţirea Bisericii Sf. Gheorghe – 4 octombrie 2015

335
Încă din primele ore ale zilei de 4 octombrie 2015, comuna Nicolae Titulescu din judeţul Olt s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare. De mare sărbătoare. A avut loc resfințirea bisericii cu hramul „Sfântul Gheorghe“, iar slujba a început la ora 09.00. După ce proiectul de restaurare a bisericii s-a realizat cu succes, revenind la strălucirea de odinioară, primarul comunei ( în care îşi găsea liniştea marele diplomat Nicolae Titulescu), Gheorghe Florin Tiutiu, poate privi în urmă, dar şi înainte – spre viitor – cu mândrie ştiind că toate proiectele pe care le începe le duce la bun sfârşit. Renovarea bisericii este una dintre investiţiile prin care viaţa spirituală a locuitorilor este respectată. Biserica este o construcţie divină, cu elemente de arhitectură bisericească, iar frescele din interior pictate parcă de îngeri.
 
Casa Domnului din comuna Nicolae Titulescu, renovată!
Din pisania bisericii aflăm că stabilimentul a fost construit între anii 1897-1902, de către o echipă de meşteri italieni. Din cauza unor seisme din anii 1937, 1938 şi 1940, biserica a avut de suferit la structura de rezistenţă. Chiar marele diplomat român, premier al României, Nicolae Titulescu a avut un aport considerabil, donând o sumă mare de bani. Din 2008, biserica a fost introdusă într-un proiect de restaurare-reabilitare, fiind schimbat acoperişul, vechi de decenii, exteriorul şi interiorul fiind renovate. Pe lângă acestea, s-a construit şi o clopotniţă, care conţine elemente din trei secole distincte: crucea datează din secolul XIX, clopotul datează din secolul XX, iar construcţia în sine din secolul XXI.
Serviciul religios pentru resfinţirea bisericii a fost efectuat de un sobor de peste 20 de preoţi, în frunte cu episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Sebastian.
 
Initaţi de seamă
La acest eveniment, unde rolul de amfitrion l-a avut primarul Gheorghe Florin Tiutiu , au fost prezente şi personalităţi marcante ale judeţului Olt: preşedintele Consiliului Judeţean, Paul Stănescu; prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu; deputaţii Virgil Delureanu şi Dan Ciocan; primarul comunei Studina, Marian Vasile; primarul comunei Izbiceni, Mircea Velica; ministrul secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Emil Albotă; directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu”, Florian Cârstea; directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică, şeful APM Olt, Dorel Șteomlega, directorul USAMV Slatina, Ion Bozgă. O prezenţă discretă, dar imposibil de nerecunoscut a fost Adrian Năstase, fost premier al României, preşedintele-fondator al Fundaţiei Europene Titulescu.
 
După-amiază, după orele 15:30 a fost programată cea de-a doua ediţie a sărbătorii locale „Fiii Satului”, cu un program artistic cu artişti consacrate, ce a ţinut până când şi noaptea e dorit să meargă la culcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.