Acasă Interviu Interviu cu Emil Moț, deputat Colegiul 1 Olt, președinte al PSD Slatina

Interviu cu Emil Moț, deputat Colegiul 1 Olt, președinte al PSD Slatina

445

„Sunt convins că vom reuși să câștigăm și la Slatina și în majoritatea localităților oltene, dar și la Consiliul Județean Olt”

Slatina este în plină perioadă de precampanie. Alegerile locale, deși sunt la opt luni distanță de acum încolo, au conectat o parte din publicul slătinean la importanța evenimentului ce urmează să aibă loc în iunie 2016. Din stânga și din dreapta, candidați deopotrivă, unii mai darnici ca alții față de proiectul Slatinei de mâine. Între aceștia, dar rezervat în opinii triumfaliste, în soluții magice, se află și deputatul de Slatina, proaspăt ales președinte al structurii municipale a PSD, Emil Moț.
Dacă până acum Ziarul de Olt s-a dovedit a fi generos în spații cu cei din partea dreaptă, pentru o corectă și echidistantă informare merge, de data asta, spre zona stângă. Acolo unde Emil Moț are răspunsuri potrivite…

– Alegerea dumneavoastră ca președinte al PSD Slatina, după retragerea lui Marius Oprescu, a luat pe mulți pe nepregătite. Cum s-a ajuns la această situație?
– Aici, așa cum am spus-o în sală, în ziua alegerilor, nu e vorba de un pas în spate pe care l-ar face prietenul meu, Marius Oprescu. El a ales să se dedice și să se implice mai mult într-o altă zonă a proiectului politic numit social-democrație în județul Olt, care include și Slatina, iar eu am acceptat propunerea unor membri, colegi de la Slatina, de a candida. De aici încolo, rezultatul e cel pe care îl cunoașteți și dumneavoastră.

– Nu vă pune pe gânduri unanimitatea votului exprimat, faptul că nu ați avut adversar?
– Eu cred că noi, românii, avem încă o percepție deformată despre ce înseamnă unanimitate. A rămas o sechelă de dinainte de 1989. Fiecare membru al organizației de la Slatina a fost liber să candideze. De ce nu au făcut acest lucru, nu vă pot răspunde eu…

– Ce vă propuneți ca președinte ales al Organizației PSD Slatina?
– O serie de acțiuni, exerciții reale de apropiere față de slătineni și situațiile din viața lor, iar la capăt de etapă, dar nu de drum, câștigarea Primăriei Slatina, cu echipa legitimată acum câteva zile.

– Cu Emil Moț primar?
– Tocmai v-am răspuns: cu echipa care a fost legitimată prin votul membrilor de partid, acum câteva zile.

– Am văzut, din partea opoziției, a liberalilor, critici la adresa dumneavoastră, legate de activitatea parlamentară…
– Nu toți prietenii microfonului sunt și prieteni ai interesului cetățenesc. Știu și eu de aceste critici ale colegilor din USL, chiar dacă astăzi, după ce au obținut demnități publice se declară a fi în opoziție cu noi. Poate greșesc prin lipsa de antrenament în zona unui comerț al comunicării, dar vă spun că în Slatina, la ieșire spre Milcov, urmare a unei legi a parcurilor industriale, unde există și o contribuție a mea, se construiește o nouă capacitate industrială a unui producător mare de cabluri din Europa. O investiție care cuprinde valoare adăugată și care va crea câteva sute de locuri de muncă. Cred că sunt oameni care văd asta, iar a insista pe această zonă, cu vorbele împotriva faptelor, eu consider că nu își are rostul. Altfel, opoziția are tot dreptul să critice…

– Cum relaționează, în clipa de față, PSD Slatina cu cerățeanul din municipiul reședință de județ?
– Vreau să cred că și dumneavoastră ați găsit acasă, în cutia poștală, pliantul de promovare al acțiunii făcute de noi: „Consilierul cartierului tău”. E pentru prima dată în Slatina când agenda administrației locale, prezentă și viitoare, o face cetățeanul. Problemele semnalate sunt imediat identificate și soluționate în consecință. Haideți să recunoaștem, și nu a fost ușor să ajungem la această concluzie: o administrație locală, oricât de eficientă și de interesată ar fi nu poate depista tot ce are orașul ca problemă de rezolvat. Vedeți, uneori și drumul spre iad e pavat cu cele mai bune intenții. Din ce știu până în prezent, multe din problemele semnalate în cadrul acțiunii „Consilierul cartierului tău” nici nu erau concepute de cei aflați în structuri publice, plătiți tocmai să sesizeze aspectele din comunitate. Mai mult, și e corect să vă spun și asta, prin această acțiune căutăm să lărgim baza resursei umane a partidului. Dacă dintre cei care ne semnalează diversele probleme găsim și oameni interesați să vină lângă noi, e un câștig total.

– La centru, lucrurile sunt cel puțin complicate. Administrația guvernamentală a lui Victor Ponta a ajuns la final. Asupra mandatului de președinte interimar, girat de Liviu Dragnea, planează o sentință finală de la Înalta Curte. Mai are viitor social-democrația, așa cum o vede PSD?
– Am ascultat întrebarea dumneavoastră și cred că am găsit în ea câteva pasaje din textul moțiunii de cenzură propus de PNL. Probabil că ați savurat beletristica acestei acțiuni legitime de altfel a opoziției. A unei opoziții care uită că astăzi mâncarea românilor e mai ieftină, că relaxarea fiscală e o certitudine, că suntem a treia țară cu creștere economică din spațiul european. Referitor la esența întrebării, la mesajul de acolo: atât Liviu Dragnea cât și Victor Ponta beneficiază de ceea ce eu numesc mai departe un principiu fundamental al statului de drept: prezumția de nevinovăție. În lipsa acesteia, mergem spre statul totalitar, iar românii nu mai vor așa ceva. Să lăsăm justiția să decidă, să nu punem presiune, iar atunci când vom avea sentințe definitive, să le respectăm întocmai. Vânătoarea de vrăjitoare nu dă bine într-o lume civilizată, bazată pe alte principii decât cele care guvernau societatea medievală.

– Poate câștiga PSD Primăria Slatinei?
– Vreau să vorbim de un proiect de ansamblu! De câștigarea alegerilor locale la nivelul județului Olt! Spun asta pentru că în decursul timpului, atunci când, spre exemplu, la Slatina a fost un primar opus politic președintelui de Consiliu Județean, multe lucruri nu au mers. Iar când a existat o comunicare așezată între cele două entități, cetățenii au simțit asta. Sunt convins că vom reuși să câștigăm și la Slatina și în majoritatea localităților oltene, dar și la Consiliul Județean Olt. Multora le place astăzi Slatina, văd lideri ai opoziției recunoscând acest lucru, iar starea de bine are o puternică componentă social-democrată.

– Ce le spuneți celor care pornesc din start cu ideea de a nu susține PSD la alegerile locale de la anul?
– Evident, au fost și greșeli în perioada guvernării social-democrate, dar mult mai puține decât lucrurile bune. Însă, așa cum ați întrebat, dacă ar fi să comunic un mesaj în sensul de mai sus, i-aș ruga să facă un exercițiu al memoriei, să-i identifice pe cei care au tăiat salarii, pensii, care au blocat investițiile în infrastructură, iar după ce vor avea această imagine, aș vrea să le cunosc, cu adevărat, opinia!

3 COMENTARII

 1. Carlo M. Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilitatii umane (Humanitas,2014)
  1. ,, Numarul indivizilor imbecili in viata este mereu si in mod inevitabil subestimat de toata lumea.”
  2. ,, Probabilitatea ca un anumit individ sa fie imbecil este independenta de orice alta insusire a respectivei persoane.”
  3. ,, Un imbecil este o persoana care cauzeaza pierderi unui alt individ sau grup de indivizi , fara a castiga nimic in schimb, uneori chiar suferind pierderi de pe urma actiunilor sale.
  4. ,, Non –imbecilii vor subestima intotdeauna influenta negativa a imbecililor. Indeosebi, non-imbecilii vor uita mereu ca , indiferent de moment, loc sau circumstanta, a avea de a face si/sau a te asocia cu imbecilii se va dovedi cu siguranta o mare greseala.”

  Conform Legii a Doua ,un procent din cei care voteaza sunt imbecili, iar posibilitatea de a vota le ofera tuturor ocazia remarcabila de a le cauza pierderi altora fara a cistiga nimic in schimb, prin mentinerea numarului de imbecili la putere.

 2. Considerandu-ma cetatean, unul dintre cei pe care-i tot invoca politrucii fie ca se pretind de stanga sau de dreapta, mi-am permis sa-i invit pe acestia , spre binele lor, sa reflecteze si sa faca un scurt comentariu la urmatoare doua citate:
  … Discutau despre învățături și schimbări, iar elevul l-a întrebat pe tutorele său, “ Învățătorule, de ce este nevoie pentru a schimba lumea?” Și înțeleptul a meditat, apoi a răspuns “De o bună definiție a lucrurilor”

  Atribuit lui Confucius, Secolul al V-lea î. H.

  … Și Texanul care pretindea că are cea mai bună lovitură cu șase gloanțe din Vest i-a luat pe aceia care l-au provocat la marginea unui hambar imens și a tras fără să țintească. Găsea locul unde ajunseseră gloanțele sale și desena ținte cu glonțul său de fiecare dată;

  Morala: Nu avea nicio țintă, deci nu avea cum să rateze!
  In loc de raspuns acestia se lanseaza in comentarii plicisitoare, crezand ca CETATENII SLATINEI sunt “ imbecili ”(Cipolla). Din obsevatiile mele, majoriatea celor non-politruci, nu este imbecila.
  Emil Mot ne trimite la Evul Mediu (vânătoarea de vrăjitoare, societatea medievala) , Emil Albota ne trimite la versete biblice care nu se regasesc in BIBLIE (Caută şi vei găsi, Bate şi ţi se va deschide, Cere şi ţi se va da ).
  Totusi, ar fi bine daca Mot Emil ar fi captiv “mentalitatii medievale”. Pe atunci , daca voiai sa fii acceptat intr-o breasla , trebuia sa parcurgi niste etape: ASPIRANT, NOVICE, CALFA, EXPERT si abia apoi MAESTRU. INCOMPETENTII , gen Mot si nu numai , care vor si chiar detin demnitati publice , s-au nascut , spre ne-norocul nostru “, cel putin experti ”.
  Imi revin in minte imaginile cu Emil Mot & impartind flori in Martie si rasul shimonosit si batjocoritor al acestuia dupa ce mai gasea cate vreo Doamna care sa nu- l refuze.
  GRIP propune schimbarea numelor unor Colegii: CNRG sa se numesca Emil Mot (CNEM) si CNIM sa se numesca Emil Albota (CNEA). Motivul?… Preocuparea acestora pentru fondul de carte din bibliotecile respectivelor Colegii.
  Putem spune este doar ca :
  In Mot’s mind colorless red ideas sleep furiously. Asfel celebra propozitie „Colorless green ideas sleep furiously” (Chomsky, Syntacic Structures,1957) este corecta nu numai gramatical, ci si semantic.

 3. ,, Zi de zi, intr-o continua monotonie , te vei gasi asaltat de imbecili care apar pe neasteptate in cele mai incommode locuri si in cele mai improbabile momente ”. (Cipolla)
  Sansele de a gasi vreunul care sa nu aiba HARTII DOVEDITORE DE COMPETENTA este extrem de redusa. Nu are rost sa cercetezi ce se afla in spatele acestora. Ei sunt convinsi ca sintagma CREDE SI NU CERCETA se gaseste in BIBLIE. O alta calitate care-i deosebeste de non-imbecili este obiectul preocuparile lor, CETATEANUL.
  Nu va asteptati sa-i intalniti prin muzee sau biblioteci . Unii dintre ei pot fi gasiti…dar imortalizati in opere de arta. Iata o pictura dorita de orice colectionar.
  Va este desigur cunoscuta panza lui Velazquez, The Toilet of Venus. Imaginati-va acesta panza, doar că Venus este inlocuita cu Emil (Mot sau Albota). Ascultand Shubert ( Symphony No. 4 in C minor, D. 417, commonly called the Tragic), nu te –ai satura privindu-le…

  Acestia mai aut multe de invatat despre administratie. Le recomand urmatoarea abordare:
  Competence learning model
  “Especially when we take specialized courses, learning seems to take place in four stages. We begin with unconscious incompetence: we do not know how much we do not know. Once we begin our course of studies, we become consciously incompetent: we know how much we do not know. From there we proceed to conscious competence: we have functional knowledge and can perform competently, but we have to think about what we are doing. Finally, after we have had enough experience, we become unconsciously competent: we know it and we can do it, and we do not much have to think about it.”

  ( Glossary of language education terms, Wikipedia)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here