Acasă Cultură Inter Regio Fest 2015, ediţia a II-a, debut cu muzică, dans şi...

Inter Regio Fest 2015, ediţia a II-a, debut cu muzică, dans şi teatru

247

Cea de-a doua ediţie a Festivalului „Inter Regio Fest Slatina” a debutat luni, 21 septembrie a.c., ora 10.00, în faţa Consiliului Judeţean Olt, de acolo de unde reprezentanţii Şcolilor Populare de Arte şi Meserii din judeţele Olt, Gorj, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi şi Argeş au plecat în marş către Casa de Cultură a Tineretului din Slatina, dar doar după ce au susţinut scurte reprezentaţii în faţa vicepreşedintelui C.J. Olt, Marius Oprescu.

Festivalul-concurs „Inter Regio Fest Slatina” a început cu probele „dans popular” şi „actorie”. În preambulul primei probe, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Tineretului, grupul vocal „Voces Primavera” a oferit spectatorilor un micro-recital susţinut de tinerii care compun acest grup. Apoi, toţi cei interesaţi, au fost invitaţi să ia parte la dans popular şi voie bună. Mai multe ansambluri populare de dans din judeţul Olt au participat, cum ar fi: Dobrosloveni sau Optaşi, dar şiansambluri din alte judeţe. În jurul orei 17.00, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, a avut loc susţinerea unei alte probe, la fel de importantă: „actorie”. Pe scena instituţiei de cultură s-a jucat piesa de teatru: „Ibovnice cu ochi de Maramureş”, interpretată de trupa de teatru a Şcolii Populare de Arte Slatina. Piesa este creaţia scriitorului ucrainean Mihai Traistă (născut în 965) şi regizată de actorul Nicu Popa.

„Comedia în trei acte, cu doar şase personaje de caracterizează printr-o ţesătură fină şi neaşteptată a intrigilor din cauza relaţiilor extraconjugale „moderne“ din unele familii. Fiind distribuită la Teatrul de Stat „Eugen Ionescu“ din Slatina piesa s-a bucurat de succes mai în toată Oltenia (Slatina, Râmnicu Vâlcea, Craiova etc.) fiind o comedie pe gustul publicului.

Noua carte de proză scurtă şi teatru ia naştere, de fapt, prin transpunerea unor personaje şi situaţii din proza ucraineană. Asistăm la întâmplări şi dialoguri savuroase între bătrânul hâtru Fedea (alias Firişceac) cu consătenii săi în frunte cu primarul şi preotul, gestionari evrei, pădurari etc., care pierd fără drept de apel din cauza inconsistenţei mintale. Astfel, în numai câteva schiţe „cu binoclul militar“ al lui Fedea lumea rămâne perplexă văzând că nu se poate tăinui nimic. Unchiul Fedea supraveghează zi şi noapte, de la distanţă, tot ce se întâmplă în sat (speculând gura satului) şi-i loveşte pe adversari cu armele lor, câştigând mici peşcheşuri şi bună dispoziţie, râdea de nu mai putea. Tocmai schiţele cu binoclu oferă mobilul comediei „Ibovnice cu ochi de Maramureş“ cu neveste frumoase, dar necredincioase, exact ca şi bărbaţii lor, toţi căutând fericirea în afara patului conjugal. Singurul bărbat cinstit, deşi încornorat, descoperă jocurile ascunse şi ruşinoase la care se pretau ibovnicele şi ibovnicii câştigând pălincă, obiecte de valoare, lemne şi bani în schimbul tăcerii, dar pentru a se salva de ameninţări, protagoniştii se trădează singuri. Neprevăzutul, căderea în derizoriu, plata oalelor sparte şi evitarea încornorării, inclusiv ameninţările, teama de moarte, împăcarea şi acceptarea adevărului final ruşinos, dau comediei un farmec aparte stârnind la tot pasul haz în cascade. Din păcate, dezvăluie şi un sentiment amar de ruşine detestabilă pentru terfelirea relaţiilor sfinte în familie pe care autorul le apără prin mesajul său”, după cum menţionează Ioan Chideşciuc.

Prima zi s-a încheiat frumos, dar cea de-a doua va fi şi ea la fel de plină de activităţi. Astfel, slătinenii vor putea asculta muzică populară, vor putea vedea meşteşuguri populare şi diverse obiecte obţinute din acestea, precum şi reprezentaţii de muzică clasică, susţinute de elevi ale instituţiilor de artă participante la concurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.