Acasă Interviu Intereviu cu liberalul Marius Bălașa despre proiectele sale și Slatina de mâine

Intereviu cu liberalul Marius Bălașa despre proiectele sale și Slatina de mâine

159
„Eu vă propun o administrație corectă, transparentă și în interesul cetățeanului! Viitorul depinde de dumneavoastră!
 
Este unul din politicienii tineri care nu a dezamăgit și nici nu are perspective în acest sens.
S-a ținut departe de tot ceea ce înseamnă afaceri cu statul, intermedieri, plăți de la buget. Deși în anumite momente ale carierei sale s-ar fi putut suprapune pe această zonă.
Astăzi, se află înscris în competiția internă din PNL Slatina, la capătul căreia se va desemna candidatul liberal pentru Primăria Slatina. Proiectele sale și motivația în sine o veți găsi argumentată direct de la sursă, într-un interviu realizat cu Marius Bălașa…
 
 
– Ce l-a determinat pe Marius Bălașa să intre în competiția internă pentru desemnarea candidatului PNL, care să se înscrie în bătălia finală pentru Primăria Slatina?
– Hotărârea de a candida la Primăria Slatinei am luat-o în această vară, când am văzut care sunt potențialii candidați de la celelalte partide. Cunosc în mare parte calitatea acestor oameni, promisiunile pe care le-au făcut slătinenilor în alte campanii, precum și activitatea lor în diferite funcții pe care le-au ocupat sau le ocupă în acest moment și consider că locuitorii acestui municipiu merită ceva mai bun. Pe de altă parte, derapajele autorității locale din ultima vreme, pe care mi-aș dori să le corectez, reprezintă un alt motiv care m-a determinat să iau această decizie de a candida.
 
 
– Sunt slătinenii pregătiți să voteze un primar liberal?
– Răspunsul este unul foarte sigur: „DA”! Filiala Olt a Partidului Național Liberal va da în 2016 primarul Slatinei, iar dacă mă intrebați pe mine, eu sunt pregătit și hotărât să devin primar al Slatinei, bineînțeles cu ajutorul slătinenilor. Șansele atât de mari ca următorul primar al Slatinei să provină din rândurile PNL sunt confirmate și de faptul că partidul a declanșat o competiție internă pentru a desemna cel mai potrivit candidat. În timp ce PNL are cel puțin patru persoane care și-au declarat intenția de a candida, la PSD este așa o degringoladă și o lipsă de resursă umană, încât își caută un candidat cu lumânarea.
 
 
– Anunțarea candidaturii dumneavoastră a trezit speculații legate de un aranjament anume cu președintele Gigel Știrbu. Cum comentați?
– În primul rând, relația mea cu domnul președinte Gigel Știrbu se bazează pe respect și, având în vedere că ne cunoaștem de peste 30 ani, ne leagă o prietenie sinceră. Am copilărit în același cartier și am urmat cursurile primare și gimnaziale la aceeași școală, Școala Gimnazială nr. 5. Mai mult, am absolvit în aceeași perioadă facultatea, în Craiova, întâlnindu-ne de foarte multe ori, bineînțeles în grupul „slătinenilor”. Acum drumurile noastre s-au întâlnit din nou, de data aceasta, sub aceleași principii politice și cu aceeași speranță pentru viitorul concitadinilor noștri. Având în vedere această realitate și pe cei care ne cunosc, este de înțeles de ce se fac aceste speculații. Modul de desemnare al candidatului PNL la funcţia de primar al Slatinei este unul foarte transparent, în cadrul partidului fiind stabilite o serie de criterii care trebuie îndeplinite. Unul dintre aceste criterii constă în rezultatul favorabil obținut în urma unui sondaj de opinie realizat la nivelul municipiului, care va avea drept scop analiza gradului de popularitate a fiecărui candidat şi cum se prezintă acesta în intenţia de vot a populaţiei. Dacă slătinenii îl vor pe Marius Bălaşa candidat, vor trebui să mă susţină atât în acest sondaj de opinie, cât şi ulterior, în campania electorală din primăvara anului 2016.
 
 
– Într-o anumită vreme ați fost unul din principalii colaboratori ai lui Darius Vâlcov. Pe seama experienței de atunci, cum încadrați ce se întâmplă acum cu acesta?
– Știți doar, așa cum știe și opinia publică din Slatina, că drumurile mele alături Darius Vâlcov, „camarad politic” la acea vreme, s-au despărțit în ianuarie 2010, când se anunța marea și lunga guvernare PDL. Atunci eu am decis să îmi dau demisia din acest partid politic. Vă mărturisesc că despărțirea mea de PDL și implicit de Vâlcov, nu este deloc străină de imediata lui aderare la PSD. Putem cu toții, slătinenii, să recunoaștem proiectele bune pentru municipiu pe care le-a implementat, însă acest lucru nu justifică eventualele fapte reprobabile pe care acesta le-a săvârșit. Oricum ar fi, nu suntem noi în măsură să judecăm. Trebuie doar ca noi toți să avem încredere în justiție.
 
 
– De unde trebuie început în reconstrucția Slatinei de astăzi, pentru ca slătinenii să uite cât mai repede ce a fost între 2004 și 2015?
– Eu unul, și sper că și slătinenii, ar trebui să gândim la fel, nu vreau să uit trecutul, deoarece acesta și învățămintele trase în urma a ceea ce am trăit trebuie să ne facă mai înțelepți. Trebuie cu toții, cetățean, primar, demnitar etc., să înțelegem că se poate face administrație corect, cinstit și transparent. Este imperios necesar să apună vremea practicilor oculte în administrație, a baronilor locali, a manipulării și a dezinformării.
 
 
– Poate răspunde, colectiv, echipa din PSD Slatina pentru imaginea de administrație coruptă a Slatinei din prezent?
– Mai mult decât în orice alt partid, după părerea mea, în PSD sălășluiește, la foc mocnit, izul corupției. Iar acest lucru este demonstrat, în aceste zile, de rezultatele activității instituțiilor abilitate ale statului – DNA, parchete, instanțe etc. În noiembrie 2015, la alegerile prezidențiale, PSD a decontat greșelile făcute față de cetățenii României, pentru modul lipsit de respect în care i-a tratat, cât și pentru actele de corupție în care au fost implicați conducătorii acestui partid, dovedite în justiție. Cred cu tărie că PSD va deconta imaginea de administrație coruptă și în Slatina și la nivel de județ la alegerile locale și parlamentare de anul viitor!
 
 
– În jurul dumneavoastră e normal să existe o echipă. Vorbiți-ne despre proiectele și oamenii care susțin candidatura dumneavoastră!
– În această campanie pentru desemnarea candidatului din partea PNL la funcția de primar al orașului Slatina, partidul nu este implicat, prin urmare în aceste zile nu putem vorbi de o echipă a partidului de susținere a vreunui candidat. Fiecare dintre membrii care s-au înscris în cursă și-a făcut propria campanie, după o strategie proprie; eu, personal, am ales să mă întâlnesc cu slătinenii, să le fac cunoscute planurile mele despre viitorul orașului, să știe că le propun o administrație corectă și transparentă, orientată către cetățean. În ceea ce privește echipa mea, aceasta este formată din prieteni. Regulile în această campanie de desemnare a candidatului au fost identice pentru toți cei patru candidați, fiecare are șansa lui și, în final, vom afla care dintre noi este cel mai dorit de slătineni să îi reprezinte. Cât despre platforme electrorale, este mult prea devreme să vorbim, având în vedere că alegerile sunt în primăvara – vara anului 2016. Cu toate acestea, voi aminti mai jos principalele obiective pe care le-am identificat, în acest moment, stând de vorbă cu slătinenii, și anume: siguranța cetățenilor, educația, sănătatea, construirea de apartamente, amenajarea unui parc în cartierul Steaua, rezolvarea problemei câinilor vagabonzi, continuarea proiectelor de anvelopare a blocurilor, asfaltare și canalizare.
 
 
– Ce credeți că e mai important pentru slătineni: curățenia din fața blocului, din locurile publice des frecventate, sau demararea lucrărilor la șoseaua de centură a municipiului?
– Ambele acțiuni sunt importante, dar nu neapărat trebuie abordate simultan. În primul rând curățenia trebuie realizată de cei care sunt plătiți pentru a face acest lucru, dar, în al doilea rând, curățenia trebuie menținută de cetățenii Slatinei. Observăm cu ochiul liber că cel puțin în ceea ce privește menținerea curățeniei, slătineni se implică sau mai corect spus sunt oameni civilizați. În ceea ce privește demararea lucrărilor la șoseaua de centură a municipiului, de acest lucru ar trebui să răspundă în primul rând parlamentarii județului Olt, în special deputatul și senatorul Colegiului Slatina. Dar aceștia se pare că au alte preocupări…! Încă un motiv pentru care va deconta echipa PSD, ambii parlamentari fiind din acest partid, atunci când vor veni în fața slătinenilor să le ceară votul. Sunt de părere că lucrările la șoseaua de centură trebuie demarate, în special din motive pur economice, pentru susținerea și încurajarea activității pe platforma industrială a Slatinei, dar și pentru decongestionarea traficului rutier din oraș.
 
 
– Ați condus o vreme îndelungată destinele școlii oltene de pe poziția de inspector școlar general. Cum vede Marius Bălașa școala Slatinei din prezent?
– Școala Slatinei este pe un drum bun. Avem rezultate remarcabile cu elevii din Slatina, atât la nivel național cât și internațional, acesta fiind meritul copiilor în primul rând, dar și al colectivului de cadre didactice. Infrastructura școlilor din Slatina, de asemeni, este una foarte bună, au fost efectuate în ultimii anii investițiile necesare, care aduc un plus de valoare procesului instructiv educativ. Ar fi minunat dacă și la nivel național am sta la fel de bine precum în Slatina, ca rezultate ale elevilor, dar și din punct de vedere al infrastructurii. Din păcate, situația învățământului nu este la fel de bună în tot județul, în special în mediul rural, dar acest lucru face subiectul unei alte discuții…
 
 
– Pesediștii se bazează pe o mașină impresionantă de vot. Vă sperie asta?
– Această mașinărie de vot nu mai poate obliga slătineanul să voteze PSD sau pe reprezentanții acestuia. Acest lucru l-am văzut cu toții în noiembrie 2014. Mașinăria de vot a PSD-ului, în sine, este speriată de votul cetățeanului și, mai mult decât atât, de justiție. Pe scurt, ”mașinăria” s-a stricat!
 
 
– În unele zone se încearcă acreditarea ideii unui blat între pesediști și liberali. Știți ceva? Cum a ajuns această impoteză în piață?
– Dezinformare și manipulare, marca PSD! Așa se traduce acest zvon, dar eu personal nu am auzit de așa ceva. Nu, dacă există acest zvon, categoric nu este adevărat.
 
 
– Pe plan local: Gabriel Diaconu, Minel Prina, Darius Vâlcov. Trei nume ale eșecului în politică… garantat de tânăra generație. Sunteți de o vârstă cu ei. Nu vă sperie problema în sine?
Nu are de ce să mă sperie acest lucru. În egală măsură există și oameni politici de vârsta a doua și a treia care au probleme în justiție, chiar mai mulți. Greșelile făcute de aceștia nu au legătură cu vârsta, au alte cauze și au la bază anumite interese. Dacă alegătorii aleg să susțină un candidat, vârsta este unul dintre ultimele criterii care contează.
 
 
– Cât de profundă trebuie să fie curățenia în Primăria Slatina, în situația în care primarul ales în iunie 2016 se va numi Marius Bălașa?
– Rămâne de văzut. Doar în momentul în care ajung în primărie pot face o analiză care să se desfășoare pe mai multe paliere: în primul rând, activitatea propriu-zisă desfășurată de aparatul primăriei, derularea serviciilor contractate de primărie și nu în ultimul rând criteriul de competență al personalului angajat. Este imposibil pentru cineva care este în afara aparatului propriu-zis al primăriei să se pronunțe asupra gradului de curățenie care trebuie făcută. Cum spuneam, rămâne de văzut.
 
 
Are Marius Bălașa un mesaj pentru slătineni? Dacă da, care este cuprinsul acestuia?
– Cu toții ne punem speranțe într-un viitor mai bun, dar asta depinde în mare măsură de alegerile pe care le facem în viață. Eu vă propun o administrație corectă, transparentă și în interesul cetățeanului! Viitorul depinde de dumneavoastră!

1 COMENTARIU

 1. GRIP (fost GRI) roaga candidatii sa scrie un scurt eseu inspirat din urmatoarele doua citate . Deasemenea il rugam pe Domnul Dorobantu sa gazduiasca in paginile revistei gandurile candidatilor. Noi le vom comenta. Asfel vom avea raspunsurie la intrebarile despre alegerea primarului.
  1) … Discutau despre învățături și schimbări, iar elevul l-a întrebat pe tutorele său, “Învățătorule, de ce este
  nevoie pentru a schimba lumea?” Și înțeleptul a meditat, apoi a răspuns “De o bună definiție a lucrurilor”
  Atribuit lui Confucius
  Secolul al V-lea î. H.
  2) … Și Texanul care pretindea că are cea mai bună lovitură cu șase gloanțe din Vest i-a luat pe aceia care lau
  provocat la marginea unui hambar imens și a tras fără să țintească. Găsea locul unde ajunseseră
  gloanțele sale și desena ținte cu glonțul său de fiecare dată;
  Morala: Nu avea nicio țintă, deci nu avea cum să rateze!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here