Acasă Actualitate Vara, la şcoală, la Curtişoara. Altfel…

Vara, la şcoală, la Curtişoara. Altfel…

284

Încercările primarului Cosmin Ungureanu, de la Curtişoara, de a aduce normalitatea în aşezarea pe care o conduce, sunt încununate de succes. Atât prin acţiunile administrative, cât şi prin modul cum acesta este alături de comunitatea locală şi în situaţii când ar putea evita implicarea sa.

Între Curtişoara şi Redon, o localitate din Franţa, există o colaborare veche de 25 de ani, bazată pe cunoaşterea reciprocă a tradiţiilor, a obiceiurilor, a modului de viaţă. După entuziasmul anilor ’90, între colaboratorii români şi cei francezi s-a legat o pritenie trainică, iar an de an schimburile de experienţe, de mesaje, produc zâmbete şi satisfacţie ambelor părţi…

Despre proiectul în sine, cel mai bine vorbeşte primarul localităţii, Cosmin Ungureanu: „În perioada verii, în comuna Curtişoara, au loc mai multe acţiuni de vacanţă, iar totul a început cu ceva timp în urmă. Mai exact, în anul 1991 s-au pus bazele unei asociaţii de prietenie între comuna Curtişoara şi localitatea Redan, din Bretania – Franţa. În prezent, asociaţia se numeşte „REDON-CURTIŞOARA/ST. NICOLAS-TESLUI”, fiind formată din patru localităţi înfrăţite. Astfel, anual, am avut parte de vizitatori din Franţa, ce au desfăşurat diverse activităţi, în general, legate de şcoală.

În ultimii ani, cel puţin de când sunt primar al acestei comune, vin animatori din Franţa care desfăşoară diferite proiecte de educaţie, cu copiii noştrii din comuna Curtişoara. Mai exact, pe o perioadă de două sau trei săptămâni, se întâlnesc în fiecare zi la şcoală cu copii din localitate şi au numeroase activităţi şcolare, educative şi, bineînţeles, distractive. Anul acesta, au venit patru animatori: doi la Curtişoara, doi la Teslui, având loc mai multe activităţi în perioada 1-14 august 2015. De altfel, în decursul timpului am avut copii care au mers în vizită în Franţa, am avut şi Ansamblul „Flori de măr”, iar asta este un lucru foarte bun pentru localitatea noastră (…)”.

Impresii de neuitat pentru partenerii francezi

Pe 14 august 2015, la capătul sesiunii, cu nostalgia unor zile de neuitat, petrecute la şcoala din Curtişoara, cele două simpatice franţuzoaice, Ramone şi Caroline, au acceptat să împărtăşească reporterului de serviciu impresii despre ce au simţit în perioada petrecută alături de copiii de la Curtişoara. Mai vorbăreaţă, ca o olteancă veritabilă, Ramone, a descris impresiile sale despre experienţa din august 2015, una unică, avută la Curtişoara:

„Am trimis deja o telegramă acasă, în Franţa, în care am descris activitatea de la Centru, iar această experienţă va rămâne întotdeauna în inimile noastre. A fost foarte cald în România, dar ne-au plăcut foarte mult culorile şi peisajele minunate. De asemenea, fructele au fost gustoase şi foarte bune, iar gazdele noastre au fost primitoare şi ne-au făcut să ne simţim ca acasă. Oltul ne-a impresionat foarte mult şi îl vom ţine minte, copii primitori, fructele gustoase, comuna Oboga, care ne-a impresionat la fel de mult prin oamenii care se ocupă de olărit. Am vizitat şi Slatina, un oraş foarte frumos, dar nu am avut încă ocazia să urcăm pe colină, pe Grădişte, pe care, cel mai probabil, o vom vizita în decursul acestei zile”.

Mariana Pirnă, directorul şcolii din Curtişoara, mai mult decât preşedinte al Asociaţiei de Prietenie Curtişoara-Redon

E dedicată catedrei, e suflet lângă copii din Curtişoara. Ştie că, în aceşti ani de şcoală, se formează caracterele oamenilor de mâine. Prietenia dintre francezi şi olteni nici nu poate fi descrisă mai bine decât de Mariana Pirnă:

„De 25 de ani, suntem înfrăţiţi cu cetăţenii comunei Redon – Franţa. Au fost 25 de ani plini de acţiuni, 25 de ani de prietenie, 25 de ani în care s-au derulat foarte multe proiecte. Unul dintre proiecte, ce se desfăşoară de şapte ani, este cel legat de Centrul de Loisir, anual fiind trimise animatoare din Redon, special formate pentru centrul de vacanţă, pe diverse activităţi şcolare. De asemenea, atât noi, cât şi cei din localitatea Teslui cu care suntem înfrăţiţi, am trimis câte doi animatori din România, primind, la rândul nostru, animatori din Franţa.

În această perioadă au fost activităţi sportive, manuale, culturale, de pictură, muzică, aerobic etc. Putem spune că suntem unici în judeţul Olt, cu continuitate, din 2007, la Curtişoara, şi 2008, la Teslui. Au fost angrenaţi 50-60 de elevi din zonă, cu toate că, în mod normal, la cei doi animatori ar fi trebuit să fie aproximativ 30 de elevi. Avem un voluntar, Dogaru Laurenţiu, un tânăr student la medicină, care, de patru ani, se ocupă intens şi participă la toate aceste activităţi… De asemenea, cadre didactice de la noi au fost şi au făcut un stagiu de o lună de zile, în Franţa, reuşind să vadă cum se desfăşoară activitatea într-un centru de vacanţă. E o locaţie de vacanţă, alta decât şcoala, în care părinţii vin, îşi lasă copiii şi pot participa la toate aceste activităţi.

Pe această cale, fac un apel către domnul primar al comunei Curtişoara ca, în cazul în care se va construi o altă grădiniţă, aceasta, în care ne aflăm astăzi, să rămână exclusiv pentru ceea ce noi avem nevoie”.

Un primar implicat real în proiectul şcolii din Curtişoara

E greu să-l convingi pe Cosmin Ungureanu să vorbească despre poziţia sa faţă de proiectul de la şcoală. Ştie că acţiunile sale trebuie să ajute comunitatea, iar când e vorba de copii, nimic nu trebuie să stea în cale. Anul acesta, suportul administrativ, susţinerea meselor pentru francezi, dar şi pentru copiii implicaţi în proiect, făcute de edilul localităţii, e o dovadă că primarul ştie exact ce trebuie făcut. Chiar şi pentru cei care nu au, într-o perspectivă, cel puţin pe termen mediu, drept de vot. Asta, pentru ca cineva să nu-l bănuiască de alte interese.

Singurul „păcat” al lui Cosmin Ungureanu, de când conduce comuna Curtişoara, este modestia, într-o lume unde trufia lucrului prost făcut e demult buletin informativ al statului de drept…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.